8 ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες που ευνοούν την τριχόπτωση

Μπορεί οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες που λατρεύουμε να ενδίδουμε, να οδηγήσουν σε τριχόπτωση; Οι διαιτολόγοι λένε ότι «είμαστε αυτό που τρώμε» και αυτό ισχύει και για την υγεία των μαλλιών. Με το φαγητό τροφοδοτούμε όλο τον οργανισμό, και το δέρμα ή τα μαλλιά δεν αποτελούν εξαίρεση.

Η τριχόπτωση ή η αραίωση μαλλιών είναι ένα κοινό πρόβλημα στις μέρες μας ως αποτέλεσμα του κουραστικού τρόπου ζωής, του υπερβολικού στρες και των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών. Εάν η τριχόπτωση είναι κάτι που αρχίζει να σας ανησυχεί, ελέγξτε τι τρώτε και αν ακολουθείτε συχνά ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, ξεκινήστε με την ένταξη περισσότερων θρεπτικών συστατικών σε καθημερινή βάση.

Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες που μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση

1. Υπερβολική βιταμίνη Α
Η υπερβολική ποσότητα ακόμα και των βιταμινών δεν είναι καλό. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την υγεία των μαλλιών και των ματιών, αλλά αν το παρακάνετε μπορεί να συμβάλει στην τριχόπτωση.

2. Τρώτε πολύ τηγανητά ή λιπαρά φαγητά
Υπάρχει μια σχέση μεταξύ των λιπαρών που βρίσκονται στα τηγανητά τρόφιμα και της αύξησης των επιπέδων διυδροτεστοστερόνης (DHT) και τεστοστερόνης, μιας ορμόνης που οδηγεί σε ανδρική και γυναικεία αλωπεκία. Τα τηγανητά ή τα λιπαρά τρόφιμα δεν έχουν υγιή λίπη και έτσι συμβάλλουν στην απώλεια μαλλιών. Επίσης, όταν καταναλώνετε φαγητό μαγειρεμένο σε υψηλή θερμοκρασία, αυξάνεται το οξειδωτικό στρες του σώματος, οδηγώντας σε φλεγμονή που προκαλεί τελικά τριχόπτωση.

3. Τροφές με υψηλά επίπεδα υδραργύρου
Ορισμένες ποικιλίες ψαριών όπως το σκουμπρί, το σούσι, ο ξιφίας και ορισμένοι τόνοι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου συνδέονται με την πτώση των μαλλιών.

4. Δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη
Οι πρωτεΐνες περιέχουν αμινοξέα απαραίτητα για την ανάπτυξη των μαλλιών. Τα τριχοθυλάκια χρειάζονται μια συνεχή παροχή πρωτεϊνών για να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν σωστά. Η έλλειψη πρωτεΐνης οδηγεί σε αραίωση μαλλιών, τριχόπτωση και εύθραυστα μαλλιά.

5. Κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη
Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη διασπώνται σε ζάχαρη πολύ εύκολα. Αυτή η αυξημένη ζάχαρη αυξάνει την ινσουλίνη και τα ανδρογόνα στο σώμα.

6. Κατανάλωση τροφών με επεξεργασμένη ζάχαρη
Η κατανάλωση υψηλών επιπέδων επεξεργασμένης ζάχαρης οδηγεί σε αύξηση της ινσουλίνης, η οποία συρρικνώνει τους θύλακες των τριχών οδηγώντας σε πρόωρη απώλεια μαλλιών. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα είδη αρτοποιίας και τα συσκευασμένα τρόφιμα.

7. Χαμηλή πρόσληψη ψευδαργύρου και σιδήρου
Ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος βοηθούν στο σχηματισμό της κερατίνης, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών. Η χαμηλή πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα μαλλιά. Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει από μόνο του και πρέπει να τον καταναλώνουμε στη σωστή ποσότητα μέσω των διατροφικών μας συνηθειών. Ένα διαιτητικό έλλειμμα σε σίδηρο μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, η οποία εμποδίζει την παροχή θρεπτικών συστατικών στους θύλακες των τριχών και μπορεί να διακόψει τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας.

8. Ανεπάρκεια ασβεστίου
Το ασβέστιο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διατήρηση υγιών και λαμπερών μαλλιών. Η έλλειψη ασβεστίου οδηγεί σε απώλεια μαλλιών και αραίωση μαλλιών.

Υγιεινές τροφές για την ανάπτυξη των μαλλιών
Οι ειδικοί συνιστούν ότι για υγιή και λαμπερά μαλλιά, πρέπει να συμπεριλάβετε τροφές όπως γιαούρτι, φασόλια, σπόρους, ξηρούς καρπούς, αυγά, καρύδια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή, δημητριακά ολικής αλέσεως, φιστίκια και φακές.

Διαβάστε επίσης

Η τρεχάλα του Άδωνι, οι «κομμένοι» της κοπής πίτας και ο γνωστός – άγνωστος σύμβουλος

Σεμαγλουτίδη (Ozempic): Αυξήθηκαν οι «διαβητικοί» κατά 15%

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.