Δωρεάν εξέταση PSA – Εβδομάδα Ελέγχου για τον Προστάτη

Δωρεάν εξέταση PSA στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ελέγχου για τον Προστάτη μπορεί κάθε άνδρας να κάνει, αρκεί να κλείσει ραντεβού μέσω της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας στο τηλέφωνο 210-9975540

«Μην αγνοείς τα σημάδια. Επισκέψου άμεσα τον Ουρολόγο σου. Εκείνος ξέρει». Με αυτό το μήνυμα, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.) υλοποιεί Εκστρατεία Ενημέρωσης Κοινού, με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυσή της Ε.Ο.Ε. και στο πλαίσιο της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ουρολογικών Παθήσεων (20-24 Σεπτεμβρίου).

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να εξοικειώσει το ελληνικό κοινό με την ειδικότητα του Ουρολόγου και να παρακινήσει άνδρες και γυναίκες να τον συμβουλεύονται χωρίς ταμπού και χωρίς καθυστέρηση, τόσο στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου, όσο και για την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ουρογεννητικών παθήσεων.

Σποτ με τον Πασχάλη Τσαρούχα

Για τον σκοπό αυτό, η καμπάνια περιλαμβάνει την προβολή τηλεοπτικού σποτ με πρωταγωνιστή τον γνωστό ηθοποιό Πασχάλη Τσαρούχα, καθώς και τη δημιουργία ενημερωτικού εντύπου το οποίο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Ε.Ο.Ε. και μπορούν να “κατεβάσουν” οι ενδιαφερόμενοι εδώ.

Δωρεάν εξετάσεις για τον προστάτη

Επιπρόσθετα, το διάστημα 20 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου οι άνδρες άνω των 50 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε δωρεάν εξέταση PSA σε Δημόσια Νοσοκομεία και σε συνεργαζόμενο με την Ε.Ο.Ε. δίκτυο διαγνωστικών κέντρων. Περισσότερες πληροφορίες για τον δωρεάν έλεγχο PSA μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η εξέταση PSA είναι ένα ισχυρό όπλο για την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, ο οποίος προσβάλλει 1 στους 7 άνδρες, αλλά είναι 95% ιάσιμος εφόσον αντιμετωπιστεί νωρίς.

Αναλυτικότερα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε η Ε.Ο.Ε. με τίτλο «Η Ουρολογία στο επίκεντρο», έγινε σαφές πως το αντικείμενο της Ουρολογίας επεκτείνεται σε πολλά περισσότερα θέματα υγείας, πέρα από τις παθήσεις του προστάτη αδένα, με τις οποίες παραδοσιακά έχει συσχετιστεί ο Ουρολόγος στη συνείδηση των περισσότερων Ελλήνων.

Στην πραγματικότητα, ο Ουρολόγος είναι ο εξειδικευμένος γιατρός για τη διάγνωση και θεραπεία του συνόλου των παθήσεων του ουροποιογεννητικού συστήματος και στα δύο φύλα, τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά. Διευκρινίζεται ότι το ουροποιογεννητικό σύστημα περιλαμβάνει τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, τα γεννητικά όργανα, καθώς και τον προστάτη αδένα.

Οι παθήσεις του ουροποιογεννητικού περιλαμβάνουν ορισμένες αρκετά συχνές διαταραχές, όπως οι λοιμώξεις (κυστίτιδα, προστατίτιδα και πυελονεφρίτιδα) και οι λίθοι του ουροποιητικού, που πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τόσο για την ανακούφιση των ασθενών όσο και για την πρόληψη περεταίρω επιπλοκών.

Επίσης τονίστηκε η σημασία της επαγρύπνησης για την εμφάνιση κακοήθων όγκων στα όργανα του ουροποιογεννητικού συστήματος, εκτός του προστάτη, όπως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, του πέους, των όρχεων και των νεφρών, για τους οποίους η ανίχνευση σε πρώιμο στάδιο αυξάνει την πιθανότητα ριζικής αντιμετώπισης. Ειδική αναφορά έγινε και σε λειτουργικές παθήσεις, όπως η ακράτεια ούρων, καθώς και σε παθήσεις που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία, όπως η στυτική δυσλειτουργία, η νόσος του Peyronie και η πρόωρη εκσπερμάτιση, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με σωστή καθοδήγηση από τον Ουρολόγο.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Γεράσιμος Αλιβιζάτος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και Διευθυντής της Γ’ Ουρολογικής Κλινικής του Θεραπευτηρίου «ΥΓΕΙΑ», αναφέρθηκε στα 90 χρόνια της δυναμικής παρουσίας και του σημαντικού επιστημονικού και κοινωνικού έργου της Ε.Ο.Ε. στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως η Εταιρεία θεμελίωσε την ειδικότητα στη χώρα μας και τόνισε ότι παραμένει σταθερά δεσμευμένη στην προαγωγή της επιστήμης της Ουρολογίας και τη διαρκή εναρμόνισή της με τις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας στα γνωστικά αντικείμενα που πραγματεύεται.

