Η Κομισιόν επιχειρεί να βάλει φρένο στις εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid-19

Δεν αποκλείει η Κομισιόν αυστηροποίηση του πλαισίου που διέπει τις εξαγωγές εμβολίων,  στο πλαίσιο διασφάλισης της επάρκειας εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εξάγουμε πολλά εμβόλια προς χώρες που παράγουν και οι ίδιες. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα λάβει αυτό που της αναλογεί», προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Και ζήτησε αμοιβαιότητα, ώστε και οι τρίτες χώρες να παραδίδουν έγκαιρα τα εμβόλια στην Ευρώπη.

Αθρόες εξαγωγές εμβολίων 

Ο μηχανισμός ελέγχου τον εξαγωγών θεσπίστηκε στο τέλος του Ιανουαρίου, αλλά από τότε καταγράφονται αθρόες εξαγωγές εμβολίων, την ώρα μάλιστα που οι ευρωπαϊκές χώρες πλήττονται από σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις τελευταίες έξι εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Ενωση εξήγαγε περισσότερα από 41 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 33 χώρες.

Η πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της σχετικά με τις παραδόσεις της AstraZeneca αναφέροντας ότι «το πρώτο τρίμηνο θα παρέδιδε 90.000.000 δόσεις, τις μείωσαν σε 40.000.000 και τώρα η πρόβλεψή τους είναι για 30.000.000 μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου».

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.