Φρένο στη ”φυγή” των γιατρών από το ΕΣΥ, βάζει με ρύθμιση ο Ά. Γεωργιάδης

Το ανέκδοτο με τον Πόντιο οδηγό, επικαλέστηκε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης,  λίγο προτού ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Αρκετές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δέχονται σφοδρή κριτική, με αιχμή τις παρεμβάσεις για τα απογευματινά χειρουργεία και τις παρεμβάσεις για την ενίσχυση των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ, με την θεσμοθέτηση της δυνατότητας να εργάζονται και ως ιδιώτες. Πρόκειται, όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, για μέτρα που υλοποιούν με επιτυχία οι άλλες χώρες της ΕΕ, όμως η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες που έχουν απομείνει και αρχίζει τα υλοποιεί τώρα.

«Κάτι καλό βρήκαν οι άλλες χώρες σε αυτά τα μέτρα και τα υλοποιούν. Εδώ έχουμε δύο περιπτώσεις. Η μια περίπτωση είναι να έχουμε δίκιο εμείς, που δεν τα κάνουμε, και να έχουν άδικο οι άλλοι 26 που τα κάνουνε. Η άλλη περίπτωση είναι να έχουν δίκιο οι 26 που τα κάνουνε και μάλλον να έχουμε άδικο εμείς που δεν τα κάνουμε», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Θυμίζει το ανέκδοτο με τον Πόντιο οδηγό -να μην παρεξηγηθούμε και εγώ Πόντιος είμαι από την Τραπεζούντα- όπου οδηγεί στην Κηφισίας ανάποδα και ακούει στο ραδιόφωνο: “Προσοχή! Προσοχή! Ένας οδηγεί ανάποδα στην Κηφισίας!”. Και λέει ο Πόντιος οδηγός: “Τι ένας βρε; Εδώ είναι χιλιάδες!”. Λοιπόν εσείς είστε σε αυτή την κατηγορία. Όλοι οι άλλοι κάνουν απογευματινά χειρουργεία, εσείς λέτε “όχι απογευματινά χειρουργεία”. Όλοι οι άλλοι κάνουν παροχή ιδιωτικού έργου των γιατρών, “όχι” εσείς. Όλοι οι άλλοι λένε να μπουν και ιδιώτες μέσα, “όχι”εσείς!».

Προτάσεις για τη φυγή γιατρών από το ΕΣΥ

Ο Υπουργός Υγείας,  κάλεσε την αντιπολίτευση, μέχρι τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαρροή ιατρών από το ΕΣΥ, για τις άγονες προκηρύξεις στα νησιά και την παραμεθόριο. «Εμείς σκεφτόμαστε να παράσχουμε στους γιατρούς αυτή την ευελιξία. Εγώ δεν είμαι 100% βέβαιος ότι θα λειτουργήσει, αλλά δεν ακούω και καμία άλλη ιδέα. Αν μου πείτε μια άλλη ιδέα στα σοβαρά, να τη συζητήσουμε», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «και τα απογευματινά χειρουργεία και η παροχή ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς και το ανάποδο (σσ να μπορούν να συνεργάζονται με τα δημόσια νοσοκομεία και ιδιώτες γιατροί), δεν αποτελούν κάποια συγκλονιστική ανακάλυψη του νυν Υπουργού Υγείας. Αυτά τα κάνουν όλοι οι άλλοι. Εμείς είμαστε οι τελευταίοι που δεν τα κάνουμε στην ΕΕ. Για να τα κάνουν δε όλοι οι άλλοι, κάτι καλό θα βρήκαν και τα υλοποιούν».

«Είμαστε βουλευτές του εθνικού Κοινοβουλίου. Εδώ δεν κάνουμε καφενειακή συζήτηση», σημείωσε επίσης και πρόσθεσε: «Πρέπει αυτά που προτείνουμε να έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Είμαι πρόθυμος, αν υποβάλλετε πρόταση, με αρχή, μέση και τέλος, να την εξετάσουμε. Θέλετε αύξηση μισθών των γιατρών του ΕΣΥ. Καμία αντίρρηση. Ελάτε και πείτε μας, “θέλουμε να αυξήσετε αυτόν τον φόρο, αυτός ο φόρος θα φέρει τόσα έσοδα το χρόνο, και αυτά τα έσοδα θέλουμε να τα πάμε στους γιατρούς του ΕΣΥ”. Αυτή είναι μια πρόταση με αρχή, μέση και τέλος», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι η πρώτη αύξηση στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ μετά από το 2012, έγινε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ομοίως και η αύξηση της αποζημίωσης για τις εφημερίες.

Πολάκης και απογευματινά χειρουργεία 

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στη χθεσινή καταγγελία του Παύλου Πολάκη ότι είναι στον «αέρα» η χρηματοδότηση των απογευματινών χειρουργείων, τα οποία θα γίνονται δωρεάν για ασθενείς που είναι καιρό σε λίστα αναμονής.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, στις 6 Μαρτίου εστάλη το πρώτο επίσημο mail για την πρόθεση της κυβέρνησης να υποβάλει πρόταση για τα απογευματινά χειρουργεία, στις 3 Απριλίου υποβλήθηκε η πρόταση και αναμένεται η έγκριση προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το σύστημα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Για όλα αυτά που είναι στοιχειοθετημένα, με τον πιο επίσημο τρόπο, ο κ. Πολάκης μας είπε ότι είπαμε ψέματα», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Διαβάστε επίσης 

«Χοντραίνει» η αντιπαράθεση για το ΕΣΥ – Γεωργιάδης: «Στην αντιπολίτευση εκπροσωπείτε τις φαντασιώσεις»

Κλινική Επιζώντων Καρκίνου: Επέκταση λειτουργίας στο ΕΣΥ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.