Κλινικοεργαστηριακοί γιατροί: Ο ΕΟΠΥΥ γιορτάζει 10 χρόνια προβληματικής λειτουργίας

Την κατάσταση που βιώνουν οι πάροχοι υγείας και συγκεκριμένα οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, περιγράφει το Συντονιστικό Όργανο των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το οποίο οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Πολεμικό Μουσείο, όπου πραγματοποιούνται οι διήμερες εκδηλώσεις για τα “10 χρόνια ΕΟΠΥΥ”.

Κλινικοεργαστηριακοί γιατροί: ο ΕΟΠΥΥ γιορτάζει το μνημόσυνό μας

Με τίτλο ο ΕΟΠΥΥ γιορτάζει το μνημόσυνό μας, οι ιατροί φεύγουν στο εξωτερικό, τα ιατρεία και τα εργαστήρια κλείνουν!”, το Συντονιστικό όργανο εξηγεί στη σχετική ανακοίνωση ότι “ο ΕΟΠΥΥ σήμερα γιορτάζει τα 10 χρόνια της προβληματικής λειτουργίας του. Δέκα χρόνια ληστείας κατά των επιστημόνων της χώρας. Τους οποίους η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει απομυζήσει οικονομικά με την ληστρική επιβολή των περικοπών claw back και rebate, μνημονιακά μέτρα με νομοθετημένο προσωρινό χαρακτήρα τριετίας, που όμως μονιμοποιήθηκαν για να αποτραπεί η κατάρρευση της οικονομικής ισορροπίας του ΕΟΠΥΥ και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.
Δέκα αιματηρά χρόνια όπου το κόστος της περίθαλψης των ασφαλισμένων καταλογίσθηκε με ποσό πάνω από 2.2 δις στους επιστήμονες διαγνώστες της χώρας. Η τελική τιμή αποζημίωσης μας, μετά τις περικοπές, είναι στο 30% των τιμών του τιμοκαταλόγου που ισχύει από το 1991!”.

Όπως αναφέρει το Συντονιστικό όργανο,

  • η Γενική Αίματος και η Γενική ούρων πληρώνονται τελικά στο 1 ευρώ περίπου η κάθε μία,
  • το holter ρυθμού αμείβεται στα 4 ευρώ,
  • το triplex καρδιάς στα 20 ευρώ και
  • η ακτινογραφία θώρακος στα 3 ευρώ!

“Έχουν κλείσει 1.400 εργαστήρια τα τελευταία 5 χρόνια λόγω των περικοπών. Οι ιατροί φεύγουν από τη χώρα, τα εργαστηριακά τμήματα των Νοσοκομείων δεν έχουν ιατρούς ειδικευόμενους βιοπαθολόγους, ακτινολόγους, πυρηνικούς ιατρούς, παθολογοανατόμους και κυτταρολόγους. Διαλύεται η διάγνωση της χώρας, μετά από μία πανδημία που βασίστηκε στη διάγνωση! Ο ασφαλισμένος χάνει τον ιατρό της γειτονιάς αλλά και την πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις στα Νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας.
Ποιοι είναι οι ευεργετηθέντες και οι αχάριστοι,  τα θύματα ή οι θύτες;”, τονίζεται χαρακτηριστικά.
‘Μήπως οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία στηρίζουν τον ΕΟΠΥΥ για να παρέχονται άμεσες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες αυτής της χώρας και τελικά μαστιγώνονται για να καλύψουν την μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ;
Την τελευταία διετία, μας καταλογίσθηκαν συνολικά 660 εκατ σε rebate clawback ενώ το συνολικό χρέος υπερβαίνει τα 800 εκατ. Το 2022 η πολιτεία χρηματοδότησε μόλις 48€ ετησίως τις ανάγκες κάθε ασφαλισμένου, χρεώνοντας τελικά 350 εκατ. claw back και rebate στους ιατρούς !
Πληρώσαμε τα μνημόνια, πληρώσαμε την πανδημία, χάσαμε τη ζωή μας και χρεώσαμε τα παιδιά μας. Οι αχάριστοι επιστήμονες αυτής της χώρας!
Τα διαγνωστικά εργαστήρια, οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί και τα πολυϊατρεία χρεοκοπούν, οι επιστήμονες φεύγουν και ο ΕΟΠΥΥ γιορτάζει το μνημόσυνό μας”, καταλήγουν τα μέλη των σωματείων που απαρτίζουν το συντονιστικό όργανο των φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Σημειώνεται ότι το Συντονιστικό όργανο εκπροσωπεί τα εξής σωματεία:

  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ)
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ)
  • Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ)
  • Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
  • Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

Διαβάστε επίσης

Η επιδημία της COVID στην Κίνα έχει τελειώσει, αλλά όχι εντελώς

Ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε σε μόλις 10 λεπτά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.