Γεωργιάδης – Βουλή: Η μεταρρύθμιση στοχεύει στην αναχαίτιση των εκροών γιατρών από το ΕΣΥ

Η αναχαίτιση των εκροών των γιατρών από το ΕΣΥ επιχειρείται μέσα από τη θέσπιση της δυνατότητας τους να παρέχουν και ιδιωτικό έργο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στη Βουλή.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΕΣΥ σήμερα είναι ότι δεν πηγαίνουν οι γιατροί στο σύστημα. Ότι κάνουμε προσκλήσεις και βγαίνουν άγονες πάρα πολλές από αυτές. Εμείς λέμε ότι για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, πρέπει να μεταρρυθμίσουμε αυτό το σύστημα ώστε να γίνει η υπηρεσία στο ΕΣΥ περισσότερο ελκυστική και άρα αυτοί που προηγουμένως λέγανε ‘δεν θέλω να πάω’ να το ξανασκεφτούν μήπως και αλλάξουν γνώμη», είπε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο Υπουργός Υγείας σχολίασε και τη στάση που επεφύλασσαν στο νομοσχέδιο τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Εσείς τι λέτε; Μόνο να αυξήσουμε τους μισθούς τους. Έγινε κάποια οποιαδήποτε άλλη πρόταση; Καμία. Πόσο να αυξήσουμε το μισθό τους; Η Νέα Δημοκρατία, σε αυτή την τετραετία, έχει αυξήσει τις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ 20%. Είναι λίγο; Θα πείτε λίγο. Περισσότερο όμως από κάθε άλλη ομάδα στο δημόσιο. Αν δεν πείτε πόσο ακόμα να αυξήσουμε τις αποδοχές, δεν κάνουμε τίποτα. Όταν λέτε να διπλασιάσουμε τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ, χωρίς να λέτε που θα βρούμε τα λεφτά, δεν μπορούμε να γελάμε εμείς; Και αυτή τη δουλειά θα κάνουμε εδώ πέρα; Θα γελάμε ο καθένας με αυτά που λέει ο άλλος; Πρέπει να μας πείτε πραγματικούς κωδικούς από όπου θα πάρουμε τα χρήματα», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Για το χαρακτήρα της νέας ρύθμισης αναφορικά με το εργασιακό καθεστώς των γιατρών του ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Εμείς πιστεύουμε στο δικαίωμα της επιλογής. Αυτά που συζητάμε σήμερα εδώ, γίνονται σε ολόκληρη την ΕΕ. Εσείς δεν θέλετε να επιτρέπονται στους ανθρώπους πράγματα. Δεν πιστεύετε στην ανθρώπινη ελευθερία. Εσείς πιστεύετε στον λεγόμενο δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Εσείς πιστεύετε ότι όλα πρέπει να τα καθορίζει το κράτος.

Το κράτος να λέει τι δουλειά θα κάνεις, το κράτος να λέει που θα πας να δουλέψεις, πως να δουλέψεις, για ποιον μισθό θα δουλέψεις. Αυτό που πιστεύουμε εμείς είναι η ελευθερία. Δίνουμε το δικαίωμα της επιλογής. Θέλεις κύριε να πας το απόγευμα να δουλέψεις σε απογευματινό χειρουργείο; Πήγαινε να δουλέψεις. Δεν θέλεις; Μην πας. Δεν λέμε ότι όλοι γιατροί του ΕΣΥ θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν και ιδιωτικό έργο. Εμείς λέμε, όποιος γιατρός του ΕΣΥ θέλει να έχει ιδιωτικό έργο, με τους όρους και τις προϋποθέσεις, που είναι πολύ αυστηροί οι όροι και οι προϋποθέσεις, να μπορεί να το κάνει. Είμαστε υπέρ της ανθρώπινης ελευθερίας. Εσείς είστε υπέρ της καταπίεσης των γιατρών. Όχι δεν θα τους απαγορεύουμε από εδώ και μπρος. Ήταν ένα λάθος δεκαετιών».

Θα κριθεί και αυτή η μεταρρύθμιση στην πράξη, όπως όλες οι μεταρρυθμίσεις και από πάνω θα είμαστε, αν κάτι δεν λειτουργήσει σωστά να το διορθώσουμε, είπε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Διαβάστε επίσης 

Γεωργιάδης: Κριτήρια στη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων

Γεωργιάδης: Τις επόμενες μέρες η κατανομή των 300 εκατ. στη φαρμακευτική δαπάνη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.