Πλεύρης για clawback: Μέτρα για τη μείωσή του – «Το ποσό του 2022 θα είναι απολύτως βιώσιμο»

Συνάντηση εργασίας με τους κλινικοεργαστηριακούς είχε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για τον έλεγχο του clawback.

Σχετικά με το αποτέλεσμα της συνάντησης ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι “προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας είναι ο εξορθολογισμός του clawback ειδικά σε αυτή την κατηγορία που υπάρχει αύξηση των εξετάσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη για το 2022 έχουν μπει μέχρι τώρα στους προϋπολογισμούς 40 εκ ευρώ από ανακατανομή και άλλα 15 εκ θα προστεθούν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ ενώ παράλληλα όλες οι προηγούμενες οφειλές έχουν ενταχθεί στις 120 δόσεις.

Πλεύρης: Πλέον ανώτατο πλαφόν στο clawback

Τα μέτρα που θα ληφθούν για το 2023 θα έχουν να κάνουν και με ενίσχυση του προϋπολογισμού και με έλεγχο της δαπάνης ώστε πλέον να υπάρξει ανώτατο πλαφόν στο clawback”.

Επιπλέον, είπε ο κ. Πλεύρης, και για το 2022 θα γίνουν όσες παρεμβάσεις χρειάζονται ώστε τέλος του χρόνου το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι κλινικοεργαστηριακοί να είναι απολύτως βιώσιμο.

Στο μεταξύ, σήμερα ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε και έγινε αποδεκτό να υπάρξει παράταση ενός μήνα για να υποβληθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τον έλεγχο των ποιοτικών κριτηρίων αναφορικά με αξονικές και μαγνητικές”.

1η συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για την απομείωση του claw back

Την ίδια ώρα, συνεδρίασε την Παρασκευή η Ομάδα Εργασίας που συστάθηκε από το Υπουργείο Υγείας για τη θέσπιση των θεσμικών μέτρων που θα εφαρμοστούν με σκοπό την εξάλειψη του claw back.

Η Ομάδα Εργασίας αποτελείται από εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου των κλινικοεργαστηριακών γιατρών και των εκπροσώπων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας.
Η ατζέντα των θεμάτων που ξεκίνησαν να συζητούνται από την Ομάδα Εργασίας είναι τα κάτωθι :
1) Ο κλειστός προϋπολογισμός του 2023 και τα θεσμικά μέτρα που θα μπορούσαν να πετύχουν την απομείωση του claw back έως και την εξάλειψη του,
2) Ενίσχυση των προϋπολογισμών των ετών 2022 και 2023 με εσωτερική ανακατανομή πόρων από το Υπουργείο Υγείας και ενίσχυση από το Υπουργείο Οικονομικών,
3) Φίλτρα στη συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων, εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων και των πρωτοκόλλων της Covid,
4) Real time έλεγχος των εξετάσεων,
5) Εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων,
6) Θεσμοθέτηση ιατρικής αμοιβής για τη διενέργεια και τη γνωμάτευση των ιατρικών πράξεων που πραγματοποιούνται από γιατρούς,
7) Εφαρμογή προληπτικών εξετάσεων του προγράμματος Δοξιάδη, που θα ελαφρύνουν τους προϋπολογισμούς των διαγνωστικών εξετάσεων του τακτικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ,
8) Αφαίρεση εξετάσεων από την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ.

Εκ μέρους του Συντονιστικού Οργάνου ετέθη επιπλέον το πάγιο αίτημα της διαγραφής του τεχνητού χρέους του claw back των προηγούμενων ετών και η αναστολή της προείσπραξης του claw back μέχρι την απόδοση των θεσμικών μέτρων που θα εφαρμοστούν.
Συμφωνήθηκε να υπάρξει την επόμενη Πέμπτη 20/10/2022 συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για την διαβούλευση των προτάσεων του Συντονιστικού Οργάνου επί των ανωτέρω θεμάτων.

Διαβάστε επίσης

Γερμανία: Επανέρχεται η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους

Η μαχητική Ματίνα, η πελαγωμένη Νάντια, και ο “γάτος” Βαλτάς

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.