Είναι ή όχι παγκόσμια έκτακτη ανάγκη η ευλογιά των πιθήκων; Το εξετάζει ο ΠΟΥ

Η ευλογιά των πιθήκων εξακολουθεί να εξαπλώνεται. Ως τώρα έχουν επιβεβαιωθεί 1.624 κρούσματα και 1.726 είναι τα ύποπτα μαζί με τα επιβεβαιωμένα σε χώρες εκτός Αφρικής, όπου ενδημεί ο ιός. Είναι, λοιπόν, ή δεν είναι παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία η ευλογιά των πιθήκων; Ο ΠΟΥ το εξετάζει και θα αποφανθεί.

Συγκεκριμένα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συγκαλέσει την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Ιουνίου, την επιτροπή αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, για να εξετάσει εάν το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων συνιστά μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ως τώρα ως τέτοιες καταστάσεις θεωρούνται η πανδημία της COVID-19 και η πολιομυελίτιδα.

Είναι παγκόσμια έκτακτη ανάγκη;

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 72 θάνατοι σε 39 χώρες. Σε αυτές περιλαμβάνονται και χώρες, στις οποίες είναι ενδημικός ο ιός.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής, όμως έχουν καταγραφεί περισσότερα κρούσματα τόσο σε αυτές τις περιοχές, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο ιός προκαλεί δερματικές αλλοιώσεις και συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης και μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής.

Και το ερώτημα είναι: Είναι λύση ο μαζικός εμβολιασμός; Προς το παρόν δεν προτείνεται.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι ο ιός συμπεριφέρεται «ασυνήθιστα», επηρεάζονται περισσότερες χώρες και είναι αναγκαία η διεθνής συνεργασία, ώστε να δοθεί μια συντονισμένη απάντηση.

«Δεν θέλουμε να περιμένουμε μέχρι να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου», σχολίασε η Ιμπραχίμα Σοσέ Φαλ, διευθύντρια αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων για τις χώρες της Αφρικής.

Οι προμήθειες εμβολίων είναι περιορισμένες και είναι υπό συζήτηση οι στρατηγικές πρόσβασης στα εμβόλια. Η απόφαση. για το αν θα χρησιμοποιηθούν εμβόλια της ευλογιάς ή της ευλογιάς των πιθήκων. θα πρέπει να βασίζεται στην πλήρη εκτίμηση των κινδύνων και των ωφελειών και να λαμβάνεται κατά περίπτωση.

Διαβάστε επίσης 

Κυριακίδου: Συμφωνία της ΕΕ για αγορά 110.000 εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων

ΣΦΕΕ: Η μείωση του clawback δεν επιτυγχάνεται με την εκ νέου ανακατανομή του

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.