Φυσική λοίμωξη vs εμβολιασμού για COVID-19

Η ανοσία μετά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 είναι πιο αποτελεσματική από την ανοσία μετά από φυσική λοίμωξη COVID-19.

Σε πολλές περιπτώσεις η ανοσία, που ακολουθεί τη νόσηση, υπερέχει της ανοσίας που είναι αποτέλεσμα εμβολιασμού. Κλασικό παράδειγμα είναι η ιλαρά. Αν νοσήσει κάποιος και επιβιώσει των επιπλοκών της νόσου (εγκεφαλίτιδα 1:1000, πνευμονία 1:20), αποκτά δια βίου ανοσία.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά παραδείγματα εμβολίων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το εμβόλιο έναντι του HPV, όπου ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η φυσική νόσηση από τον ιό του HPV δεν εγκαταλείπει σημαντική ανοσία, με αποτέλεσμα να μπορεί να μολυνθεί κανείς επανειλημμένα με το ίδιο στέλεχος ιού ενώ αντίθετα μετά τον εμβολιασμό παρατηρείται ισχυρή ανοσολογική απάντηση, που αποτρέπει τη λοίμωξη και τις συνέπειες της.

Το παράδειγμα του HPV

Φυσική λοίμωξη vs εμβολιασμού για COVID-19
Η κα Ελένη Πατρόζου

Στις χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη έχει μειωθεί κατά 90% η επίπτωση του  καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά και στοματοφαρυγγικών και πρωκτικών καρκίνων, που συχνά είναι αποτέλεσμα της HPV λοίμωξης. Άλλα παραδείγματα εμβολίων που επάγουν αποτελεσματικότερη ανοσία της φυσικής νόσησηςείναι τα εμβόλια έναντι του τετάνου, έναντι του αιμοφίλου (Haemophilusinfluenzae) και έναντι του ζωστήρα.

Υπάρχει συνεχώς αυξανόμενος όγκος δεδομένων που υποδηλώνει ότι και στην περίπτωση του SARSCoV-2 τα εμβόλια  τα καταφέρνουν καλύτερα από την φύση.

  • Μετά τον εμβολιασμό παρατηρείται ισχυρότερη (μέχρι δεκαπλάσια) ανοσολογική απόκριση, όπως αυτή εκτιμάται με τη μέτρηση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, των αντισωμάτων, δηλαδή, που προστατεύουν αποτελεσματικά από μια μελλοντική λοίμωξη.
  • Επιπλέον τα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό αποδεικνύονται αποτελεσματικότερα έναντι των μεταλλάξεων. Τα αντισώματα, που παράγονται μετά τον εμβολιασμό, είναι περισσότερο στοχευμένα έναντι του υποδοχέα πρόσδεσης της πρωτεΐνης ακίδας, σε σχέση με τα αντισώματα που προκύπτουν από λοίμωξη με αποτέλεσμα σημειακές μεταλλάξεις να έχουν μικρότερη επίδραση στην αποτελεσματικότητα τους.
  • Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο ο εμβολιασμός συνιστάται και σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει. Μελέτες σε άτομα, που νόσησαν και έλαβαν μια δόση εμβολίου, έδειξαν σημαντική αύξηση των εξουδετερωτικών και το σημαντικότερο: τα αντισώματά τους εκπαιδεύθηκαν, ώστε να είναι προστατευτικά και έναντι μεταλλάξεων του ιού.

Τι ισχύει για την αποτελεσματικότητα

Τα διαθέσιμα εμβόλια ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες της επιστημονικής κοινότητας σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητά τους. Στοχεύαμε σε αποτελεσματικότητα της τάξεως το 50-70% και διαθέτουμε εμβόλια με αποτελεσματικότητα, που έχει επιβεβαιωθεί σε μελέτες που περιλαμβάνουν εκατομμύρια ανθρώπων, μέχρι και 95%.

Μέχρι 25 Ιουλίου 2021 έχουν εμβολιαστεί 3.89 δισεκατομμύρια άνθρωποι, το 27.3% του πληθυσμού του πλανήτη και έχει αποδειχθεί ότι όλα τα διαθέσιμα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Δεν δικαιολογείται να διστάζει πια κανείς.

Ελένη Πατρόζου
Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος
Επιστημονική Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ

Διαβάστε επίσης

Σε πρώτο πρόσωπο: Το νόημα του εθελοντισμού

Όταν το παιδί δεν πίνει νερό, τι μπορεί να του συμβεί;

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.