6 στα 10 παραπεμπτικά για προληπτική μαστογραφία δεν έχουν εκτελεστεί

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προβληματίζεται και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί 6 στα 10 παραπεμπτικά για προληπτική μαστογραφία του προγράμματος Φώφη Γεννηματά, δεν έχουν εκτελεστεί. Μάλθστα επισημαίνει ότι σε κάθε 8 μαστογραφίες που δεν έγιναν εγκαίρως, αντιστοιχεί 1 καρκίνος μαστού.

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Απόστολος Δοξιάδης» στο οποίο εντάσσεται το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” υλοποιείται κανονικά βοηθώντας γυναίκες που τηρούν το ηλικιακό κριτήριο να υποβληθούν ετησίως σε προληπτική μαστογραφία.

Αλλά – όπως δείχνουν τα στοιχεία – το 60% από τα SMS που απεστάλησαν μέσα σε ένα έτος, δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς οι παραλήπτριες αφήνουν ανεκτέλεστα τα παραπεμπτικά για μαστογραφία.

Κάποιες από αυτές τις γυναίκες, οι λιγότερες, ίσως έχουν κάνει ήδη ή έχουν προγραμματίσει τη μαστογραφία τους ιδιωτικά, γεγονός που δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το κράτος εφόσον δεν υπάρχει ακόμα εθνικός, ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς. Οι υπόλοιπες ωστόσο, απλά αμελούν να υποβληθούν στην εξέταση είτε επειδή είναι ελλιπώς ενημερωμένες για την αναγκαιότητα, είτε επειδή δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε μαστογράφο.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κρούει για το θέμα τον κώδωνα του κινδύνου τόσο στην Πολιτεία, όσο και στις γυναίκες άνω των 40 ετών, καθώς οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι για κάθε 8 μαστογραφίες που δεν έγιναν εγκαίρως, θα διαγνωστεί στο επόμενο διάστημα 1 καρκίνος του μαστού σε προχωρημένο στάδιο.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος «βεβαίως, αν λειτουργούσε καθολικά και σωστά ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού, θα ήλεγχε και θα παρακινούσε τις γυναίκες για τη σωτήρια εξέταση. Εφόσον αυτό δεν υπάρχει ακόμα, πρέπει να βρούμε όλοι, τρόπους να ενημερώνουμε συνεχώς τις γυναίκες και να φροντίζουμε ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο το «όπλο» της πρόληψης μέσω του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου».

Διαβάστε επίσης

8 ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες που ευνοούν την τριχόπτωση

Η τρεχάλα του Άδωνι, οι «κομμένοι» της κοπής πίτας και ο γνωστός – άγνωστος σύμβουλος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.