Κρυοσυντήρηση σπέρματος – Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται και σε ποιους άνδρες συστήνεται 

Η κρυοσυντήρηση του σπέρματος είναι μια διαδικασία παγκοσμίως αναγνωρισμένη για την αποτελεσματικότητα της και επιτυγχάνει τη συντήρηση των κινούμενων σπερματοζωαρίων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ερευνες που μελετούν την επίδραση της ηλικίας του άνδρα στην υγεία των νεογνών – καθώς το ποσοστό των ανδρών που γίνονται πατέρες μεγαλύτεροι ανεβαίνει διαρκώς – κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη να προχωρήσει και ο άνδρας, στα 40, στην κρυοσυντήρηση σπέρματος, εφόσον επιθυμεί να γίνει πατέρας.

Μελέτη στις ΗΠΑ, σε 40 εκατομμύρια γεννήσεις από πατέρες άνω των 45 ετών, έδειξε ότι υπήρχαν 14% περισσότερες πιθανότητες για πρόωρο τοκετό, διπλάσια πιθανότητα αποβολής στους άνω των 50 σε σχέση με τους 25-29 ετών, ενώ στην Ιταλία μελέτη σε τρία εκατ. παιδιά που γεννήθηκαν από άνδρες άνω των 40 έδειξε ότι είχαν 1,3 φορές αυξημένη συχνότητα θνησιγενών εμβρύων.

Συγγενείς ανωμαλίες που αποδεδειγμένα σχετίζονται με την ηλικία του πατέρα είναι τα καρδιακά προβλήματα, οι παθήσεις άκρων, ο καταρράκτης, το λαγώχειλο, η διαφραγματοκήλη και τα ελλείμματα νωτιαίου μυελού.

Το ίδιο ισχύει και για τις ψυχολογικές επιπτώσεις, καθώς η προχωρημένη ηλικία του πατέρα μπορεί να δημιουργήσει στρες στα παιδιά για τον πρόωρο θάνατό του ή τη σκέψη ότι θα αρρωστήσει.

Κρυοσυντήρηση σπέρματος-Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται

Η επιλογή κρυοσυντήρησης σπέρματος συστήνεται στους άνδρες που έχουν ολιγοσπερμία και παρουσιάζουν διακυμάνσεις στην κινητικότητα και στον αριθμό των σπερματοζωαρίων, σε περιπτώσεις δυσκολίας εκσπερμάτισης, όπως επίσης και για τη συντήρηση γονιμότητας των ανδρών  που θα υποβληθούν σε θεραπείες αντιμετώπισης του καρκίνου. Επιπλέον, η κρυοσυντήρηση σπέρματος βοηθάει στη διεκπεραίωση της γονιμοποίησης των ωαρίων της συζύγου, όταν ο σύζυγος απουσιάζει την ημέρα της ωοληψίας και δεν μπορεί να γίνει συλλογή φρέσκου δείγματος.

Η διαδικασία της κρυοσυντήρησης ξεκινά με τη συλλογή του δείγματος με αυνανισμό. Αφού επιβεβαιωθεί η παρουσία κινούμενων σπερματοζωαρίων, με μικροσκοπική εξέταση, ελαττώνεται σταδιακά η θερμοκρασία του δείγματος μέχρι τους -196oC. Το κρυοσυντηρημένο δείγμα φυλάσσεται σε δοχεία υγρού αζώτου.

Σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας, η συλλογή του σπέρματος γίνεται από τον όρχι (βιοψία ορχικού ιστού – TESE) και ακολουθεί κρυοσυντήρηση του δείγματος μετά την  επιβεβαίωση παρουσίας κινούμενων σπερματοζωαρίων.

Υποψήφιοι για κρυοσυντήρηση σπέρματος είναι:

Άνδρες με επαγγελματική έκθεση σε χημικές ουσίες κυρίως φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα κ.α.

Άνδρες με σοβαρή ολιγοασθενοσπερμία όταν προβλέπεται επιδείνωση του σπερμοδιαγράμματός του.

Μετά από θεραπεία ολιγοασθενοσπερμίας όταν επέρχεται βελτίωση των παραμέτρων του σπέρματος που προβλέπεται ότι θα είναι παροδική.

Πριν από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση επί του προστάτη όταν ο ασθενής ενδιαφέρεται για τεκνοποίηση.

Σε άνδρες με καρκίνο του όρχεως πριν από οποιαδήποτε μορφής χημειοθεραπείας.

Πριν από την χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων που μπορεί να επηρεάσουν τη σπερματογέννεση.

Άνδρας με αζωσπερμία μετά από λήψη ορχικού ιστού με βιοψία όρχεως.

Σε άνδρες των οποιών το επάγγελμα απαιτεί την απουσία τους από το χώρο διαμονής τους ή εμπεριέχει αυξημένο κίνδυνο (π.χ. ναυτικοί, πιλότοι).

Σε αθλητές των οποίων οι προπονητικές απαιτήσεις περιλαμβάνουν την χρήση στεροειδών ουσιών με αναβολική δράση.

Διαβάστε επίσης 

Απίστευτο και όμως αληθινό! Έβγαινε θετικός στον κορονοϊό επί 505 ημέρες

Ψυχολογικές αντιδράσεις ανδρών και γυναικών στην υπογονιμότητα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.