Με COVID-19 ή με εμβόλιο οι περισσότερες θρομβώσεις; Απαντήσεις από τη μεγαλύτερη μελέτη παγκοσμίως

-

Ένα από τα… debate στην εποχή της πανδημίας είναι σε ποιον βαθμό προκαλούν θρομβώσεις τα εμβόλια και σε ποιον η COVID-19. Απαντήσεις δίνει η μεγαλύτερη επιστημονική μελέτη παγκοσμίως, η οποία εξέτασε στοιχεία από περίπου 30 εκατ. ανθρώπους.

Οι ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες δημοσιεύονται στο British Medical Journal (BMJ). Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και από άλλα οκτώ βρετανικά Πανεπιστήμια διαπίστωσαν ότι η λοίμωξη, που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης πολύ περισσότερο απ’ ό,τι το εμβόλιο της COVID-19.

Η πρώτη δόση

Στη μελέτη συγκρίθηκαν τα ποσοστά θρομβώσεων μετά την πρώτη δόση των εμβολίων με τα ποσοστά μετά από την μόλυνση με τον κορονοϊό. Τα στοιχεία, που αναλύθηκαν, προέρχονταν από ανθρώπους οι οποίοι:

  • Είχαν κάνει την πρώτη δόση από τα εμβόλια της AstraZeneca (τα 19,6 εκατομμύρια) ή των Pfizer/BioNTech (9,5 εκατομμύρια) ή
  • Είχαν νοσήσει από κορονοϊό (1,7 εκατομμύρια).

“Ο κίνδυνος θρομβοπενίας είναι σχεδόν εννεαπλάσιος με την COVID-19 απ’ ό,τι με τα εμβόλια”, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Aziz Sheikh, καθηγητής Έρευνας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Αντίστοιχα, ο κίνδυνος εκδήλωσης ισχαιμικού εγκεφαλικού είναι 12πλάσιος με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός.

Η θρομβοπενία χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων στο αίμα και αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Μία σπάνια παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca είναι ο συνδυασμός της θρόμβωσης με θρομβοπενία.

Οι λεπτομέρειες της μελέτης

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι 107 άνθρωποι ανά 10 εκατομμύρια νοσηλεύονταν με θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca. Ωστόσο ο αντίστοιχος αριθμός λόγω της COVID φτάνει τους 934 ασθενείς ανά 10 εκατομμύρια.

Αντίστοιχα, μετά την πρώτη δόση από το ίδιο εμβόλιο, 66 άνθρωποι ανά 10 εκατομμύρια νοσηλεύονται με θρομβώσεις στα πόδια. Ωστόσο με τη λοίμωξη, που προκαλεί ο κορονοϊός, το ίδιο συμβαίνει σε 12.164 ανθρώπους ανά 10 εκατομμύρια.

Όλα αυτά αφορούν στις πρώτες 28 ημέρες από τη χορήγηση του εμβολίου, καθώς, κατά κανόνα, σε αυτό το χρονικό διάστημα παρατηρούνται οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία.

Για το εμβόλιο των Pfizer/BionTech, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι 143 άνθρωποι ανά 10 εκατομμύρια εισάγονται στο νοσοκομείο με ισχαιμικό εγκεφαλικό. Όμως η λοίμωξη λόγω κορονοϊού προκαλεί εγκεφαλικό σε 1.699 ανθρώπους ανά 10 εκατομμύρια.

Διαβάστε επίσης

Ενάμισης μήνας προθεσμία για την αύξηση της μεταδοτικότητας του κορονοϊού

Το πρωινό σεξ κάνει καλό στην υγεία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.