Το παιδί μου «τρελαίνεται» για ιστορίες τρόμου και αίματα – Να ανησυχώ;

Δεν είναι λίγα τα πιτσιρίκια που αγαπούν τις ταινίες τρόμου, τις creepy φάρσες, τις ιστορίες με φαντάσματα, ζόμπι και στοιχειωμένα σπίτια σε αντίθεση με άλλα παιδιά που τρομάζουν και με τη σκιά τους.

Από τον Κάσπερ και τον Σκούμπι Ντου, τον «Χριστουγεννιάτικο Εφιάλτη», τη «Νεκρή Νύφη» μέχρι τις πιο spooky σκηνές των ταινιών του Χάρι Πότερ και την «Wednesday», που σαρώνει αυτήν την εποχή στο Netflix, οι τρόμος ανέκαθεν εξίταρε μία μεγάλη μερίδα παιδιών.

Τελικά, αυτή η λατρεία των παιδιών για τα θρίλερ και οτιδήποτε «σκοτεινό» και τρομακτικό μπορεί να μας ανησυχεί;

«Ο γιος μου πάντα ήταν λίγο φοβητσιάρης. Ως νηπιάκι φοβόταν, όταν ο μπαμπάς του προσποιούνταν το τέρας και τον κυνηγούσε μαζί με την αδελφή του, παίζοντας. Ποτέ δεν του άρεσαν ταινίες και σειρές με φαντάσματα ή τρομακτικές σκηνές κι ακόμη και σήμερα, στα 8 του χρόνια, νιώθει άβολα με τις λίγο πιο creepy σκηνές του Χάρι Πότερ. Παράλληλα, αν παίξει ένα τρομακτικό video game, το να κοιμηθεί το βράδυ είναι μία αποστολή κάπως δύσκολη.

Η κόρη μου, ωστόσο, είναι το άκρως αντίθετο. Όταν ήταν 4 ετών, βλέπαμε το «Το Χρονικό της Νάρνια: Ο Μύθος της Λίμνης» (ταινία φαντασίας) συνειδητοποίησα, ότι η στιγμή που μεγαλώνει το άλογο του νερού και γίνεται τέρας, ήταν μία αρκετά τρομακτική σκηνή. Περίμενα, ότι θα την επηρέαζε και δεν θα μπορούσε να κοιμηθεί τη νύχτα, Ωστόσο, ούτε που την ένοιαξε. Κι όσο μεγάλωνε, ζητούσε να βλέπει όλο και περισσότερες ταινίες τρόμου, να επισκέπτεται στοιχειωμένα σπίτια και να παίζει τέτοια παιχνίδια. Της αρέσει να τρομάζει», αναφέρει μία μητέρα που έχει δύο παιδιά στα δύο «άκρα».

Μπορούν τα παιδιά να βλέπουν ταινίες τρόμου;

Το πόσο τρομακτικό θεωρείται κάτι είναι σχετικό και δεν θα βρείτε απαντήσεις στο διαδίκτυο, καθώς οι ειδικοί λένε πώς δεν μπορούν από μόνες τους οι αξιολογήσεις να το κρίνουν. Μία ψυχολόγος επισημαίνει, ότι αυτό είναι καθαρά θέμα του ίδιου του παιδιού. Κάποια πιτσιρίκια είναι έτοιμα, κάποια όχι.

Προκειμένου να διαπιστώσετε, αν το παιδί σας είναι έτοιμο να παρακολουθήσει μία ταινία τρόμου, δοκιμάστε να δείτε μαζί το τρέιλερ ή μία λιγότερο τρομακτική ταινία, έτσι ώστε να δείτε πώς αντιδρά. Βεβαιωθείτε, ότι μπορούν να αναγνωρίσουν, ότι αυτό που βλέπουν στην οθόνη δεν είναι η πραγματική ζωή. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε, αν τελικά είναι έτοιμα ή όχι για ένα θρίλερ, λέει η Soraya Lakhani, ψυχολόγος στο Calgarya.

Τι σημαίνει όταν ένα παιδί είναι creepy;

Το ερώτημα που τίθεται, είναι αν σημαίνει αυτό κάτι για την προσωπικότητα των παιδιών, στο παρόν, αλλά και στο μέλλον τους ως ενήλικες.

Όπως λένε οι ψυχολόγοι, δεν είναι ξεκάθαρο κάτι τέτοιο. Μπορεί τα παιδιά να αγαπούν τις τρομακτικές ταινίες, επειδή λατρεύουν την αδρεναλίνη που τους ανεβαίνει ή επειδή είναι ένας τρόπος να διαχειριστούν τυχόν φοβίες και να τις εξερευνήσουν ή επειδή έχουν περιέργεια ή τους αρέσουν οι τρομακτικές εμπειρίες. Και μπορεί να αγαπούν τα θρίλερ και στην υπόλοιπη ζωή τους, μπορεί όμως και να τα βαρεθούν.

Αν ανησυχείτε για την σκοτεινή πλευρά του ενθουσιασμού των παιδιών σας, προσπαθήστε να μάθετε περισσότερα από εκείνα. Κυρίως, προσπαθήστε να είστε ανοιχτόμυαλοι, να τους δώσετε χώρο και χρόνο για να τα εξερευνήσετε. Μπορεί κάτι να σημαίνει αυτή η αγάπη στον τρόμο, μπορεί και τίποτα.

Επηρεάζονται μακροπρόθεσμα;

Αν το παιδί σας είναι χαρούμενο με τα όσα τρομακτικά αγαπά, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να έχει αυτό κάποια συνέπεια.

Βραχυπρόθεσμα μπορεί να έχει κάποιους εφιάλτες ή να φοβάται να κοιμηθεί μόνο του, αλλά είναι απλά μία ενστικτώδης αντίδραση και θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να το ξεπεράσει.

Αν εσείς φοβάστε κάτι τέτοιο, απλά χαλαρώστε. Σίγουρα οι γονείς αγχώνονται για τις σωστές αποφάσεις. Ποια είναι η comfort zone των παιδιών σας, δεν είναι 100% βέβαιο.

Διαβάστε επίσης

Κομβόι αγάπης του Ε.Ε.Σ: Με χειροκροτήματα υποδέχονται οι Τούρκοι τους Σαμαρείτες-Διασώστες – Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Έρευνα: Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα κάνουν το γηρασμένο αίμα να ξανανιώσει

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.