Δραματικές οι ελλείψεις Φυσικοθεραπευτών στα Δημόσια Νοσοκομεία

Δραματικές είναι οι ελλείψεις Φυσικοθεραπευτών στα Δημόσια Νοσοκομεία και τις επόμενες μέρες πρόκειται να προκηρυχθούν 17 θέσεις, όταν μόνο στα νοσοκομεία της Αττικής, επί συνόλου 247 θέσεων Φυσικοθεραπευτών, κενές παραμένουν οι 67 και προκηρύσσονται 3.

Επιστολή για τις ελλείψεις των φυσικοθεραπευτών προς τον υπ. Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τον αρμόδιο Υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους, με την οποία ζητά την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στις Δημόσιες Δομές Υγείας (Νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης-ΚΕΦΙΑΠ κ.λπ.).

Συγκεκριμένα, ο Π.Σ.Φ., με αφορμή την προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 817 θέσεις στο χώρο της Υγείας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και 17 θέσεις φυσικοθεραπευτών, υπενθυμίζει τις ελλείψεις σε φυσικοθεραπευτές που, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, είναι δραματικές στα Δημόσια Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, καθώς σε σύνολο 247 οργανικών θέσεων φυσικοθεραπευτών στα Νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής, κενές παραμένουν οι 67 και τώρα προκηρύσσονται μόλις τρείς (3).

Ακόμη πιο έντονες είναι οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα Δημόσια Νοσοκομεία της περιφέρειας, ενώ στις Δημόσιες Δομές αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) η κατάσταση είναι απελπιστική.

Παράλληλα, στην επιστολή του ο ΠΣΦ στηλιτεύει το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για την παρουσία φυσικοθεραπευτών Π.Ε., με αποτέλεσμα χιλιάδες απόφοιτοι των τμημάτων φυσικοθεραπείας από το 2019 παραμένουν εκτός της αγοράς εργασίας των Δημοσίων δομών.

Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ. Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε για το θέμα:
«Την περίοδο της Πανδημίας αναδείχτηκε και αποδείχτηκε η σημαντικότητα του έργου του Φυσικοθεραπευτή π.χ. στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στις μονάδες covid, αλλά και στις κλινικές αποκατάστασης.

Πρόσφατα αναδείχτηκε ο ρόλος των φυσικοθεραπευτών και προβλέφθηκε η παρουσία τους στις Μονάδες Εγκεφαλικών, χωρίς όμως να προβλέπονται προσλήψεις.
Όταν οι υπόλοιπες χώρες τις Ευρώπης χρηματοδοτούν και επενδύουν στην Φυσικοθεραπεία, όπως π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αυξάνεται ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην υποδοχή των μυοσκελετικών περιστατικών, στην αξιολόγηση και κατάταξη του επείγοντος ή η Γερμανία, όπου αυξάνονται τα κονδύλια για την φυσικοθεραπεία, εδώ συζητάμε για τα αυτονόητα, την κάλυψη δηλαδή των κενών οργανικών θέσεων και την πλήρη έλλειψη φυσικοθεραπευτών στα δημόσια κέντρα αποκατάστασης, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουμε μια ‘’ρατσιστική’’ συμπεριφορά έναντι των χιλιάδων Π.Ε. φυσικοθεραπευτών, που αποφοιτούν από το 2019 από τα Πανεπιστήμια και έχουν εξαιρεθεί από τις προκηρύξεις.

Ζητάμε λοιπόν τα αυτονόητα, την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, την πρόσληψη φυσικοθεραπευτών στα Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης-ΚΕΦΙΑΠ, και τέλος, την πρόβλεψη της πρόσληψης των Π.Ε. φυσικοθεραπευτών.
Για τον Π.Σ.Φ. οι 17 θέσεις φυσικοθεραπευτών που ανακοινώθηκε ότι θα προκηρυχθούν από το ΑΣΕΠ θεωρούνται ελάχιστες.

Η Πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει έτσι ώστε οι Φυσικοθεραπευτές να συνεχίσουν προσφέρουν υπηρεσίες και να απασχολούνται στην χώρα μας και να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν στο εξωτερικό, κάτι που αποτελεί και κεντρικό πυλώνα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».

Διαβάστε επίσης

Πόσο συχνά να καθαρίζετε την κουρτίνα και τα χαλάκια του μπάνιου

Το ελληνικό πλάσμα, η προεκλογική συνάντηση με Άδωνι και ο κρύος ιδρώτας των φαρμακευτικών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.