Τριήμερη απεργία των κλινικοεργαστηριακών γιατρών από αύριο 26/5 – Κόντρα Πλεύρη-ΣΥΡΙΖΑ

Τριήμερη απεργία στις 26,27 και 28 Μαΐου των κλινικοεργαστηριακών γιατρών της χώρας.
Το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που καλύπτει διαγνωστικά κέντρα, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς έχει εξαγγείλει τριήμερη κινητοποίηση, διεκδικώντας από το κράτος πρόσθετη χρηματοδότηση.

Τα αιτήματα της τριήμερης απεργίας

«Να σταματήσει η εφαρμογή του ληστρικού clawback, να επιβιώσουν τα ιατρεία και εργαστήρια της γειτονιάς και τα πολυϊατρεία τα οποία στηρίζουν τη Δημόσια Υγεία και κινδυνεύουν τα ίδια με αφανισμό», όπως αναφέρουν τα μέλη του κλάδου.

Πολιτική κόντρα για την τριήμερη απεργία

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε απάντησή του προς τον βουλευτή και τομέαρχη υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Πλεύρη ότι απειλεί και εκβιάζει τους γιατρούς, δήλωσε τα εξής:

“Ο κ. Ξανθός να ασχοληθεί με το δυσθεώρητο claw back των διαγνωστικών που άφησε φορτώνοντας τα με σωρεία εξετάσεων χωρίς να μεταφέρει κανένα επιπλέον πόρο. Ήδη για το 2020 διασφαλίσαμε 15 εκ επιπλέον, για το 2021 57 εκ επιπλέον για τα διαγνωστικά και αναμένεται ανάλογη ενίσχυση για το 2022. Παράλληλα προχωράμε στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων όπως ο real time έλεγχος, η εφαρμογή των πρωτοκόλλων και τα ποιοτικά κριτήρια. Όσον αφορά τα περί έλλειψης διαλόγου μέσα σε 9 μήνες έχουμε δει τους εκπροσώπους των διαγνωστικών εργαστηρίων περισσότερες φορές από όσες τους είδαν οι υπουργοί Υγειας του ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 έτη και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι επί της θητείας μας για πρώτη φορά είδαν αύξηση των προϋπολογισμών τους”.

Η δήλωση Ανδρέα Ξανθού

Στη δήλωση του ο κ. Α. Ξανθός ανέφερε ότι « οι εργαστηριακοί γιατροί της χώρας προχωρούν σε 3μερη κινητοποίηση διαμαρτυρόμενοι για τη δυσβάστακτη και μη διαχειρίσιμη πλέον μορφή που έχει πάρει το πρόβλημα των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), λόγω της υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Η κινητοποίηση αυτή, που κανείς δεν αμφισβητεί ότι εδράζεται στην αγωνία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών για την επιβίωση ενός κλάδου που καλύπτει σημαντικές υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας, αντιμετωπίζεται από τον Υπουργό Υγείας κ.Πλεύρη με απειλές και εκβιασμούς και όχι με διάθεση διαλόγου για την αναζήτηση βιώσιμης λύσης. Είναι γνωστή η «δυσανεξία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των υπουργών της απέναντι στην κριτική, στην απόδοση πολιτικών ευθυνών και στην αγωνιστική διεκδίκηση «από όπου κι αν προέρχεται». Ο αυταρχισμός είναι το τελευταίο «καταφύγιο» μιας κυβέρνησης που δεν μπορεί πια να λύσει κανένα πρόβλημα και ο πολιτικός της χρόνος τελειώνει. Ας αφήσει λοιπόν ο κ. Πλεύρης την πολιτική «πυγμής» και «μηδενικής ανοχής» και ας προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις εκτόνωσης της κρίσης».

Διαβάστε επίσης

Ο μηνιαίος μισθός του προσωπικού γιατρού – Είναι σοβαρά χρήματα, λέει ο Θ. Πλεύρης

Σε έξαρση και φέτος οι μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες – Πρώτες βοήθειες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.