Μέσω δράσεων συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης των Ειδικευόμενων και Ειδικευμένων Ουρολόγων μελών της Εταιρείας, των επιστημονικών της Εκδόσεων, καθώς και υλοποίησης προγραμμάτων και Εκστρατειών ενημέρωσης κοινού και Επαγγελματιών Υγείας, η Εταιρεία έχει καταφέρει να δημιουργήσει και να διατηρήσει την ειδικότητα της Ουρολογίας στην Ελλάδα σε επίπεδο εφάμιλλο των ευρωπαϊκών κέντρων αναφοράς. Σήμερα, οι Έλληνες Ουρολόγοι είναι εξοπλισμένοι από επιστημονική, επαγγελματική και ηθική άποψη ώστε να εξυπηρετούν πλήρως το συμφέρον των ασθενών και του κοινωνικού συνόλου.

Με τη σειρά του, ο Ευάγγελος Λιάτσικος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Ουρολογίας – Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, αναφέρθηκε στην πολυετή παρουσία της Ε.Ο.Ε. στη διεθνή Ουρολογική Κοινότητα, μέσω της συμμετοχής της σε εκπαιδευτικές δράσεις των Ευρωπαϊκών Ουρολογικών Εταιρειών αλλά και της συμπόρευσής της με τους στόχους και το εκπαιδευτικό έργο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας (E.A.U.), της οποίας είναι μέλος. Μάλιστα, περισσότεροι από 400 Έλληνες Ουρολόγοι είναι ταυτόχρονα και μέλη της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, ενώ όλο και περισσότερα μέλη της Ε.Ο.Ε. εκλέγονται και συμμετέχουν στα όργανά της.

Ο κ. Λιάτσικος αναφέρθηκε επίσης στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ουρολογικών Παθήσεων, ενός θεσμού που έχει θεσπίσει η E.A.U. με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα ουρολογικά νοσήματα. Η Ε.Ο.Ε. έχει υιοθετήσει τον θεσμό αυτό, οργανώνοντας κάθε χρόνο Εκστρατείες Ενημέρωσης Κοινού για την ανάδειξη της αξίας της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Σημειώνεται ότι η φετινή Εβδομάδα είναι αφιερωμένη στην Ακράτεια Ούρων και στην κατάρριψη των ταμπού που επικρατούν γύρω από αυτήν.

Στην αξία της ενημέρωσης του κοινού και των ασθενών επικεντρώθηκε τέλος, ο κ. Αθανάσιος Δελλής, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ουρολογίας – Β’ Χειρουργική Κλινική «Αρεταίειο» Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ο κ. Δελλής υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο του Ουρολόγου ως φορέα ορθής και έγκυρης πληροφόρησης του ασθενούς, ιδίως στη σημερινή εποχή, όπου το 80-90% των ασθενών ενημερώνονται στο διαδίκτυο για τα συμπτώματα ή την πάθησή τους, κινδυνεύοντας συχνά να πέσουν θύματα παραπληροφόρησης. Η Ε.Ο.Ε. θεωρεί την προφύλαξη των ασθενών από τη διασπορά ακατάλληλων και προκατειλημμένων ιατρικών πληροφοριών χρέος της και προέκταση του κοινωνικού της έργου. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζει την καλλιέργεια μιας στενής σχέσης εμπιστοσύνης γιατρού-ασθενούς, η οποία απαιτεί από τον Ουρολόγο να διατηρεί καλή επικοινωνία με τον ασθενή του, ώστε να επιτυγχάνεται η σωστή ενημέρωσή του.

Ο κ. Δελλής αναφέρθηκε επίσης και στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (Europe’s Beating Cancer Plan), το οποίο περιλαμβάνει για πρώτη φορά́ αναφορά́ στον καρκίνο του προστάτη. Η Ε.Ο.Ε. δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παροχή επιστημονικών στοιχείων και καθοδήγησης, ώστε να υιοθετηθεί μια κοινή προσέγγιση σε ολόκληρη την Ε.Ε., όσον αφορά στην έγκαιρη ανίχνευση της νόσου.

Διαβάστε επίσης

Η Βουλή ψηφίζει τα δωρεάν 50 GΒ στους νέους που θα εμβολιαστούν

Ποιο αθώο παιχνίδι προκαλεί βλάβη στο δέρμα των παιδιών;

Η μάχη της Σάνεν Ντόχερτι με τον καρκίνο: Στόχος μου απλά να ζήσω

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.