Κάθετα αντίθετοι ψυχίατροι και παιδοψυχίατροι στις αλλαγές για τη νοσηλεία μετά από εισαγγελική εντολή

Κάθετα αντίθετοι είναι οι ψυχίατροι και οι παιδοψυχίατροι στις αλλαγές που φέρνει η εγκύκλιος Βαρτζόπουλους για τη νοσηλεία ασθενών με ψυχικά προβλήματα μετά από εισαγγελική εντολή.

Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος – Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων αντιδρούν στην τελευταία εγκύκλιο του Υφυπουργού Υγείας, αρμοδίου για τα θέματα ψυχικής υγείας, που αφορά τη διαδικασία εισαγωγής ατόμων κατόπιν εισαγγελικών εντολών στο πλαίσιο του Ν. 2071/1992 (Γ3α/Γ.Π.ΟΙΚ.6388-01/02/2024).

Οι δύο επιστημονικές εταιρείες υπενθυμίζουν ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή, που είχε άμεση εφαρμογή, οι αστυνομικοί που συνοδεύουν άτομο στα ΤΕΠ ενός νοσοκομείου για ψυχιατρική εξέταση και νοσηλεία μετά από εισαγγελική εντολή αποχωρούν πριν καν αρχίσει η εξέταση του, αφαιρώντας όλα τα μέτρα που έχουν λάβει έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του ίδιου αλλά και του περιβάλλοντος. Ως συνέπεια, εξεταζόμενοι με ποικίλου βαθμού διαταραχή της συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης και της καταστροφικής συμπεριφοράς έναντι του εαυτού τους και τρίτων, αφήνονται πρόωρα στην ευθύνη νοσηλευτικών μονάδων οι οποίες δεν έχουν ως σήμερα καταλλήλως στελεχωθεί και οργανωθεί χωροταξικά. Η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει σοβαρότατες συνέπειες στην υγεία και στη σωματική ακεραιότητα τόσο των εξεταζόμενων όσο και του προσωπικού. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας άτομα που τις έχουν απόλυτη ανάγκη.

“Κατά τη γνώμη μας, σημειώνουν, για την εφαρμογή της εγκυκλίου απαιτείται η πρόσληψη ειδικά εκπαιδευμένου και αριθμητικά ικανού προσωπικού προκειμένου να είναι δυνατή η ασφαλής εξέταση, πρώτα από όλα το άτομο που εξετάζεται, καθώς και η ασφαλής μεταφορά του μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του νοσοκομείου. Απαιτείται, επίσης, η διαμόρφωση των χώρων εξέτασης με τέτοιον τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων μερών και όπως, βεβαίως, επιβάλλεται από τις διεθνείς καλές πρακτικές”.

Επιπλέον, όσον αφορά τους ανήλικους, θα πρέπει να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος δημιουργεί μια σειρά από ανυπέρβλητα εμπόδια που κάνουν απαραίτητη την ύπαρξη και ενός μηχανισμού που να διασφαλίζει:

α) την μεταφορά τους σε άλλο νοσοκομείο σε ψυχιατρική κλινική ενηλίκων, μετά την ψυχιατρική αξιολόγηση, αφού συχνά δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη στο νοσοκομείο που εξετάζονται

β) την επιστροφή τους στην οικογένεια (ή σε πλαίσιο φροντίδας), για εκείνους που δεν συνοδεύονται από συγγενείς ή κηδεμόνες, αν κριθεί ότι δεν χρήζουν νοσηλείας

“Ζητούμε την άμεση επανεξέταση της εγκυκλίου και την έναρξη διαλόγου με σαφή ημερομηνία ολοκλήρωσης αυτού προκειμένου να διαμορφωθεί και να εφαρμοστεί και στη χώρα μας ένα σύγχρονο πλαίσιο μεταφοράς και εξέτασης κατόπιν εισαγγελικών εντολών έτσι ώστε να παρέχεται η αναγκαία ιατρική φροντίδα με διασφάλιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας. Οι δύο επιστημονικές εταιρείες παραμένουν πάντα στη διάθεση του υφυπουργού και του υπουργείου υγείας προκειμένου να συμβάλλουν στην επίλυση χρόνιων και σοβαρών προβλημάτων που αφορούν γενικότερα τη φροντίδα παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με προβλήματα ψυχικής υγείας στη χώρα μας}, καταλήγουν οι επιστημονικές εταιρείες.

 

Διαβάστε επίσης

Ο Άδωνις και η τρεχάλα, οι «κομμένοι» της κοπής πίτας και ο γνωστός – άγνωστος σύμβουλος

10 πράγματα που καταστρέφουν την ισορροπία μας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.