Σε «Αττικόν» και «Παπαγεωργίου» ανοίγουν μέσα στον Δεκέμβριο οι πρώτες δύο μονάδες για τα εγκεφαλικά

Μέσα στον Δεκέμβριο θα ανοίξουν οι δύο πρώτες μονάδες για τα εγκεφαλικά επεισόδια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “Αττικόν” και στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον συντονιστή των ομάδων εργασίας του υπουργείου Υγείας για τα εγκεφαλικά, καθηγητή Νευρολογίας ΕΚΠΑ, και διευθυντή της Β’ Νευρολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Γιώργο Τσιβγούλη, στο «Αττικόν», ήδη με ενέργειες του υπουργείου, του διοικητή της Β’ ΥΠΕ και του διοικητή του νοσοκομείου, έχουν έρθει νοσηλευτές από Κέντρα Υγείας και εδώ και δύο εβδομάδες εκπαιδεύονται. Μέχρι 20 Δεκεμβρίου η μονάδα θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει, όπως και στο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη.

«Οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση Ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια θα ελαττώσουν τη θνητότητα των εγκεφαλικών στην Ελλάδα κατά 5%, την υπολειμματική αναπηρία κατά 17%, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε κέντρα αποκατάστασης, θα μειωθούν κατά 20%. Σε απόλυτα νούμερα θα έχουμε 1.300 ασθενείς που δεν θα είναι ανάπηροι σε κάθε έτος, και άλλους 1.500 που δεν θα νοσηλεύονται σε κέντρα αποκατάστασης, λόγω του ότι στην οξεία φάση θα νοσηλευτούν σε αυτές τις εξειδικευμένες μονάδες», τονίζει ο κ. Τσοβγούλης σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου, έξι Μονάδες για Εγκεφαλικά θα αναπτυχθούν στην Αττική – «Αττικόν», Γενικό Κρατικό Νίκαιας «Ευαγγελισμός», Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. Γεννηματάς”, «Ερυθρός Σταυρός» και στο «Αιγινήτειο Νοσοκομείο», 2 μονάδες στη Θεσσαλονίκη – «Παπαγεωργίου» και «ΑΧΕΠΑ» – και οι υπόλοιπες μονάδες θα αναπτυχθούν μία ανά περιφέρεια για να καλυφθεί όλη η χώρα.

Ο καθηγητής εξηγεί ότι σε πρώτη φάση θα καλύπτουν ένα 20% του πληθυσμού, επισημαίνοντας ότι σαφώς δεν αρκούν. Τονίζει όμως, ότι όλα τα αντίστοιχα δίκτυα του εξωτερικού ξεκίνησαν με μικρό αριθμό μονάδων και στη συνέχεια επεκτάθηκαν. Υπάρχει μεγάλη θέληση και επιθυμία από το υπουργείο να στηριχθούν αυτές οι μονάδες, λέει ο κ Τσιβγούλης, τονίζοντας ότι «το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε μέχρι τώρα και για αυτό δεν είχαμε μονάδες εγκεφαλικών στην Ελλάδα, είναι το νοσηλευτικό προσωπικό. Οι νοσηλεύτριες λείπουν από το ΕΣΥ. Και είναι αστείο να συζητάμε για μονάδες εγκεφαλικών, χωρίς εξειδικευμένες νοσηλεύτριες. Ωστόσο το υπουργείο Υγείας καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να καλύψει τα κενά. Θεωρώ ότι θα χρειαστεί ένα έτος για να είναι σε πλήρη λειτουργία η πλειονότητα των μονάδων».

Όσον αφορά τη θρομβόλυση, τη θεραπεία που χορηγείται σε όλα τα ισχαιμικά εγκεφαλικά υπό προϋποθέσεις, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εγκεφαλικών, λέει ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ραγδαία στη χώρα μας, παρουσιάζοντας από τις μεγαλύτερες σχετικές αυξήσεις, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με τη θεραπεία της θρομβεκτομής που αφορά ένα 20% των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων. «Αυτή τη στιγμή έχουν αναπτυχθεί 10 κέντρα θρομβεκτομής στη χώρα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι λειτουργικά. Υπάρχουν και άλλα κέντρα που αναπτύσσονται και θα ενταχθούν σε αυτό το δίκτυο. Παρ όλα αυτά είμαστε πολύ πίσω σε σύγκριση με χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά. Πιστεύω ότι οι μονάδες εγκεφαλικών θα πλαισιώσουν τα κέντρα θρομβεκτομής και θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο στη φροντίδα των ασθενών μας».

Διαβάστε επίσης

Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση η 17χρονη που υπέστη αλλεργικό σοκ, στη διάρκεια σχολικής εκδρομής

Αλλάζει χρώμα το δέρμα στα πόδια; Τι αποκαλύπτει για την υγεία σας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.