Προσωπικός Γιατρός: Ένας στους δύο στην Αττική δεν μπορεί να βρει

Αγκάθι για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εξακολουθεί να συνιστά ο προσωπικός γιατρός στην Αττική. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία σχεδόν οι μισοί κάτοικοι της συγκεκριμένης Περιφέρειας δεν μπορούν να βρουν προσωπικό γιατρό – δεν καλύπτεται πάνω από το 53% των αναγκών στο λεκανοπέδιο.

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε πρόσφατη συνέντευξή του αναφέρθηκε στο ζήτημα, επισημαίνοντας ότι: «Υπάρχει πρόβλημα στην Αττική και στοχευμένα σε κάποιες περιοχές. Χρειαζόμαστε επιπλέον επιστήμονες για την κάλυψη του πληθυσμού».

Προβληματίζει η Αττική

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, για να εγγραφεί το 100% των πολιτών στην Αττική, θα χρειαστούν επιπλέον 1.200 γιατροί πανελλαδικά , συνολικά 4.200.

Πανελλαδικά, πάντως, μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο σύστημα 3.245 γιατροί, από τους οποίους οι 2.200 είναι γιατροί δημόσιων δομών ΠΦΥ και οι υπόλοιποι είναι ιδιώτες γιατροί, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στην Αττική τα χαμηλά ποσοστά φαίνεται να σχετίζονται με τη διστακτικότητα των γιατρών να ενταχθούν στο νέο σύστημα, παρόλο που το Υπουργείο Υγείας έχει δεσμευθεί για υψηλές αμοιβές. Σε ορισμένα νησιά, από την άλλη, που κι εκεί παρατηρείται έλλειψη, είναι περισσότερο ζήτημα επάρκειας διαθέσιμων γιατρών. Οι ιδιώτες γιατροί της Αττικής, που επέλεξαν να ενταχθούν στο νέο σύστημα, αναφέρουν ο ένας μετά τον άλλον ότι έχουν αρχίσει να καλύπτουν τον αριθμό των εγγεγραμμένων πολιτών.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπουν κι άλλες ειδικότητες στο πρόγραμμα

Όσοι ιδιώτες γενικοί γιατροί και παθολόγοι εντάσσονται στον προσωπικό γιατρό, θα μπορούν να εγγράψουν έως 2 χιλιάδες πολίτες, διαθέτοντας 7 ώρες από το πρόγραμμα τους, με την αμοιβή τους να φθάνει έως και τις 65 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Η αμοιβή εκτιμάται πως θα είναι και το κίνητρο, που θα καταφέρει να πείσει κάποιους από τους γιατρούς να κάνουν το βήμα και να ενταχθούν στο σύστημα.

Το Υπουργείο Υγείας, πάντως, έχει ετοιμάσει και plan B για να καλύψει το κενό. Μεταξύ άλλων παραμένει το ενδεχόμενο να ανοίξει το σύστημα και σε άλλες ειδικότητες, ειδικά όσες διαχειρίζονται χρόνιες παθήσεις.

Από την άλλη, ταχύτερα από τα αναμενόμενα φαίνεται να προχωράει η εγγραφή των πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πανελλαδικός στόχος ήταν να έχει εγγραφεί το 25% έως τέλη Οκτωβρίου, αλλά είμαστε ήδη στο 28%. Ειδικότερα, 2,6 εκατ. έχουν ήδη εγγραφεί. Στόχος είναι τα 3,5 εκατ. στην πρώτη φάση.

Πέρα από την πλατφόρμα, οι εγγραφές μπορούν να γίνουν σε φαρμακεία αλλά και στους ίδιους τους γιατρούς.

Στο πλαίσιο του νέου συστήματος οι πολίτες, που έχουν εγγραφεί σε προσωπικό ιατρό, θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να προγραμματίζουν και να πραγματοποιούν τα ραντεβού τους εντελώς δωρεάν, χωρίς περιορισμό λόγω του αριθμού των διαθέσιμων ραντεβού.

Παράλληλα θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση χωρίς εμπόδια και χωρίς αυξημένη συμμετοχή σε ειδικούς γιατρούς, ενώ θα βρίσκουν κατά προτεραιότητα τακτικό ραντεβού στις δημόσιες δομές.

Την πρώτη περίοδο και έως ότου σταθεροποιηθεί το σύστημα, η δυνατότητα αλλαγής προσωπικού γιατρού αναμένεται να μείνει ελεύθερη, χωρίς κανέναν περιορισμό. Υπενθυμίζεται ότι δυνατότητα εγγραφής έχουν και οι ανασφάλιστοι.

Το σύστημα του προσωπικού γιατρού θα λειτουργήσει πλήρως από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Διαβάστε επίσης

Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test, σήμερα Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου

Διώξτε τα μυρμήγκια από το σπίτι με φυσικούς τρόπους

Το βραδινό φαγητό αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.