Επιβεβαίωση του HS: Το Υπουργείο Υγείας ανέβαλε τις ψηφιακές αγορές φαρμάκων στα νοσοκομεία

Με νέα απόφασή του, το Υπουργείο Υγείας μεταθέτει την έναρξη του νέου συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία για ενιαίες κεντρικές αγορές φαρμάκων – που είχε προγραμματίσει στις 3 Απριλίου – για την 1η Ιουλίου 2023, όπως έγραψε το Healthstories.

Όπως αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση, που υπογράφει ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης «ο χρόνος έναρξης εφαρμογής του άρθρου δέκατου πέμπτου του ν. 5015/2023, σύμφωνα με το οποίο η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) αναλαμβάνει:

α) τις διαδικασίες προμήθειας φαρμάκων, που διενεργούνται κατόπιν διαγωνιστικών διαδικασιών που υλοποιεί η Ε.Κ.Α.Π.Υ. και συμφωνιών που συνάπτει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, και αφορούν κλειστούς ή ανοιχτούς προϋπολογισμούς, για τον εφοδιασμό των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Γ.Ν.Θ.) «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», και

β) τις διαδικασίες υπολογισμού και επιβολής του ποσού επιστροφής για τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» ανά φαρμακευτική εταιρεία ή Κάτοχο Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) για την κατηγορία των προαναφερθέντων φαρμάκων, μετατίθεται από την 1η.4.2023 για την 1η.7.2023».

Πάντως μετά τον σχετικό νόμο του υπουργείου Υγείας, η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς θα μπορεί να καταγράφει και να παρακολουθεί την κατανάλωση φαρμάκων ανά νοσοκομείο, να κάνει τις σχετικές παραγγελίες και να προχωρά στη συνέχεια στην άμεση αποπληρωμή των χρεών τους.

Προμήθειες φαρμάκων μέσω διαγωνισμών 

Στο πλαίσιο αυτό η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) θα πραγματοποιεί τις ψηφιακές προμήθειες φαρμάκων για όλα τα δημόσια νοσοκομεία, μέσω διαγωνισμών που θα υλοποιεί και έπειτα από τις συμφωνίες που συνάπτει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων.

Γεγονός που σημαίνει ότι πλέον όλα τα φάρμακα και η διακίνησή τους θα είναι ελεγχόμενη ώστε να είναι σε γνώση των αρμοδίων οι διαθέσιμες θεραπείες ώστε να μην παρουσιάζονται ελλείψεις καθώς τα όποια κενά θα μπορούν άμεσα και ψηφιακά να καλύπτονται.

Ταυτόχρονα θα είναι υπό τον έλεγχο του υπουργείου Υγείας και οι τιμές διάθεσης των φαρμάκων, αφού οι παραγγελίες θα γίνονται κεντρικά και με συγκεκριμένες διαγωνιστικές διαδικασίες.

Διαβάστε επίσης 

Με έργα 170 εκατ. ευρώ στην ψηφιακή εποχή ο τομέας της υγείας

8.000 κλήσεις καθημερινά στο 166 – Η εφαρμογή Safe in Greece θα βοηθήσει στην ταχύτερη μετάβαση περιπολικών και ασθενοφόρων

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.