Διαρθρωτικά μέτρα για το clawback, σε σύσκεψη στο Μαξίμου με Πλεύρη και Σκέρτσο

Νομοθετικές ρυθμίσεις και διαρθωτικά μέτρα για το clawback των παρόχων υγείας, πρόκειται να συζητηθούν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή με τον υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη και τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, κ. Άκη Σκέρτσο.

Διαρθρωτικά μέτρα για το claw back

Η σύσκεψη της Παρασκευής για τα μέτρα του clawback, αποτελεί συνέχεια της συνάντησης που είχαν την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και μέλη της αντιπροσωπείας του συντονιστικού οργάνου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που καλύπτει τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς του ιδιωτικού τομέας και τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι πρόσφατα είχαν πραγματοποιήσει τριήμερη απεργία διαμαρτυρόμενοι για το claw back.

Ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε ότι το 2021 ο αρχικός προϋπολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων ήταν 411 εκατ. ευρώ, ενώ με τη μεταφορά των χρημάτων από άλλους κωδικούς του ΕΟΠΥΥ διαμορφώθηκε στα 451 εκατομμύρια ευρώ (πλην της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Οικονομικών που ήταν 15 εκατομμύρια) και σημείωσε ότι για το 2022 τα 451 εκατ. ευρώ είναι η αφετηρία του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων και αναμένεται μία έξτρα χρηματοδότηση, της οποίας το μέγεθος θα ενημερωθούμε τις επόμενες μέρες.

Το 2023 τα διαρθρωτικά μέτρα για την συνυπευθυνότητα του κράτους στο clawback

Ο κ. Θ. Πλεύρης ανακοίνωσε ότι το 2023 θα εφαρμοστούν διαρθρωτικά μέτρα ώστε να οριστεί η συνυπευθυνότητα του κράτους στο claw back. Επιπροσθέτως, για το 2023 θα είναι σαφές εκ των προτέρων το μέγιστο ποσοστιαίο όριο του clawback που θα αναλάβουν να επιστρέψουν οι πάροχοι και συμφωνήθηκε να ακολουθήσουν συναντήσεις εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργού και του Συντονιστικού Οργάνου, όπου εντός του Ιουνίου θα συμφωνηθούν όλα τα διαρθρωτικά μέτρα και θα τεθούν σε νομοθέτηση.

Ακόμα αναμένεται να γίνει εξορθολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων και της προείσπραξης του clawback με σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις.

Ζητήθηκε από τον Υπουργό Υγείας η διαγραφή του τεχνητού χρέους που έχει προκληθεί από το clawback, πλην όμως μας ενημέρωσε ότι δεν είναι στις αρμοδιότητές του.

Ο Υπουργός Υγείας είπε στο Συντονιστικό Όργανο ότι έχει προσδιοριστεί ραντεβού την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, κ. Άκη Σκέρτσο για τα διαθρωτικά και οικονομικά θέματα του clawback.

«Η συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας ήταν σε θετικό κλίμα κατανόησης των προβλημάτων του κλάδου και ο αγώνας για την εξεύρεση λύσεων για το claw back και κατ’ επέκταση την επιβίωση των εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών θα συνεχιστεί. αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συντονιστικό όργανο».

Διαβάστε επίσης

Δεύτερη στον κόσμο η Ελλάδα στα ενέσιμα – Τι δείχνει έρευνα για τις αισθητικές θεραπείες

Τι ζήτησε από τον Θάνο Πλεύρη, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.