Οι τρεις προτεραιότητες στην Υγεία – Τι θα ανακοινώσει ο Κ.Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Με το βλέμμα στραμμένο στον τομέα της Υγείας είναι η κυβέρνηση, εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που επιχειρεί να κάνει. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του HealthStories, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στον τομέα της Υγείας στη 87η ΔΕΘ.

Οι τρεις άξονες, στους οποίους αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός, είναι: η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), με την αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), προχωρώντας σε ριζικές αλλαγές όσον αφορά στις δομές και στη λειτουργία του, με 10.000 νέες προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών και με νέο σύστημα επιλογής των διοικήσεων των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Στο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για το νέο ΕΚΑΒ, σημαντική τομή αποτελεί ο εκσυγχρονισμός διασύνδεσής του με τα νοσοκομεία και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα ανταπόκρισης του ιατρικού προσωπικού στα περιστατικά.

Εξίσου κρίσιμης σημασίας είναι η ταχύτερη απόκριση στην κλήση (από 7 έως 10 λεπτά), όπως επίσης και η μεγάλη πλέον κάλυψη ολόκληρης της χώρας από οχήματα του ΕΚΑΒ (1 ασθενοφόρο ανά 20.000 πολίτες, ενώ τώρα είναι 1 ανά 36.000 πολίτες). Δρομολογούνται μεταξύ άλλων 800 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πληρώματος ασθενοφόρων, άμεση πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, αλλά και η ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων τα επόμενα δύο χρόνια.

Μητσοτάκης: Πρώτη προτεραιότητα η αναμόρφωση ΕΣΥ

Η αναμόρφωση του ΕΣΥ, ξεκινά από το κρίσιμο ζήτημα των διακομιδών και αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ και από την ανάγκη για ταχύτερη ανταπόκρισή του στις κλήσεις των πολιτών, από εξειδικευμένα και καλά εκπαιδευμένα πληρώματα ασθενοφόρων. Ένα μείζον θέμα δημόσιας υγείας, το οποίο έχει τονίσει πολλές φορές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αλλαγές στα νοσοκομεία

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε αλλαγές στο ΕΣΥ ώστε τα νοσηλευτικά ιδρύματα να λειτουργούν πλέον δίχως σοβαρές δυσλειτουργίες. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται να γίνουν αλλαγές και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής στα Επείγοντα κατά 70%, έως το τέλος της τετραετίας. Αρχικά η αλλαγή θα αφορά κυρίως στον τρόπο διαλογής των ασθενών, καθώς σήμερα στα επείγοντα εμφανίζονται περιστατικά που δεν χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν σε πρωτοβάθμια επίπεδο.

Τα νέα ΤΕΠ βασίζονται στο νέο μοντέλο λειτουργίας τους αλλά στις νέες υποδομές, με τις ανακαινίσεις να προχωρούν σε 58 ΤΕΠ δημόσιων νοσοκομείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα ΤΕΠ, στελεχωμένα με εξειδικευμένους γιατρούς, θα υποδέχονται τα περιστατικά άμεσα και ανάλογα με τη βαρύτητα τους. Στόχος είναι οι ασθενείς να λαμβάνουν εγκαίρως τη φροντίδα που χρειάζονται, παραμένοντας στα ΤΕΠ, χωρίς να μετακινούνται πλέον από ιατρείο σε ιατρείο.

Με βάση τον σχεδιασμό η μεταρρύθμιση αυτή θα ξεκινήσει να υλοποιείται άμεσα και θα είναι σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2025.

Οι βασικοί άξονες

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  θα αναφερθεί -μεταξύ άλλων- σε έργα που ξεκίνησαν την προηγούμενη τετραετία και βρίσκονται σε εξέλιξη και σε μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και αφορούν τον ανασχεδιασμό του Χάρτη Υγείας, τις κτιριακές υποδομές, τη νέα ψηφιακή εποχή του ΕΣΥ, την κατασκευή νοσοκομείων και τις δράσεις στην Ψυχική Υγεία.

Συγκεκριμένα, ο ανασχεδιασμός του Χάρτη Υγείας προβλέπει μια σειρά από δράσεις όπως την αναδιαμόρφωση των υγειονομικών περιφερειών, την αποτύπωση των αναγκών του πληθυσμού ανά Περιφέρεια και περιοχή, τον προσδιορισμός του είδους της φροντίδας κάθε νοσοκομείου, τη διασύνδεση των δομών και υπηρεσιών υγείας, την αξιοποίηση της τηλεϊατρικής και τις διοικήσεις με αξιοκρατικά κριτήρια.

Όσον αφορά την αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής του ΕΣΥ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακαίνιση 156 κέντρων υγείας σε όλη τη χώρα, οι παρεμβάσεις σε πάνω από 90 νοσοκομεία και 58 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Παράλληλα έχουν εξασφαλιστεί πόροι άνω των 100 εκατ. για την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», δρομολογείται η κατασκευή τριών νέων νοσοκομείων. Το Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης.

Διαβάστε επίσης 

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Με απόφαση Χρυσοχοΐδη, παύεται από τα καθήκοντά του ο Διοικητής

Ψωρίαση: Πώς επηρεάζει η υψηλή αρτηριακή πίεση τα συμπτώματά της

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.