Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ: Η πρώτη κλινική αρνητικής πίεσης, με 48 κλίνες

Στα εγκαίνια της πρώτης κλινικής αρνητικής πίεσης, με 48 κλίνες, στο «Γ.Ν.Α. Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ» την κατασκευή των οποίων ανέλαβε η ΚΤΥΠ ΑΕ, παραβρέθηκε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.  Συνολικά πρόκειται για δωρεά ύψους 1 εκ.ευρω από χρηματοδότηση δωρητή και αφορά 48 κλίνες στο «Γ.Ν.Α. Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ» που παραδίδουμε σήμερα και 34 νέες κλίνες στο «Γ.Ν.Θ Παπαγεωργίου» που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία.

Πρόκειται για μια κλινική στο Σισμανόγλειο όπου όλοι οι θάλαμοι, ο καθένας ξεχωριστά, λειτουργεί σε συνθήκες αρνητικής πίεσης ως προς την υπόλοιπη κλινική. Αυτό διασφαλίζει τη νοσηλεία ασθενών με αερογενώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η COVID-19, η φυματίωση κ.ά, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την μετάδοσής τους στους υπόλοιπους ασθενείς. Μέχρι τώρα, υπήρχαν στα νοσοκομεία μεμονωμένοι θάλαμοι αρνητικής πίεσης, με αποτέλεσμα την περιορισμένη δυνατότητα απομόνωσης τέτοιων περιστατικών.

Ασφαλέστερες συνθήκες νοσηλείας

Με αυτό το έργο, είναι η πρώτη φορά, που μία ολόκληρη κλινική μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες αρνητικής πίεσης, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ασφαλέστερες συνθήκες νοσηλείας, τόσο μεταξύ των ασθενών με διαφορετικά νοσήματα, όσο και προς την ασφάλεια των υπόλοιπων ασθενών του νοσοκομείου.

Οι θάλαμοι έχουν κατασκευαστεί με υψηλά πρότυπα ως προς τον κλιματισμό, αερισμό και την παροχή ιατρικών αερίων, ισοδύναμα με τα πρότυπα λειτουργίας των ΜΕΘ.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δήλωσε: «Έχω μία μεγαλύτερη ευαισθησία σε ότι σχετίζεται με παρεμβάσεις που γίνονται στα νοσοκομεία για μεταφορά λοιμώξεων είτε πρόκειται για λοιμώξεις κάποιων παθήσεων είτε για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Ακόμη υπάρχει η ιδιαιτερότητα σήμερα ότι πρόκειται για μια ανώνυμη δωρεά, χωρίς να υποτιμούμε τις επώνυμες δωρεές, πρέπει να αναφερθούμε στη λεπτότητα του ατόμου που ήθελε να συμβάλλει στο εθνικό σύστημα υγείας και δεν ήθελε αναφορά του ονόματος του/της ώστε να την/τον ευχαριστήσουμε δημόσια.

Σισμανόγλειο - Αμαλία Φλέμινγκ: 48 νέες κλίνες αρνητικής πίεσης

Πλέον έχουμε μία πλήρως οργανωμένη κλινική η οποία ολοκληρώθηκε μέσα τρεις μήνες και συνολικά στο ΕΣΥ υπάρχουν 150 κλίνες αρνητικής πίεσης. Θα γίνουν παρεμβάσεις στην υλικοτεχνική υποδομή των νοσοκομείων από το Ταμείο Ανάκαμψης από τις δωρεές και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Θέλουμε ισχυρό σύστημα υγείας με τις υποδομές του και με το ανθρώπινο δυναμικό του».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κα Μίνα Γκάγκα δήλωσε: «Η μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι πρωταρχικός στόχος του υπουργείου. Με τη μονάδα που παραδίδεται σήμερα, προστατεύουμε τους Έλληνες ασθενείς ακόμα περισσότερο από τον κίνδυνο των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Για αυτό και χαιρετίζουμε τη συγκεκριμένη δωρεά, με την οποία για πρώτη φορά μία ολόκληρη κλινική μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες αρνητικής πίεσης, σταματώντας τη μετάδοση των λοιμώξεων και δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ασφαλέστερες συνθήκες νοσηλείας».

Έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 €

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. Θανάσης Γιάνναρης τόνισε « Η αναβάθμιση των υποδομών υγείας της χώρας, με τη συνεχή στήριξη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή, αποτελεί χρέος και καθήκον για την Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. Είναι υποχρέωσή μας να υλοποιούμε με αποτελεσματικότητα έργα που χρηματοδοτούνται από δωρεές ιδιωτών.

Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ στο Γ.Ν.Α. Σισμανόγλειο, για τα εγκαίνια του έργου της δημιουργίας θαλάμων ελεγχόμενων συνθηκών νοσηλείας δυναμικότητας 48 κλινών, που μαζί με το αντίστοιχο έργο στο Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου δυναμικότητας 34 κλινών, συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 €, ολοκληρώθηκαν στο πολύ σύντομο χρονικό διάστημα των 75 ημερών».

Διαβάστε επίσης 

ΕΟΔΥ: Πρώτος θάνατος από γρίπη για τη φετινή περίοδο

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.