Σε πρώτο πρόσωπο: Το νόημα του εθελοντισμού

Το κύμα του εθελοντισμού παρέσυρε πολλούς συμπολίτες μας, που βοήθησαν και εξακολουθούν να βοηθούν όσους έχασαν το βιος τους στις πυρκαγιές. Η ιδρύτρια του Humanity Greece Γεωργία Παράσχου μιλά σε πρώτο πρόσωπο στο Healthstories για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία και εξηγεί γιατί ο εθελοντισμός είναι καταλυτικής σημασίας.

Σε πρώτο πρόσωπο: Το νόημα του εθελοντισμού
Η κα Γεωργία Παράσχου
  • Οι αρχές, οι αξίες και τα ιδεώδη του εθελοντισμού είναι τα στοιχεία που έχουν τη δυνατότητα να προάγουν το ανθρώπινο πνεύμα, τον πολιτισμό, τη συνεργασία, και την ομαδικότητα. Το Humanity Greece, είναι ένα παράδειγμα οργάνωσης που βασίζεται στον εθελοντισμό. Με τον τρόπο αυτό δρα καταλυτικά στους τομείς που χρήζουν άμεσης βοήθειας.
  • Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής και αντικατοπρίζεται μέσα από τις ιδιαίτερες αξίες, όπως είναι η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη, η κοινωνική συμμετοχή.
  • Ασχολήθηκα με τον εθελοντισμό στην τρίτη γυμνασίου όπου ξεκίνησα στον Όμιλο UNESCO Πειραιώς και Νήσων στις Δομές καταπολέμησης της φτώχειας. Έπειτα, μετά από πολλές ώρες συνεισφοράς ανέλαβα ως υπεύθυνη Πολιτισμού και Νεολαίας. Ο εθελοντισμός είναι μια πράξη που φανερώνει δοτικότητα και καλοσύνη. Είναι μια προσφορά στον συνάνθρωπο, αλλά ουσιαστικά στον ίδιο μας τον εαυτό και βέβαια στην πατρίδα μας, η οποία πάλι εδώ και πολλές μέρες δοκιμάζεται λόγω των πυρκαγιών. Είναι μια πράξη που γίνεται με γνώση, γενναιοδωρία και ανάγκη προσφοράς των καλύτερων στοιχείων που έχουμε και όχι αυτών που μας περισσεύουν.
  • Η δεινή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας το τελευταίο διάστημα, λόγω των πυρκαγιών, μας έκανε να κινητοποιηθούμε. Να σπάσουμε τα δεσμά της ατομικότητας και να οργανωθούμε σε μια συλλογικότητα ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ένα μικρό στενό στου Ψυρρή μετατράπηκε σε συντονιστικό κέντρο ανεφοδιασμού αγαθών προς όλες τις πυρόπληκτες περιοχές της χώρας μας.
  • Η ομάδα του Humanity Greece είναι η απόδειξη, ότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που η συνείδησή τους δεν τους επέτρεψε να σταθούν μακριά από τους συμπολίτες τους, άνθρωποι οι οποίοι, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, την κούραση, την αφιλοκερδή προσφορά και τη μηδενική χρηματική απολαβή, έδρασαν με γνώμονα το κοινό καλό και προτάσσοντας την αξία της προσφοράς κατάφεραν το ακατόρθωτο.
  • Πάνω από 250 οχήματα στάλθηκαν προς όλες τις πυρόπληκτες περιοχές. Το χειροκρότημα του κόσμου μπροστά σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι τουλάχιστον συγκινητικό και ξεπερνά τις προσδοκίες όλων μας. Ευχαριστούμε τον κάθε πολίτη αυτής της χώρας που έδειξε εμπιστοσύνη και προσέφερε αγαθά πρώτης ανάγκης στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας. Τους ευχαριστούμε για όλα και είμαστε περήφανοι για αυτούς τους ανθρώπους. Τους ευγνωμονούμε.
  • Πρέπει να τονιστεί ότι αυτή η κίνηση αλληλεγγύης και ανθρωπιάς στελεχώθηκε και εν τέλει ήρθε σε πέρας μέσα από πολλές ώρες άοκνης δουλειάς, την οποία και προσέφεραν αδιαμαρτύρητα νέοι άνθρωποι κατά πλειοψηφία. Με χαρά και χαμόγελο ήταν εκεί για να παραλάβουν, να συλλέξουν, να διαχωρίσουν είδη πρώτης ανάγκης, να φορτώσουν, να ξεφορτώσουν, να καταγράψουν, να κάνουν τις απαιτούμενες συνεννοήσεις με ιδιώτες, με εταιρείες, με διάφορους φορείς. Ήταν εκεί για να εγγυηθούν ότι όλα αυτά τα είδη, όντως, θα κατέληγαν στους πληγέντες και όχι σε κάποια αποθήκη.
  • Η νέα γενιά απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και με τον παλμό της να ανταποκριθεί στις δυσκολίες. Μέσω αυτής της ανταπόκρισης γίνεται ξεκάθαρο ότι η ανθρώπινη φύση αβίαστα και ενστικτωδώς φέρει το μεγαλείο της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, με αποτέλεσμα την συσπείρωση, την κοινή εργασία για την επίτευξη του κοινού στόχου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν αξίζει σ αυτούς τους νέους ανθρώπους που ήταν οι βασικοί πυλώνες αυτού του εγχειρήματος.
  • Από την εμπειρία μου έχω καταλάβει ότι οι άνθρωποι έχουν εγγενώς την προδιάθεση για προσφορά, πολύ συχνά, όμως, δεν γνωρίζουν πού πρέπει να απευθυνθούν, ώστε να κάνουν πράξη αυτή την προδιάθεση. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να υπάρχει πλήρης και συχνή ενημέρωση για τις εθελοντικές δράσεις και οργανώσεις και για τους τρόπους, με τους οποίους μπορούν να προσφέρουν την αλληλεγγύη τους. Θεωρώ ότι έτσι προάγεται το αίσθημα της κοινωνικής αλλά και της ατομικής ευθύνης.
Γεωργία Παράσχου
Ιδρύτρια Humanity Greece
Διευθύντρια Πολιτισμού
Όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων

Διαβάστε επίσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.