«Χοντραίνει» η αντιπαράθεση για το ΕΣΥ – Γεωργιάδης: «Στην αντιπολίτευση εκπροσωπείτε τις φαντασιώσεις»

Μετά τα απογευματινά χειρουργεία, σειρά στην αντιπαράθεση του Άδωνι Γεωργιάδη με την αντιπολίτευση έχει το δικαίωμα συμμετοχής γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα. Τη δυνατότητα προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ», το οποίο συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

- Advertisement -

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, κάτι που απορρίπτει ως επιχείρημα ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Δεν είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση και αντιπολίτευση «τα σπάνε» για το συγκεκριμένο ζήτημα. Στον απόηχο της μεταρρύθμισης για τα απογευματινά χειρουργεία η αντιπαράθεση και οι αντιδράσεις είναι συνεχείς, όπως και οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων σε διάφορα νοσοκομεία.

Ειρήσθω εν παρόδω οι ασθενείς βλέπουν «με το κυάλι» τα δωρεάν χειρουργεία, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εκκινήσουν μέσα στον Μάιο, παρόλο που οι αρχικές αναφορές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας αφορούσαν σε άμεση υλοποίηση. Υπενθυμίζεται ότι περίπου 50.000 ασθενείς θα ωφεληθούν από το μέτρο και θα κάνουν δωρεάν επέμβαση στα απογευματινά χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων.

- Advertisement -

Για το θέμα η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, με στόχο να ακυρώσει τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

«Χοντραίνει» η αντιπαράθεση για το ΕΣΥ

Ως προς τη συμμετοχή γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας απορρίπτει τις ενστάσεις εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και επισημαίνει ότι όλες αυτές οι νέες ρυθμίσεις προωθούνται, προκειμένου το ΕΣΥ να γίνει πιο ελκυστικό.

«Πρόκειται για ένα κίνητρο, για μην βγαίνουν άγονοι οι διαγωνισμοί, για να έρθουν οι γιατροί στο ΕΣΥ», είπε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Χαρακτήρισε έωλα τα επιχειρήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών, τονίζοντας ότι οι γιατροί και πολίτες δεν τα συμμερίζονται.

«Μεταξύ της φαντασίωσης και της πραγματικότητας πάντα θα κερδίζει η πραγματικότητα. Εσείς στην αντιπολίτευση εκπροσωπείτε τις φαντασιώσεις και εγώ την πραγματικότητα. Σε διάστημα 20 ημερών από την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων έχουν γίνει επεμβάσεις σε 100 από τα 125 νοσοκομεία της χώρας.

Ακόμη και στο Ιπποκράτειο, που έχουν τεράστιο έλλειμμα σε αναισθησιολόγους, έχουν κάνει μέχρι τώρα τρία χειρουργεία. Η μεταρρύθμιση αποδίδει και, μάλιστα, πολύ περισσότερο απ’ όσο εγώ ο ίδιος είχα προβλέψει» υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.

Επιτέθηκε στην ΟΕΝΓΕ, λέγοντας ότι είναι περιθωριοποιημένη και ότι δεν εκπροσωπεί τον ιατρικό κόσμο.

«Προχθές αποφάσισαν να κάνουν στάση εργασίας για τα απογευματινά χειρουργεία. Όμως κανένα νοσοκομείο δεν κατάλαβε την απεργία που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ. Κανένα νοσοκομείο δεν σταμάτησε τη λειτουργία του. Μαζεύτηκαν στο υπουργείο για να διαδηλώσουν 30 άτομα. Και έφυγαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις γιατί ήταν μόνοι τους. Για τους ΣΟΧ και τις καθαρίστριες μαζεύτηκαν 500. Για τα απογευματινά χειρουργεία τριάντα. Ξέρετε γιατί; Γιατί και οι γιατροί και ο κόσμος θέλει τα απογευματινά χειρουργεία» σημείωσε.

Ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Παπανικολάου ανέφερε ότι οι ελλείψεις στο νοσοκομείο Μεταξά τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν φτάσει στο απροχώρητο, απειλούν τη λειτουργία ολόκληρων τμημάτων, όπως η νευροχειρουργική, και ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση του εν λόγω νοσοκομείου αποδείχτηκαν ψέματα, καθώς έγινε μόλις μία πρόσληψη.

Διαβάστε επίσης

Aφρικανική σκόνη: Τα συμπτώματα που φανερώνουν χρόνια πάθηση

Ημερίδα: ”Σχεδιάζοντας το αύριο στη διαχείριση του ογκολογικού ασθενή”

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.