Δωρεάν και μετά τον Δεκέμβριο του 2023 το εμβόλιο του HPV, πήρε παράταση η πλήρης αποζημίωση

Παράταση πήρε η πλήρης αποζημίωση για το εμβόλιο, το οποίο προστατεύει από τον ιό HPV. Σύμφωνα με πληροφορίες του Healthstories, με απόφαση του Υπουργείου Υγείας, το 9δύναμο εμβόλιο θα εξακολουθεί να χορηγείται δωρεάν και μετά τον Δεκέμβριο του 2023, σε κορίτσια και σε αγόρια εφηβικής ηλικίας. Επιπλέον αναθεωρήθηκαν τα guidelines για τον συγκεκριμένο εμβολιασμό.

- Advertisement -

Υπενθυμίζεται ότι μετά από σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η συνιστώμενη ηλικία για τον εμβολιασμό ενάντια στον επικίνδυνο HPV είναι πλέον τα 9 χρόνια (αντί για τα 11 που ήταν πριν) και φθάνει έως τα 18.

Η σύσταση είναι ο εμβολιασμός να πραγματοποιείται ιδανικά στο «ηλικιακό παράθυρο» από 9 έως 11 ετών.

Πήρε παράταση η δωρεάν χορήγηση

Στην Ελλάδα η μέση εμβολιαστική κάλυψη στα κορίτσια εκτιμάται στο 55,4% για τις ηλικίες από 11 έως 18 ετών και στο 43,8% για τις ηλικίες από 11 έως 14 ετών.

- Advertisement -

Στα αγόρια τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα και οι αρμόδιοι ελπίζουν η παράταση, που αποφασίστηκε να δοθεί στη δωρεάν χορήγηση, σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη ενημέρωση για τα οφέλη του συγκεκριμένου εμβολίου, να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού.

Για τους περισσότερους, ο ιός HPV σχετίζεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι θεωρείται υπεύθυνος για την εμφάνιση κονδυλωμάτων και για καρκίνους και στα δύο φύλα, στα γεννητικά όργανα, στον πρωκτό, στον στοματοφάρυγγα.

Ειδικά στους άνδρες, ο καρκίνος, που προκαλεί ο ιός HPV στον στοματοφάρυγγα, φαίνεται να ξεπερνά σε αριθμό τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, σε πάρα πολλές χώρες στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Το Πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Τα ευρήματα ερευνών στη χώρα μας προβληματίζουν. Μία στις 14 γυναίκες δεν έκανε τεστ ΠΑΠ την περίοδο 2018-2020.

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο τραχήλου μήτρας, που θα αφορούν σε 2.500.000 γυναίκες σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για το νέο Πρόγραμμα πρόληψης του Υπουργείου Υγείας για γυναίκες ηλικίας από 21 έως 65 ετών.

Οι παραπάνω αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας εναρμονίζονται με τις στρατηγικές του ΠΟΥ και της ΕΕ για κάλυψη όλων των καρκίνων, που σχετίζονται με τον HPV, μέχρι το 2030.

Ειδικότερα με το νέο Πρόγραμμα πρόληψης και δωρεάν εξετάσεων, η Πολιτεία θέλει να “πιάσει” τρεις στόχους, ώστε το 2032 να μην εντοπίζονται περιστατικά καρκίνου τραχήλου της μήτρας λόγω του HPV:

  • Το 90% των κοριτσιών να είναι πλήρως εμβολιασμένο μέχρι τα 15 του (στόχος και του ΠΟΥ).
  • Να έχει κάνει HPV DNA τεστ το 70% των γυναικών μεταξύ των 35 και των 45 χρόνων της ηλικίας – η συγκεκριμένη δεκαετία θεωρείται κρίσιμη για την εμφάνιση της νόσου.
  • Να εντοπιστεί το 90% των γυναικών, που θα εμφανίσει αλλοιώσεις στον τράχηλο και να λάβει την κατάλληλη θεραπεία.

Όχι μόνο screening

Το Πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας δεν περιλαμβάνει μόνο το λεγόμενο screening, αλλά και διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η βιοψία και η κολποσκόπηση.

Οι γυναίκες ηλικίας από 21 έως 29 ετών θα κάνουν τεστ ΠΑΠ και οι 30 έως 65 ετών HPV DNA τεστ.

Ως προς τη δρομολόγηση της διαδικασίας, το Υπουργείο Υγείας βάζει κριτήρια ποιότητας και προδιαγραφές στα Προγράμματα πρόληψης και στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να τα εγκρίνει. Την ερχόμενη Πέμπτη, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το νέο Πρόγραμμα θα περάσει από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα στελέχη του Υπουργείου ετοιμάζουν την ΚΥΑ για το Πρόγραμμα καρδιαγγειακού ελέγχου, που αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης

Γ. Συκιανάκης: Η εμπειρία στο «τιμόνι» της Menarini, οι προτάσεις για το Φάρμακο, η φάρμα και το ψάρεμα

Το παιδί μου «τρελαίνεται» για ιστορίες τρόμου και αίματα – Να ανησυχώ;

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.