Αλλαγές στις επιλογές των διοικήσεων των νοσοκομείων, του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ με νομοσχέδιο

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών έρχονται αλλαγές στις επιλογές των διοικήσεων των νοσοκομείων και των μεγάλων οργανισμών του υπουργείου Υγείας, όπως ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΟΦ.

Με το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων και προϊσταμένων στο δημόσιο, η κυβέρνηση στοχεύει στην επιτάχυνση των διαδικασιών και την επιλογή των πλέον κατάλληλων προσώπων για τις θέσεις αυτές.

“Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, πιστεύουμε ότι θα δώσει πια μια οριστική απάντηση στη διαχρονική παθογένεια της ποιότητας των διορισμένων διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου”, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, όπου η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως παρουσίασε τις βασικές αρχές του σχεδίου νόμου.

Στην ίδια συνεδρίαση ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε το εθνικό σχέδιο για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την ίδρυση 17 Μονάδων Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών.

“Έχουμε επεξεργαστεί ένα καινοτόμο, αδιάβλητο σύστημα με κριτήριο τη γνώση και την εμπειρία, προσαρμοσμένο όμως και στις ανάγκες του κάθε φορέα, έτσι ώστε να σταματήσουν όλες οι υποψίες ότι μπορεί κάποιος, παραδείγματος χάρη, να γίνει διοικητής ενός νοσοκομείου μόνο και μόνο επειδή μπορεί να έχει κάποιες κομματικές περγαμηνές ή κομματικές γνωριμίες”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορείς του δημοσίου ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τις δραστηριότητες. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται μεγάλοι οργανισμοί του δημοσίου, ανάμεσά τους ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΟΦ που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας. Στη δεύτερη κατηγορία είναι φορείς τοπικής εμβέλειας. Στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται οι επτά διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες και όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Τα κριτήρια επιλογής θα είναι διαφορετικά για κάθε κατηγορία και ανάλογα με τη φύση και την αποστολή του φορέα. Σε πρώτη φάση θα αξιολογούνται τα αντικειμενικά προσόντα των υποψηφίων (σπουδές, προϋπηρεσία κ.λπ.) και όσοι προκρίνονται στη δεύτερη φάση θα συμμετέχουν σε συνέντευξη και πιθανόν σε γραπτή δοκιμασία.

Επίσης, τα κριτήρια συμμετοχής των υποψηφίων θα σχετίζονται απόλυτα με τις συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης, προκειμένου να αποκλείονται άμεσα υποψηφιότητες άσχετες με το αντικείμενο του φορέα.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για αλλαγές διοικήσεων στα 522 ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, με τα νοσοκομεία να είναι στην άμεση προτεραιότητα. Οι σχετικές αλλαγές στο σύνολο των φορέων εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί σε ένα έτος.

Παράλληλα, παρεμβάσεις προβλέπονται και στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στις θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο. Οι αλλαγές θα γίνουν σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ, ενώ θα προβλέπεται και γραπτή δοκιμασία που θα σχετίζεται με τη θέση ευθύνης.

Διαβάστε επίσης

Εξαφανίστε το σπλαχνικό λίπος, με μικρές αλλαγές στη διατροφή

Φλαβονοειδή: Σε αυτές τις τροφές μπορείτε να τα βρείτε σε πλούσιες ποσότητες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.