Candida auris: Για ποιους ασθενείς είναι επικίνδυνος

Στον «επίμονο» και επικίνδυνο μύκητα candida auris, που έχει κάνει την εμφάνισή του σε νοσοκομεία της Αττικης και θεωρείται ως η επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα, αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας κια μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι έχει μεγάλη αντοχή, αποικίζει άψυχες επιφάνειες, δηλαδή περιοχές στο νοσοκομείο οι οποίες δύσκολα καθαρίζονται, δε φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσει σε υγιείς ανθρώπους κάτι, αλλά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός για ανοσοκατεσταλμένους για ανθρώπους που μπαίνουν στις ΜΕΘ.

Για ένα παλιό αλλά άκρως επικίνδυνο μικρόβιο, έκανε λόγο μιλώντας στο MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εξηγώντας παράλληλα τους λόγους ανησυχίας αν΄μεσα στην επιστημονική κοινότητα.

«Αυτό το στέλεχος το γνωρίζουμε από το 2009, στην Ιαπωνία εμφανίστηκε πρώτη φορά, μάλιστα η καλλιέργεια έγινε στο αυτί ενός Ιάπωνα. Τα τελευταία χρόνια όντως υπάρχει αυτο το στέλεχος, όντως είναι επιθετικό στέλεχος και πρέπει γρήγορα να γίνεται η ταυτοποίηση, ώστε να πάρει τη θεραπευτική αγωγή που πρέπει ο ασθενής για να μπορέσει να το αντιμετωπίσει», ανέφερε αρχικά η καΠαγώνη.

Πρόσθεσε ό,τι το στέλεχος αυτό απαντάται σε νοσοκομεία και ιδιαίτερα σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ εξήγησε πως, παρότι είναι δύσκολο στέλεχος, αν γίνει γρήγορα η ταυτοποίησή του μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ωστόσο, τόνισε πως ο Candida Auris έχει μεγάλη θνησιμότητα. «Εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε ακριβή ποσοστά, στο εξωτερικό έχει πολύ μεγάλα ποσοστά, 6 στους 10. Εάν όμως η ταυτοποίηση γίνει γρήγορα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Γι΄αυτό επιμένουμε στο θέμα της ταυτοποίησης του στελέχους», υπογράμμισε.

Candida auris: Αναδυόμενη παγκόσμια απειλή για την δημόσια υγεία

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο ζυμομύκητας Candida Auris αναγνωρίζεται πλέον ως μία αναδυόμενη παγκόσμια απειλή για την δημόσια υγεία για τέσσερις κύριους λόγους:

Εμφανίζει αντοχή σε σημαντικά αντιμυκητικά φάρμακα όπως οι αζόλες και συχνά αντοχή και σε άλλες κατηγορίες αντιμυκητικών φαρμάκων όπως οι εχινοκανδίνες και η αμφοτερικίνη Β, που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία διεισδυτικών / συστηματικών λοιμώξεων από στελέχη Candida.

Η ταυτοποίηση του ζυμομύκητα εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι συνήθεις εργαστηριακές μεθοδολογίες ταυτοποίησης. Η εσφαλμένη ταυτοποίηση του μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη διαχείριση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών.

Προκαλεί επιδημίες σε μονάδες υγειονομικής περίθαλψης. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί έγκαιρα, σε νοσηλευόμενους ασθενείς, ώστε να ληφθούν άμεσα οι ειδικές προφυλάξεις για την πρόληψη της διασποράς του.

Το CDC θεωρεί την C. auris ως ένα αναδυόμενο παθογόνο παράγοντα, επειδή έχει καταγραφεί αυξανόμενος αριθμός λοιμώξεων σε πολλές χώρες, από τότε που αναγνωρίστηκε.

Διαβάστε επίσης 

Σύψας: Το μικρόβιο Candida auris, η επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα

Ο… Ρουβάς των λοιμωξιολόγων, ο προκλητικός Γκίκας και οι αποχωρήσεις από το Υπουργείο Υγείας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.