Θεσμοθετείται η Διαιτολογική Πράξη για προστασία των πολιτών από επιτήδειους – Το αγκάθι στην επιτροπή του ΚΕΣΥ

Θεσμοθετείται η Διαιτολογική Πράξη για προστασία των πολιτών από επιτήδειους και την διαδικασία αυτή, αναλαμβάνει ομάδα εργασίας στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), στην οποία όμως δεν προβλέπεται η συμμετοχή μέλους με την ιδιότητα του Διαιτολόγου/Διατροφολόγου.

Είναι γεγονός πως η Επιστήμη της Διατροφής έχει κάνει άλματα παγκοσμίως και έχει αναδείξει την διατροφή ως έναν αδιαμφισβήτητο βασικό πυλώνα της υγείας του ανθρώπου.

Ειδικότερα η συνεισφορά των επιστημόνων της Διατροφής, τόσο στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά, η άνοια και ο Διαβήτης, όσο και στην διαχείριση τους, σε Νοσοκομειακό ή μη περιβάλλον, είναι ανεκτίμητη και ουσιώδης. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται η πολιτεία να ισχυροποιήσει τα κριτήρια και της προϋποθέσεις με την θέσπιση ισχυρής νομοθεσίας.

Τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουν γίνει άλματα προς αυτή την κατεύθυνση τόσο με την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων, αλλά κυρίως με την Νομοθεσία που καθορίζει με Προεδρικό Διάταγμα αυστηρά την διαιτολογική πρακτική με Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος.

Ωστόσο είναι λυπηρό ότι ακόμη και στις μέρες μας, πολλοί είναι αυτοί που παρανόμως λειτουργούν ως διαιτολόγοι, συμβουλεύουν ασθενείς και το κυριότερο πληροφορούν με λάθος τρόπο τους ασθενείς και γενικότερα την κοινή γνώμη. Από την άλλη πλευρά ο Πτυχιούχος Διαιτολόγος έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες τόσο στον ιδιωτικό τομέα (απόδοση ΦΠΑ, υπηρεσίες εκτός ΕΟΠΥΥ κ. λπ.) όσο και στον Δημόσιο (δεν εφαρμόζεται η Νομοθεσία για την υποχρεωτική παρουσία του Διαιτολόγου σε όλα τα Νοσοκομεία της Χώρας κ. λπ.) γεγονός που άτυπα καταργεί την υπάρχουσα νομοθεσία και εν τέλει ουσιαστικά αποδυναμώνει το επάγγελμα.

Θεσμοθέτηση της Διαιτολογικής Πράξης

Η νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας (Αρ.Πρ. Α1β/Γ.Π.οικ.33593 -21/6/2023) με την δημιουργία επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κε.Σ.Υ.) για την θεσμοθέτηση της Διαιτολογικής Πράξης, προτίθεται να δώσει οριστική λύση στα χρόνια προβλήματα του επαγγέλματος του Διαιτολόγου, να απομονώσει τους επιτήδειους που νέμονται το χώρο της Διατροφής για ίδια οφέλη και να δώσει νέα πνοή στην χάραξη της διατροφικής πολιτικής στην Ελλάδα. Μια πολιτική που ωστόσο δε μπορεί και δεν πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς τους Διαιτολόγους/Διατροφολόγους. Η σύνθεση της ομάδας εργασίας που αποτελείται κατά αποκλειστικότητα από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, είναι πλημμελής για το λόγο ότι απουσιάζει παντελώς μέλος με την ιδιότητα του Διαιτολόγου/Διατροφολόγου. Πόσω μάλλον απουσιάζουν πλήρως εκπρόσωποι των Τμημάτων Διατροφής – Διαιτολογίας των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, πλην ενός μέλους ΔΕΠ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με την ιδιότητα του ιατρού.

Σημειώνεται, δε, ότι το έργο της ομάδας εργασίας, περιλαμβάνει τον ορισμό των Επαγγελματιών Υγείας που μπορούν να ασκούν τη Διαιτολογική Πράξη, δηλαδή τον επανακαθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των διαιτολόγων – διατροφολόγων, τα οποία όμως έχουν ήδη καθοριστεί από την ελληνική πολιτεία με τα Π.Δ. 78/1989 (ΦΕΚ Α΄36 07-02-1989) και 311/1997 (ΦΕΚ Α΄221/29-10-1997).

Ως εκ τούτου ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί ο ορισμός και η σύσταση της ως άνω Ομάδας Εργασίας εν μέσω θέρους, και με Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, δύο μέρες πριν τις εκλογές;

Διαβάστε επίσης

Την Τρίτη ορκίζεται η νέα ηγεσία του υπ. Υγείας – Χρυσοχοΐδης, Αγαπηδάκη και Θεμιστοκλέους;

Ο μικρός Γιαννάκης χρειάζεται τη βοήθειά μας στη μάχη του με επιθετική μορφή καρκίνου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.