Τα πιο κοινά αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να σώσουν από τα πιο σοβαρά συμπτώματα της Covid-19

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 αναρρώνουν χωρίς σοβαρά συμπτώματα. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν φλεγμονή στους πνεύμονες, που προκαλεί βήχα και δύσπνοια και μερικοί αναπτύσσουν υπερφλεγμονώδη απόκριση που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο.

Ο Ayman El-Kadi, καθηγητής στη Σχολή Φαρμακευτικών και Φαρμακευτικών Επιστημών, πραγματοποίησε κλινικές δοκιμές πάνω σε έξι από τα πιο κοινά αντιφλεγμονώδη φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της ασπιρίνης, προκειμένου να δείξει ότι πρόκειται για φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των πιο σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή συμπτωμάτων της COVID-19.

Η ασπιρίνη και άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Η ασπιρίνη και άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να αποτρέψουν τη μοιραία εξέλιξη της COVID-19 και να αποδειχθούν σωτήρια για ασθενείς με τη νόσο του κορωνοϊού SARS-CoV-2, ισχυρίζεται ο καθηγητής.

Έρευνες έχουν δείξει ότι στις πιο ευάλωτες ομάδες ασθενών, όπως οι άνω των 60 ετών και όσοι πάσχουν από μεταβολικές διαταραχές όπως παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη, η COVID-19 μπορεί επηρεάσει την ανοσοαπόκριση και να οδηγήσει σε παραγωγή περισσότερων φλεγμονωδών παρά αντιφλεγμονωδών μορίων.

Τα ήδη χρησιμοποιούμενα φάρμακα θα μπορέσουν να ανακόψουν τη διαδικασία, εξηγεί ο Δρ El-Kadi, αποτρέποντας τα μόρια από την ενεργοποίηση της φλεγμονής ή αυξάνοντας εκείνα με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν λιγότερες παρενέργειες από άλλες πρώτες θεραπείες COVID-19, όπως ρεμδεσιβίρη και δεξαμεθαζόνη.

Πέρα από την ασπιρίνη, στην επιστημονική δημοσίευση περιλαμβάνονται πέντε ακόμα φάρμακα με δυνητικά οφέλη κατά της COVID-19: το αντιλιπιδαιμικό φάρμακο φαινοφιβράτη, η αντιμυκητιακή φλουκοναζόλη, ο βακτηριοκτόνος παράγοντας ισονιαζίδη, τα συμπληρώματα διατροφής ρεσβερατρόλη και η 2-μεθυλοοιστραδιόλη, ένα πειραματικό φάρμακο που έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου των ωοθηκών και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Ο χρόνος χορήγησης

Ωστόσο, ο χρόνος χορήγησης των αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων είναι ζωτικής σημασίας, όπως έχει υπογραμμίσει σε παλιότερη δημοσίευσή του, και πρέπει να λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις υπερφλεγμονώδους απόκρισης. Εν αντιθέσει, η «βιαστική» χορήγησή τους θα μπορούσε να περιορίσει τη φυσιολογική ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού έναντι του ιού.

Διαβάστε επίσης

Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι από τις πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια έφτασαν στην Κρήτη

Βοηθά η προληπτική χορήγηση συνδυασμού μονοκλωνικών αντισωμάτων άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με ενδο-οικογενειακό κρούσμα

Αντίνοος Αλμπάνης: “Όταν με βλέπετε με αυτό το γάντι, είναι για το λεμφοίδημα από τις θεραπείες του καρκίνου”

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.