Μετάλλαξη Δέλτα: Νέα δεδομένα για την προστασία από τα εμβόλια

Νέα δεδομένα για την προστασία από τη μετάλλαξη Δέλτα που παρέχουν τα εμβόλια, προκύπτουν από την ανάλυση στοιχείων.

Σε πρόσφατη δημοσίευση στο “The New England Journal of Medicine” τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 των εταιρειών Pfizer και AstraZeneca προσφέρουν επαρκή προστασία από τη θνητότητα της μετάλλαξης δέλτα του ιού.

Τα δεδομένα αντλήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Μελετήθηκαν στοιχεία από 5,4 εκατ. ανθρώπους προκειμένου να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα έναντι στη θνητότητα της μετάλλαξης δέλτα των εμβολίων. Μελετήθηκαν περιπτώσεις από την 1η Απριλίου έως και τη 16η Αυγούστου του 2021.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη δημοσίευση.

Συνολικά 114706 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Οι ανεμβολίαστοι συνήθως ήταν νεότεροι και είχαν λιγότερες συννοσηρότητες σε σχέση με τους εμβολιασμένους. Στην ηλικιακή ομάδα 16 έως 39 δεν περιγράφηκε κανείς θάνατος στους 7180 εμβολιασμένους που νόσησαν. Καταγράφηκαν 17 θάνατοι στους 35449 μη εμβολιασμένους που νόσησαν αντίστοιχα.

Αποτελεσματικότητα

Στην ηλικιακή ομάδα 40 έως 59 η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έναντι στη θνητότητα ήταν 88%. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 95% για το εμβόλιο της Pfizer.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους άνω των 60 ήταν 90% και 87%.

Συνολικά, για το στέλεχος δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς τη θνητότητα 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση ήταν 90% για το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer και 91% για την AstraZeneca.

Σε μία άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer ήταν πολύ αποτελεσματικό σε νέους και εφήβους 12 έως 18 ετών για τη μετάλλαξη δέλτα. Στην ομάδα των νέων, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι στην νόσο COVID-19 και στην συμπτωματική νόσηση ήταν 59% και 57% στις 14 έως 20 ημέρες από την πρώτη δόση, 66% και 82% στις ημέρες 21 έως 27 από την πρώτη δόση και 90% και 93% στις ημέρες 7 έως 21 από την δεύτερη δόση αντίστοιχα.

Τα δεδομένα αυτά επισημαίνουν την υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας Pfizer και σε εφήβους για το στέλεχος δέλτα, με παρόμοια αποτελεσματικότητα με το 88% που είχε υπολογιστεί για τον ευρύ πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης

Το εμβόλιο της Moderna είναι ασφαλές για τα παιδιά 6-11 ετών με τη μισή δόση, λέει η εταιρεία

Κορωνοϊός: Το σχέδιο για τη Β. Ελλάδα, επίσκεψη της Μ. Γκάγκα – Βαρύς ο Οκτώβριος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.