Γεωργιάδης – Κυριακίδου: Η προσβασιμότητα των ασθενών στα φάρμακα είναι κάτι που μας αφορά όλους

«Η προσβασιμότητα των ασθενών στα φάρμακα είναι κάτι που μας αφορά όλους και αποτελεί υψηλή πολιτική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προσερχόμενος στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στο Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα συζητηθεί η πρόταση του Συμβουλίου, την οποία υποστηρίζει η Ελλάδα, που αφορά στην αντιμετώπιση καρκίνου με εμβολιασμό.

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε:

«Σήμερα, εδώ στο Λουξεμβούργο, έχουμε μία από τις πιο σημαντικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα μιλήσουμε για το πώς θα εξασφαλίσουμε την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα. Η προσβασιμότητα των ασθενών στα φάρμακα είναι κάτι που μας αφορά όλους και αποτελεί υψηλή πολιτική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση. Θα μιλήσουμε για την πρόταση του Συμβουλίου, την οποία υποστηρίζουμε, για τον εμβολιασμό για τον καρκίνο που μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω εμβολιασμού, αλλά και την ηπατίτιδα Β, αλλά θα μιλήσουμε για το πώς η φαρμακευτική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξασφαλίσει την καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την πρόσβαση στα φάρμακα. Νομίζω ότι θα έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πατέντα, ο υπουργός Υγείας απάντησε:
«Θέλουμε να διατηρήσουμε το ισχύον πλαίσιο των 8 και 11 ετών και να μην αλλάξει.
Και θα εξηγήσουμε στο Συμβούλιο το λόγο».

Στ. Κυριακίδου: Ενιαία αγορά στα φάρμακα για ισότιμη προσβασιμότητα

Tην ανάγκη για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς για τα φάρμακα τόνισε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου κατά την παρέμβασή της στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στο Λουξεμβούργο επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι μέσω των μεταρρυθμίσεων περίπου 60 με 70 εκατομμύρια περισσότεροι ασθενείς θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε νέα φάρμακα.

Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι η ενιαία αγορά θα είχε ως αποτέλεσμα την έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά φάρμακα. Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει η διαβεβαίωση ότι η ΕΕ είναι ελκυστική στην καινοτομία και δίνει ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας.

Η Ευρωπαία επίτροπος σημείωσε ότι οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Κομισιόν στοχεύουν σε ευρύτερη πρόσβαση στα φάρμακα, μέσω της διαφοροποίησης των κινήτρων που ανταμείβουν την καινοτομία και την προσφορά σε όλα τα κράτη-μέλη.

Στους βασικούς στόχους είναι τα φάρμακα σε προσιτές τιμές, αλλά και ένα παγκόσμιο ανταγωνιστικό ρυθμιστικό πλαίσιο με εργαλεία για την αντιμετώπιση θεραπειών αιχμής, ταχύτερες αδειοδοτήσεις και απλοποίηση.

Διαβάστε επίσης

Ακτινολόγος μπήκε μαζί στον αξονικό με εγκαταλελειμμένο βρέφος, όπως θα έκανε η μητέρα του

Οι αναμονές στο φάρμακο, τα νέα επενδυτικά πλάνα και μια… Κουκουβάγια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.