«Ευλογιά των πιθήκων» : Πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός, που εμφανίστηκε στην Αγγλία

Ένα ακόμα κρούσμα με «Ευλογιά των πιθήκων», το τρίτο τον τελευταίο μήνα,  επιβεβαιώθηκε στην Αγγλία, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας, αναφέρει το Forbes, προκαλώντας την ανησυχία των ειδικών και την εγρήγορση των υγειονομικών αρχών.

Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε πριν από περίπου μια εβδομάδα, στις 8 Μαΐου και την  Παρασκευή, 13 Μαΐου, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) επιβεβαίωσε δύο ακόμη περιπτώσεις αυτής της σπάνιας ιογενούς ασθένειας που προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Αυτές οι δύο τελευταίες περιπτώσεις φαίνονται να μην συνδέονται με την πρώτη περίπτωση, αλλά συνδέονται στενά μεταξύ τους, αφού προέρχονται από την ίδια οικογένεια. Ο ένας μάλιστα από αυτούς, αναφέρει το forbes, νοσηλεύεται στην ειδική μονάδα μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο St Mary’s, Imperial College Healthcare NHS Trust, στο Λονδίνο, ενώ ο άλλος σε καραντίνα στο σπίτι.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, ανέρχεται σε επτά και αυτό που προβληματίζει έντονα τις υγειονομικές αρχές της Βρετανίας είναι πως κανένας από αυτούς δεν είχε προφανείς ταξιδιωτικές διασυνδέσεις με την Αφρική.

Ο Δρ Κόλιν Μπράουν, διευθυντής κλινικών και αναδυόμενων λοιμώξεων στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Το UKHSA και το NHS έχουν καθιερωμένες και ισχυρές διαδικασίες ελέγχου των λοιμώξεων για την αντιμετώπιση περιπτώσεων εισαγόμενης μολυσματικής νόσου και αυτές θα τηρούνται αυστηρά».

Σύμφωνα με το NHS, η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται κυρίως από άγρια ζώα σε περιοχές της δυτικής ή κεντρικής Αφρικής. Η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο, αλλά υπάρχει πολύ χαμηλός κίνδυνος μετάδοσης στον γενικό πληθυσμό.

«Ευλογιά των πιθήκων»: Πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός

Η ιογενής λοίμωξη συνήθως προκαλεί ήπια ασθένεια και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες και είναι παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά.

Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, οσφυαλγία και εξάντληση. Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορεί να νοσήσουν βαριά.

«Ευλογιά των πιθήκων» : Πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός, που εμφανίστηκε στην Βρετανία

Σύμφωνα με τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας, η ευλογιά των πιθήκων ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1958 όταν εμφανίστηκαν κρούσματα ασθένειας που μοιάζει με ευλογιά σε πιθήκους που κρατήθηκαν για έρευνα.

Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο εντοπίστηκε το 1970 και σύμφωνα με το CDC τα συμπτώματα εμφανίζονται δύο εβδομάδες μετά την νόσηση, καθώς ο ασθενής εμφανίζει πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, αδυναμία και κρυάδες.

Μάλιστα, μόλις υποχωρήσει ο πυρετός, μπορεί να εμφανιστεί εξάνθημα, συχνά ξεκινώντας από το πρόσωπο και μετά εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος, συνήθως στις παλάμες και τα πέλματα.

Το εξάνθημα, το οποίο μπορεί να προκαλεί έντονη φαγούρα, αλλάζει και περνάει από διαφορετικά στάδια πριν τελικά σχηματίσει κηλίδες που αργότερα υποχωρούν. Οι βλάβες ωστόσο, ενδέχεται να προκαλέσουν ουλές.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως η μόλυνση από την ευλογιά των πιθήκων γίνεται κυρίως από σταγονίδια από το στόμα, όταν δύο άτομα είναι σε κοντινή επαφή. Παρόλα αυτά, κάποιος μπορεί να μολυνθεί εάν αγγίξει μία πληγή ενός μολυσμένου ή πράγματα που έχει ακουμπήσει.

Επιπλέον, ακόμη και τα ζώα μπορεί να μεταδώσουν τον ιό σε ανθρώπους, σε περίπτωση που έχουν μολυνθεί. Η μετάδοση γίνεται από δάγκωμα, γρατζουνιά ή αν κάποιος κρατήσει κομμάτι κρέας μολυσμένου ζώου.

Σκοτώνει συνήθως 1 από τα 10 άτομα που νοσούν

Μέχρι στιγμής, ο ιός μαστίζει μέρη της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, ενώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σκοτώνει συνήθως 1 από τα 10 άτομα που νοσούν. Παρόλα αυτά, η θνησιμότητα είναι ακόμη μικρότερη εκτός Αφρικής, με αποτέλεσμα να θεωρούνται οι περισσότερες περιπτώσεις ήπιες και πως μερικές φορές μοιάζουν με ανεμοβλογιά.

Εξάλλου, εκτός Αφρικής, έχουν καταγραφεί κρούσματα από την ευλογιά των πιθήκων μόνο σε έξι κράτη, ενώ στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί οριακά 50 μολύνσεις από το 1970, όταν και εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στον άνθρωπο.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως δεν έχει αναπτυχθεί διαθέσιμη θεραπεία -προς το παρόν- για την ευλογιά των πιθήκων, όμως πρέπει να είναι σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές, καθώς η ευρεία διασπορά στην κοινότητα θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης 

Θ. Ζαούτης: Αυτή είναι η νέα πανδημία που πλησιάζει – Ποια προβλήματα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε προσεχώς

ΕΟΔΥ: Δωρεάν εξετάσεις για 4 λοιμώδη νοσήματα, από 16 – 22 Μαΐου

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.