Έκκληση 10 ευρωπαϊκών οργανώσεων ασθενών για τις ελλείψεις αντιβιοτικών

Στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων καταφεύγουν 10 ευρωπαϊκές οργανώσεις ασθενών και καταναλωτών καθώς γιγαντώνεται το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων, προκειμένου να κηρύξει την έλλειψη αντιβιοτικών ως «μείζον γεγονός».

Οι εκπρόσωποι των ασθενών ζητούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) επιτάχυνση σε κοινοτικό επίπεδο για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που προέκυψαν εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων και ιδιαίτερα σε ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά σκευάσματα.

Έκκληση 10 ευρωπαϊκών οργανώσεων ασθενών για τις ελλείψεις αντιβιοτικών

Σε κοινή τους επιστολή αναφέρονται στους κινδύνους από τις ελλείψεις αντιβιοτικών, όπως π.χ. η αμοξικιλλίνη, τα οποία «είναι πλέον εξαιρετικά δυσεύρετα σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ». Οι εκπρόσωποι των ασθενούν μιλούν για ελλείψεις «δραματικά αισθητές στους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή εν μέσω έξαρσης γρίπης και ιώσεων, και δε μπορούν να αγνοηθούν».

Καλούν δε τον ΕΜΑ «να συντονίσει στοχευμένες δράσεις» για την ομαλοποίηση της κατάσταση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και «να προσαρμόσει ανάλογα τις υποχρεώσεις των φαρμακοβιομηχανιών». Επίσης, οι οργανώσεις των ασθενών προτείνουν την υιοθέτηση ενός καταλόγου φαρμάκων που εκτιμώνται ως σημαντικά. Η κίνηση αυτή θεωρείται ότι θα βοηθήσει στον εντοπισμό των αντιβιοτικών για τα οποία απαιτείται επείγουσα δράση και εκείνων που χρειάζονται στενότερη παρακολούθηση για να αποτραπεί η έλλειψή τους.

Την επιστολή υπογράφουν η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ), η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας (EPHA), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Νευρολογικών Εταιρειών (EFNA), το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για την Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI), και άλλοι μεγάλοι οργανισμοί.

Η ΔΟΘ έχει ήδη αποστείλει τις θέσεις της στον ΠΟΥ και την ΕΕ αναφορικά με τους κινδύνους για τους ασθενείς από τις διογκούμενες ελλείψεις αντιβιοτικών ή το ενδεχόμενο έλλειψης άλλων φαρμάκων ειδικών για τη διαχείριση της θαλασσαιμίας. Στο πνεύμα αυτό η ΔΟΘ διαβεβαιώνει «εργάζεται προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης των αιτιών για τις προκλήσεις ελλείψεων και αδυναμιών στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων».

Διαβάστε επίσης

Ο αφανής Κυριάκος, ο τσαμπουκάς Θεόδωρος και ο απαυδισμένος Σπύρος

Τα λάθη που κάνουμε και δεν μυρίζουν ωραία τα ρούχα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.