Διανομή κατ΄ οίκον των ακριβών φαρμάκων σε 3 κατηγορίες ασθενών – Νέο φαρμακείο ΕΟΠΥΥ στην Αγ. Παρασκευή

Ξεκινά η διανομή κατ΄ οίκον των ακριβών φαρμάκων μέχρι τέλος Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στην Αγία Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, 1.000 ασθενείς με ειδικές παθήσεις θα παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους έως το τέλος του μήνα στο σπίτι τους. Πρόκειται για ασθενείς που πάσχουν από: κυστική ίνωση, πνευμονική υπέρταση και νεοπλασίες.

Με βάση τον σχεδιασμό του ΕΟΠΥΥ έως το τέλος του έτους αναμένεται πώς θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της διανομής φαρμάκων κατ’ οίκον και σε 110.000 ασθενείς σοβαρών παθήσεων.

Η διαδικασία για την διανομή φαρμάκων κατ΄ οίκον που θα πρέπει να ακολουθηθεί από τους ασθενείς είναι η εξής:

Κατά την έκδοση ιατρικής συνταγής στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της (ΗΔΙΚΑ), ο ιατρός ενημερώνεται για τα φάρμακα που πληρούν τα κριτήρια για αποστολή κατ’ οίκον και σε περίπτωση που ο ασθενής δηλώσει ότι επιθυμεί την παραλαβή των φαρμάκων κατ’ οίκον, ο ιατρός επισημαίνει στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ το σχετικό πεδίο «αποστολή κατ’ οίκον» και συνεχίζει σε άυλη συνταγογράφηση, αφού έχει προηγηθεί η έκδοση άυλης νοσοκομειακής βεβαίωσης από το Σύστημα των Ηλεκτρονικών Ιατρικών Βεβαιώσεων του ΣΗΣ του άρθρου 35 του ν. 4816/2021, όπου αυτή απαιτείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Στη συνέχεια, ο ασθενής, εισέρχεται στην αντίστοιχη εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ για την αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον, παρέχοντας τις απαραίτητες συναινέσεις και τις αναγκαίες πληροφορίες για την αποστολή, τηρουμένων των διατάξεων για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ο χρόνος παράδοσης των φαρμάκων κατ’ οίκον θα κυμαίνεται από 2 έως 5 εργάσιμες μέρες από την ημερομηνία εκτέλεσης της συνταγής αναλόγως των συνθηκών συντήρησης του φαρμάκου και του τελικού προορισμού, με την επιφύλαξη τυχόν καθυστερήσεων λόγω αργιών, αποστολών σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες περιοχές, έκτακτων καιρικών συνθηκών, απεργιών και οποιουδήποτε άλλου λόγου ανωτέρας βίας.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος σε κάποιες φήμες, είπε “πως δεν σκοπεύουμε να καταργήσουμε τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Δεν μπορεί να υπάρξει σύστημα διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους χωρίς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Διότι αλλιώς θα πάμε σε καταστάσεις του παρελθόντος που δεν θα έχουμε κανένα έλεγχο”.

Διαβάστε επίσης

Φόβος για τον οδοντίατρο – Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια

Τελικά η μπύρα οδηγεί σε μπυροκοιλιά;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.