Δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, λέει τώρα το Υπουργείο Υγείας

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά και ότι η μη διαθεσιμότητα κάποιων σκευασμάτων καλύπτεται από τα γενόσημα, δίνει με σημερινή του ανακοίνωση (05/10/2023), το Υπουργείο Υγείας, λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ότι οι ελλείψεις σε φάρμακα, αποτελούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο και αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα. Γνωστοποίησε παράλληλα, πώς λείπουν περίπου 150 σκευάσματα και μάλιστα για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών προανήγγειλε τη δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής ώστε να εντοπίζουν μέσα από το κινητό αν υπάρχει διαθέσιμο το φάρμακο που ζητούν.

«Η Ελλάδα είναι στην καλύτερη προτελευταία θέση από ελλείψεις. Ψηλά στη λίστα είναι μεγαλύτερες χώρες. Έχουμε το προνόμιο να έχουμε παραγωγή γενοσήμων. Ένα 30 – 35% φαρμάκων είναι γενόσημα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας.  

Ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας

Στην ανακοίνωσή του και από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς η μη διαθεσιμότητα ορισμένων καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα, τα οποία έχουν την ίδια δραστική ουσία, τονίζει το υπουργείο Υγείας.

“Το ίδιο άλλωστε, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων, έχουν ήδη διαβεβαιώσει δημοσίως, χθες και σήμερα, οι εκπρόσωποι των φορέων που εμπλέκονται στο φάρμακο (φαρμακοποιοί κλπ.)”, αναφέρει.

Σημειώνεται ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχουν εκδοθεί τρεις αποφάσεις για απαγόρευση εξαγωγών.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι τελευταία σε ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη.

“Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Υγείας έχοντας ως κύριο μέλημα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, δρομολογεί σημαντικές παρεμβάσεις στοχεύοντας στην επάρκεια των φαρμάκων και συνεπώς στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών”, συνεχίζει και προσθέτει:

Στα μέτρα που προωθούνται είναι η εφαρμογή του Συστήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου της Εφοδιαστικής Αλυσίδας Φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ), ενώ σήμερα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που διασφαλίζει τη διαφάνεια καθ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκου στην εγχώρια αγορά, τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόβλεψη ελλείψεων φαρμάκων.

Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), το οποίο θα παρακολουθεί την εγχώρια διακίνηση των φαρμάκων, πληροί την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα οι περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων, ώστε αυτές να καλύπτονται εγκαίρως.

Διαβάστε επίσης

Φαρμακαποθήκες: Ποια φάρμακα θα λείψουν τον χειμώνα, ο ρόλος του ΕΟΦ, του ΠΦΣ και του ΣΦΕΕ – Σοβαρές καταγγελίες

Χρυσοχοΐδης: “Δεν αντιλαμβάνομαι τα περί παραίτησης του προέδρου του ΕΟΦ -΄Έληξε η θητεία και δεν ανανεώθηκε”

Προστασία από επαναμόλυνση με κορωνοϊό – Η παραλλαγή με τη μικρότερη ανοσία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.