Πολιτικές ελέγχου του καπνίσματος: Να μην παραμελούν τους καπνιστές και τα καινοτόμα προϊόντα

Ο διάλογος με τους εμπειρογνώμονες και τους ρυθμιστικούς φορείς σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, για να επιτραπούν τεκμηριωμένες πολιτικές και να εφαρμοστούν ρυθμιστικές προσεγγίσεις υπέρ της μείωσης της βλάβης από τον καπνό, είναι πλέον επιβεβλημένος και αναγκαίος.

Αυτός είναι ο στόχος του συνεδρίου “4th Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction, Novel Products, Research and Policy”, που διοργανώθηκε διαδικτυακά (29-30/9/2021) από την Διεθνή Ένωση για τον Έλεγχο του Καπνίσματος και τη Μείωση της Βλάβης – SCOHRE.
Το συνέδριο ανέδειξε αναμφίβολα το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ειδικών, όσον αφορά στις καινοτόμες προσεγγίσεις για τον έλεγχο του καπνίσματος, όπως η μείωση της βλάβης από τον καπνό, που αποτελεί σημαντικό στοιχείο της πρόληψης ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Ο μετασχηματισμός της καπνοβιομηχανίας

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση για τον μετασχηματισμό της καπνοβιομηχανίας με συντονιστή τον Clive Bates, Διευθυντή του οργανισμού Counterfactual Consulting Limited, που επικεντρώνεται στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην ενεργειακή πολιτική και στη δημόσια υγεία.

Εφικτή η μείωση της συχνότητας καρκίνου

Ο κ. Μπέιτς τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η πιθανότητα να μειωθεί η συχνότητα των μορφών καρκίνου, που οφείλονται στο κάπνισμα, είναι εφικτή, αν οι καπνιστές μετακινηθούν από τον παραδοσιακό καπνό, που καίγεται, σε μη καύσιμα προϊόντα χαμηλού κινδύνου.
«Τα επιστημονικά στοιχεία δεν θα είναι ποτέ ιδανικά, αλλά φαίνεται ότι οι κίνδυνοι είναι μικρότεροι», ανέφερε.

Η μετάβαση από το παραδοσιακό τσιγάρο στο θερμαινόμενο

Η Gizelle Baker PhD, Αντιπρόεδρος Global Scientific Engagement στη Philip Morris International, τόνισε από την πλευρά της ότι η μετάβαση από το παραδοσιακό τσιγάρο στο θερμαινόμενο μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, που προκαλούνται από τη χρόνια έκθεση στις τοξικές ουσίες, που δημιουργούνται κατά την καύση του καπνού.

Η κα. Μπέικερ σημείωσε ότι η κατηγορία των θερμαινόμενων τσιγάρων έχουν σχεδιαστεί για να θερμαίνουν τον καπνό, αντί να τον καίνε, μειώνοντας, έτσι, σημαντικά τις εκπομπές επιβλαβών χημικών.

Η Dr. Sharon Goodall, επικεφαλής ομάδας Επιστημών της British American Tobacco (BAT) μίλησε για τα προϊόντα, που δεν περιέχουν νικοτίνη και τις διαρκείς επιστημονικές έρευνες, ενώ ο Ian Jones, βασικός ερευνητής της Japan Tobacco International, αναφέρθηκε σε μελέτες, που δείχνουν μειωμένη έκθεση σε επιβλαβή και δυνητικά επιβλαβή συστατικά κατά τη μετάβαση από τσιγάρα σε θερμαινόμενα προϊόντα καπνού.

Τέλος, ο Joe Murillo, Ρυθμιστικός Διευθυντής του οργανισμού Juul Labs, εστίασε στην εκπαίδευση της κοινωνίας για τα οφέλη από τη μείωση των βλαβών από τον καπνό.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τονίστηκαν, επίσης, τα εξής:

  • Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ενήλικες καπνιστές, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα – οι πολιτικές ελέγχου καπνίσματος δεν θα πρέπει να τους παραμελήσουν. Εκεί όπου η διακοπή αποτυγχάνει συνεχώς, η χρήση λιγότερο επιβλαβών προϊόντων θα επιδράσει θετικά σε πολλούς καπνιστές. Τα επιστημονικά στοιχεία είναι αρκετά ισχυρά επί του παρόντος, για να υποστηρίξουν ότι υπάρχουν λιγότερο επιβλαβή προϊόντα εναλλακτικά προς το κάπνισμα τσιγάρων.
  • Τα υπάρχοντα στοιχεία δηλώνουν έντονα ότι η μείωση της βλάβης θα πρέπει να υιοθετηθεί ως συμπληρωματική πολιτική για τον έλεγχο του καπνίσματος.
  • Προς το παρόν οι ακαδημαϊκοί, οι επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο, παρακολουθώντας τις νέες εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία, έχουν την πεποίθηση ότι υπάρχει ευρύ φάσμα κινδύνου μεταξύ των προϊόντων, που περιέχουν καπνό και νικοτίνη, με τα τσιγάρα να βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο και τις θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης να βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο αυτού του φάσματος. Συνεπώς, η μεγαλύτερη ζημιά που προκαλείται από το τσιγάρο προκύπτει από την καύση του καπνού. Τα προϊόντα, που περιέχουν μη καιόμενο καπνό και νικοτίνη, είναι χαμηλότερου κινδύνου, σε σύγκριση με τα καιόμενα προϊόντα και τοποθετούνται κοντά στο χαμηλότερο σημείο κινδύνου αυτού του φάσματος.
  • Ολοένα και περισσότερα στοιχεία παρουσιάζουν ότι τα μη καιόμενα προϊόντα είναι λιγότερο τοξικά και λιγότερο επιβλαβή σε σύγκριση με τα τσιγάρα. Η επιστημονική κοινότητα καθώς και οι ρυθμιστικές αρχές οφείλουν να ενθαρρύνουν την έρευνα για τη μείωση της βλάβης και να παρακολουθούν στενά τη χρήση καινοτόμων προϊόντων.
  • Στο ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, το οποίο παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, δηλώνεται ότι «… το σχέδιο αποτελεί την ευρωπαϊκή απάντηση στις αυξανόμενες προκλήσεις και εξελίξεις στον έλεγχο του καρκίνου και αποτελεί πολιτική δέσμευση για ενδελεχή έρευνα στη μάχη κατά του καρκίνου». Ωστόσο, η μείωση της βλάβης από τον καπνό παραμελείται. Η Ε.Ε. ασχολείται με τον καρκίνο εδώ και δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια, οι δράσεις της Ε.Ε., ιδίως όσον αφορά στην πρόληψη, που περιλαμβάνουν ισχυρά μέτρα ελέγχου του καπνίσματος, έχουν σώσει και παρατείνει πολλές ζωές. Παρόλα αυτά, το κάπνισμα παραμένει η κύρια αιτία καρκίνου, που μπορεί να προληφθεί, με το 27% όλων των καρκίνων να αποδίδεται σε αυτό. Το 2020, 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαγνώστηκαν με καρκίνο και άλλο 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον καρκίνο.
  • Το SCOHRE υποστηρίζει τις ιδέες για την περαιτέρω μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος στην Ευρώπη και πιστεύει ότι η πιο ισχυρή και πιο σημαντική δυνατότητα της Ε.Ε., όσον αφορά στον καρκίνο, αφορά στον κανονισμό για τα προϊόντα καπνού και νικοτίνης.
  • Η διακοπή του καπνίσματος και η πρόληψη παραμένουν οι πιο επιδραστικές και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις στην ιατρική και στη δημόσια υγεία. Οι επαγγελματίες υγείας και δημόσιας υγείας πρέπει να ενημερώνουν συνεχώς κάθε καπνιστή και το κοινό για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του καπνίσματος, τη μεγαλύτερη αποτρέψιμη αιτία καρκίνου και τον πιο σημαντικό συντελεστή για τις καρδιαγγειακές και για τις αναπνευστικές παθήσεις. Σε όλη την Ευρώπη θα πρέπει να υποστηριχθούν και να χρηματοδοτηθούν εκστρατείες για την πρόληψη και τη διακοπή. Ωστόσο, μελλοντικά, για τους διαμορφωτές πολιτικής της Ε.Ε., που εργάζονται σε δράσεις αντιμετώπισης του καρκίνου, οι ομιλητές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι είναι σημαντικό να θεωρηθεί η μείωση της βλάβης από τον καπνό ως συμπληρωματικό εργαλείο στις παραδοσιακές πολιτικές για τον έλεγχο του καπνού.
  • Η αύξηση των επιστημονικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της ανεξάρτητης επαλήθευσης των δεδομένων της βιομηχανίας, αύξησε την ευαισθητοποίηση σε όλα τα επίπεδα. Η δημοσιοποίηση των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων αποτελεί σημαντικό βήμα, που βοηθά πραγματικά τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα και να επιτύχουν τους στόχους του σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Διαβάστε επίσης

Από την Δευτέρα 11/10 το πακέτο δεδομένων μεγέθους 50 GB στους εμβολιασμένους έφηβους

Παρελάσεις ανάλογα με το χρώμα των περιοχών και την επιδημιολογική εικόνα – Τι λένε οι ειδικοί

Νερό με σπόρους Chia: Γιατί το προτιμούν οι Tiktokkers;

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.