Λεμφαδενικός καθαρισμός και νέες τάσεις στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος

Οι επιπλοκές, η έκταση των λεμφαδενεκτομών και το συνοδό λεμφοίδημα αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην χειρουργική του καρκίνου του μαστού τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα οι γενικοί χειρουργοί να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στα δύο αυτά θέματα, ενώ σιγά-σιγά εντάσσονται και στην αντιμετώπιση και άλλων μορφών καρκίνου.

Με αφορμή το Παγκόσμιο Συνέδριο Λεμφολογίας που έγινε στην Αθήνα από 20 έως 24 Σεπτεμβρίου 2021 και στο οποίο συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν το λεμφικό σύστημα, ο Γενικός Χειρουργός στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο Θεόδωρος Πιπέρος μας εξηγεί τη σημαντικότητα των λεμφαδενεκτομών και τι είναι το συνοδό λεμφοίδημα.

«Ως γνωστόν η ογκολογική χειρουργική, όπως η χειρουργική του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου, του παγκρέατος, του πρωκτού, περιλαμβάνει και λεμφαδενικό καθαρισμό. Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου και το όργανο καθορίζεται η έκταση της αφαίρεσης των λεμφαδένων. Στόχος πάντα παραμένει η ριζικότητα της επέμβασης, δηλαδή η αφαίρεση en bloc τόσο του όγκου όσο και των πιθανών διηθημένων λεμφαδένων» επισημαίνει ο χειρουργός κ. Πιπέρος.

Πρωτίστως, όπως εξηγεί ο γιατρός, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η λεμφαδενεκτομή είναι η αφαίρεση λεμφαδένων, η οποία αλλιώς λέγεται και λεμφαδενικός καθαρισμός. Μερικές φορές, αυτός ο λεμφαδενικός καθαρισμός προκαλεί οίδημα στο χέρι ή το μηρό που λέγεται λεμφοίδημα, δηλαδή προκαλείται πρήξιμο το οποίο, είναι πολύ ενοχλητικό και περιορίζει την κινητικότητα του χεριού.

Όμως οι λεμφαδενικοί καθαρισμοί μερικές φορές επιφέρουν και προβλήματα στους ασθενείς, όπως για παράδειγμα η πρόκληση λεμφοιδήματος σε λεμφαδενικό καθαρισμό μασχάλης στον καρκίνο του μαστού.

Οι νέες τάσεις στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος

Σήμερα, σύμφωνα με το γενικό χειρουργό, υπάρχουν τρόποι περιορισμού του λεμφοιδήματος και για το λόγο αυτό, η ογκολογική ομάδα συνεργάζεται με φυσιοθεραπευτές ειδικούς και αγγειολόγους αν χρειαστεί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σύγχρονη τάση είναι η αφαίρεση μόνο του φρουρού λεμφαδένα (του 1ου λεμφαδένα που δέχεται τη λέμφο από την πάσχουσα περιοχή). Αυτό αποτελεί πλέον ρουτίνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού καθώς και του μελανώματος, ενώ προχωρά η εφαρμογή του και στη χειρουργική του καρκίνου της μήτρας.

Σε όγκους όμως άλλων οργάνων, οι νέες τάσεις στη χειρουργική είναι η ριζικότερη λεμφαδενεκτομή, όπως στον καρκίνο του στομάχου ή του παχέος εντέρου, καθώς, έχει αποδειχθεί ότι αυτό βοηθά στην καλύτερη επιβίωση των ασθενών.

Συνεργασία ειδικοτήτων με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών

Σε κάθε περίπτωση, ο χειρουργός κρίνει την έκταση της εκτομής των λεμφαδένων. Στόχος του είναι αφενός το άριστο ογκολογικό αποτέλεσμα, αλλά και η βέλτιστη ποιότητα ζωής των ασθενών.

Γι’ αυτό, η συνεργασία πολλών ειδικοτήτων, όπως με ογκολόγους, ακτινοθεραπευτές, αγγειολόγους και φυσιοθεραπευτές επιφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα τόσο από ογκολογικής όσο και από λειτουργικής σκοπιάς.

Διαβάστε επίσης

«Μα καλά, χαζό είσαι παιδί μου;» – Πώς οι χαρακτηρισμοί προς τα παιδιά μπορεί να επηρεάσουν την εξέλιξή τους

Ποπ κορν: Αυτοί είναι οι λόγοι για να το εντάξετε στη διατροφή σας

Θεσσαλονίκη: Έρημη πόλη το βράδυ – Αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων – Γεμάτες οι ΜΕΘ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.