Να γιατί πρέπει να ταξιδεύουμε όσο πιο πολύ μπορούμε

Πρέπει να είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που δεν αγαπούν τα ταξίδια… Τα οφέλη των ταξιδιών στην υγεία – σωματική και ψυχική – είναι πολλά και επιστημονικά τεκμηριωμένα. Να, λοιπόν, γιατί πρέπει να ταξιδεύουμε όσο πιο πολύ μπορούμε.

Τα ταξίδια μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Πλήθος επιστημονικών μελετών καταδεικνύει πόσο βοηθούν τα ταξίδια την υγεία της καρδιάς.

Έχει διαπιστωθεί, για παράδειγμα, ότι οι γυναίκες, που κάνουν διακοπές τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, είχαν σημαντικά μειωμένο τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σε σύγκριση με εκείνες που ταξιδεύουν μόνο μία φορά κάθε έξι χρόνια. Η ίδια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες, που δεν κάνουν διακοπές τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, αύξησαν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 30% και τον κίνδυνο θανάτου κατά 20%.

Τα ταξίδια μειώνουν το άγχος

Όταν ταξιδεύουμε, κάποια στιγμή φεύγει το άγχος και χαλαρώνουμε. Νιώθουμε πιο δυνατοί να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της καθημερινότητας και γεμίζει χαρά η ψυχή μας. Να μην ξεχνάμε ότι το άγχος και το στρες ενοχοποιούνται για πλείστα όσα προβλήματα υγείας, για τα οποία τα ταξίδια είναι “φάρμακο”.

Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες που επέστρεψαν από κάποιο ταξίδι, ήταν λιγότερο ανήσυχοι και σε καλύτερη διάθεση τρεις ημέρες μετά την επιστροφή τους.

Τα ταξίδια μας γυμνάζουν

Όταν ταξιδεύουμε, ειδικά σε μέρη που δεν έχουμε ξαναπάει και επισκεπτόμαστε για πρώτη φορά, θέλουμε να δούμε όσα περισσότερα αξιοθέατα γίνεται. Περπατάμε πολύ, λοιπόν, και γενικά είμαστε ενεργοί στο μεγαλύτερο μέρος της μέρας. Ο εγκέφαλός μας εκκρίνει τις ορμόνες της ευχαρίστησης και χάνουμε και βάρος.

Τα ταξίδια μας φέρνουν πιο κοντά

Όταν πάμε ταξίδι με τους φίλους, τους συντρόφους, την οικογένειά μας, ερχόμαστε πιο κοντά. Περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί, συζητάμε περισσότερο, μοιραζόμαστε νέες εμπειρίες, δενόμαστε. Ακόμη, δε, κι αν λογομαχήσουμε για κάτι, συνήθως θα το διαχειριστούμε διαφορετικά από ό,τι όταν είμαστε εντός των τειχών.

Τα ταξίδια μας κάνουν ευτυχισμένους

Ένα μουσείο, ένα ηλιοβασίλεμα, το κολύμπι σε ανεξερεύνητες παραλίες, οι τοπικές λιχουδιές, η επαφή με άλλες κουλτούρες και με άλλους πολιτισμούς, μας κάνει ευτυχισμένους. Δεν είναι τυχαίο που επιστρέφοντας λέμε συνήθως “ήρθαμε με φορτισμένες μπαταρίες”.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell έδειξε ότι ακόμη και ο σχεδιασμός ενός ταξιδιού μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους, να κάνει τη φαντασία μας να καλπάσει και να μας απαλλάξει από το καθημερινό ψυχικό άχθος.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα προστατέψετε τα παιδιά από τα αιωρούμενα σωματίδια

Η Αθηναΐς Νέγκα μιλάει πλέον πιο άνετα για τη λεύκη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.