Αγαπηδάκη: Βρέφος με σαλμονέλα στη Θεσσαλία και 46 κάτοικοι με γαστρεντερίτιδα

Στην επιδημιολογική επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων, κυρίως για γαστεντερολογικά και αναπνευστικά προβλήματα, αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση  από το  Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Όπως είπε, το Υπουργείο Υγείας, έχει λάβει στοιχεία από όλες τις περιφερειακές ενότητες και υπάρχουν 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 26 του ανώτερου αναπνευστικού. Μόνο έξι περιστατικά νοσηλεύονται, με γαστρεντερίτιδα. Βρέθηκε σαλμονέλα σε βρέφος λίγων ημερών που νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση. «Δεν υπάρχει λόγος ούτε για πανικό, ούτε για εφησυχασμό» τόνισε η κα Αγαπηδάκη, καλώντας τους πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα να επισκέπτονται τις υπηρεσίες Υγείας.

Δίκτυο υδροδότησης

Για το δίκτυο υδροδότησης ελήφθησαν δείγματα από Λάρισα και Βόλο. Στη Λάρισα το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, δηλαδή μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει για μπάνιο, να το πιει, να κάνει μπάνιο, να βουρτσίσει δόντια. Αντίθετα, αν δεν είναι κατάλληλο, θα πρέπει να το βράσουμε για 3 λεπτά και αφού κρυώσει να χρησιμοποιηθεί.

Όσον αφορά στην εντομολογική επιτήρηση, έχει προγραμματιστεί τοποθέτηση παγίδων σε νέες περιοχές. Οι αρχές λαμβάνουν καθημερινά δείγματα και αν παρατηρηθούν προβλήματα, θα υπάρξουν και μέτρα, σημείωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

7.000 νεκρά ζώα

Από την πλευρά του, ο κ. ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης , ανέφερε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως προτεραιότητα τη συγκέντρωση, αποτέφρωση ή ταφή των νεκρών ζώων. Έχει υπάρξει σχέδιο δράσης. Είναι δύσκολο εγχείρημα και γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων.
Στον ΕΛΓΑ δηλώθηκαν 7.000 νεκρά ζώα χοίροι, ενώ μέχρι αύριο αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί η διαχείριση. Για τα αιγοπρόβατα, υπολογίζεται ότι ο αριθμός της διαχείρισης θα αυξηθεί τις επόμενες ώρες. «Είμαστε έτοιμοι» τόνισε, προσθέτοντας ότι αξιοποιούνται όσα μέσα διατίθενται. Όλες οι επιχειρήσεις διενεργούνται με την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγειονομικής προφύλαξης.

Οδικό δίκτυο

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός δήλωσε ότι η πυροσβεστική έχει δεχθεί πάνω από 11.000 κλήσεις και έχει κάνει πάνω από 4.000 διασώσεις.

Στη Μαγνησία, έχουν γίνει 2.558 κλήσεις και έχουν γίνει 630 διασώσεις. Στην Καρδίτσα 896 διασώσεις. Στις Σοφάδες και στον Παλαμά γίνονται απαντλήσεις υδάτων. Στα Τρίκαλα, προς Ασπροπόταμο, ο εφοδιασμός με είδη πρώτης ανάγκης γίνεται απο αέρος. Στην Πηνειάδα προωθούνται είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους.

Διαβάστε επίσης 

Ιός Δυτικού Νείλου: 15 θάνατοι και 119 κρούσματα στην Ελλάδα

Ελλείψεις φαρμάκων: Ο ΕΟΦ, οι συνδικαλιστές και τα λουκέτα στις φαρμακαποθήκες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.