Candida auris: Δεύτερο κρούσμα στην Κρήτη- Σε καραντίνα ο ασθενής

Δεύτερο κρούσμα του ανθεκτικού μύκητα Candida auris εντοπίστηκε σε τυχαίο έλεγχο σε ασθενή που νοσηλεύεται τις τελευταίες ημέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου  ΠΑΓΝΗ. Πρόκειται για 64χρονο ασυμπτωματικό άνδρα, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για άλλο πρόβλημα υγείας, μετά από παραπομπή γιατρών άλλου νοσηλευτικού ιδρύματος του νησιού.

Την διάγνωση του νέου αυτού περιστατικού σύμφωνα με την ΕΡΤ, λίγες ημέρες μετά την γνωστοποίηση της νοσηλείας ηλικιωμένου άνδρα με τον ίδιο μύκητα στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου, επιβεβαίωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης.

Προβληματισμός για το δεύτερο κρούσμα

Ο εντοπισμός του νέου κρούσματος Candida auris προβληματίζει τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τις υγειονομικές αρχές, καθώς πρόκειται για μύκητα ανθεκτικό στα αντιμυκητιασικά φάρμακα, που αντιμετωπίζεται πιο δύσκολα από άλλα στελέχη.

Σημειώνεται, πάντως, πως στην περίπτωση του 70χρονου που νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου με τον Candida Auris, οι τελευταίες καλλιέργειες έδειξαν ότι ήταν αρνητικός.

Τι είναι ο μύκητας Candida auris

Απαντήσεις στα ερωτήματα για τον «άγνωστο» μύκητα δίνει η Αριστέα Βελεγράκη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, συστήνοντας ψυχραιμία και τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής.

Ο Candida auris, πρωτοαπομονώθηκε και ταυτοποιήθηκε σε ασθενή με μυκητίαση στο αυτί, στην Ιαπωνία το 2009. Όμως, αναδρομικές μελέτες έδειξαν ότι προϋπήρχε ως αίτιο σηψαιμίας από το 1996, αλλά δεν μπορούσε να αναγνωριστεί με τα τότε διαθέσιμα εργαστηριακά μέσα.

Σύμφωνα με την κα Βελεγράκη, ο μύκητας Candida auris βρίσκεται σε νοσοκομειακούς χώρους αλλά και στην κοινότητα. Την τελευταία τριετία, τα προηγμένα συστήματα ανάλυσης που χρησιμοποιούν τα εξειδικευμένα μυκητολογικά εργαστήρια κάνουν ακόμη ευκολότερη την ταυτοποίηση του μύκητα. Αυτό έχει συνεισφέρει στην αύξηση της συχνότητάς του, που παρατηρείται τελευταία.

Δημοσιευμένες ή υπό δημοσίευση μελέτες από το Εργαστήριο Ερευνητικής Μυκητολογίας, της Ιατρικής Σχολής Αθηνών καταδεικνύουν ότι οι κλώνοι Candida auris, που απαντώνται συχνότερα στην Ελλάδα προέρχονται από την Ινδία και ακολουθούν αυτοί από την Αυστρία και το Κουβέιτ.

Πόσο επικίνδυνος είναι

Το παθογόνο συνιστά απειλή για τη Δημόσια Υγεία, διότι έχει την ικανότητα να αποικίζει εύκολα το δέρμα, να μεταδίδεται ταχέως από ασθενή σε ασθενή στο νοσοκομειακό χώρο και να προκαλεί λοίμωξη βαριάς πρόγνωσης, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή.

Επιπλέον, παραμένει για αρκετό χρονικό διάστημα στις επιφάνειες αντικειμένων, ενώ κάποια απολυμαντικά δεν τον εξουδετερώνουν, αναφέρει η κ. Βελεγράκη. Κάποια στελέχη Candida auris εμφανίζουν αντοχή στα αντιμυκητιασικά φάρμακα, με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολη η θεραπεία της λοίμωξης.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να στοιχειοθετούν μεγάλη αύξηση ή σοβαρή έξαρση των μυκητιάσεων που οφείλονται σε Candida auris. Καλό είναι να παραμένουμε ψύχραιμοι και να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών. Η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής και η σχολαστική καθαριότητα των χώρων, όπου κινούμαστε είναι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα προστασίας και πρόληψης για κάθε λοίμωξη.

Διαβάστε επίσης 

Εμφάνιση του μύκητα Candida auris σε 70χρονο ασθενή στο νοσοκομείο Ρεθύμνου

«Ευλογιά των πιθήκων» : Πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός, που εμφανίστηκε στην Αγγλία

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.