Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο Πρωτοβάθμιας: Ελεύθερη επιλογή γιατρού, ζητούν ΠΙΣ και ΙΣΑ

Την πάγια θέση για ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή και συμμετοχή όλων των γιατρών, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση και χωρίς υποχρεωτικό σύστημα παραπομπών (gatekeeping), τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας, για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

«Ο εξειδικευμένος ιατρός είναι βασικός πυλώνας ενός σύγχρονου συστήματος ΠΦΥ. Σε όσα συστήματα έχει εφαρμοστεί το gatekeeping έχουν αποτύχει παταγωδώς», τονίζει ο ΙΣΑ.

Προσθέτει δε, ότι η χώρα μας διαθέτει υψηλά εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό «που θα συνεχίσει να οδηγείται στη μετανάστευση και να στηρίζει τα συστήματα υγείας των υπολοίπων χωρών, την ώρα που ο Έλληνας ασθενής θα στερείται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας».

Ο Σύλλογος ζητά επίσης, να ξεκινήσει διάλογος με τον ιατρικό κόσμο «για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου συστήματος ΠΦΥ, με ελεύθερη επιλογή ιατρού από όλους τους.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Σε επιστολή του, ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, Γιώργος Ελευθερίου, αναφέρει, πως καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχουμε ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας. Παρά τις φήμες, καμία επίσημη συνάντηση του ΔΣ τους ΠΙΣ δεν έχει γίνει σχετικά, ούτε μας έχει δοθεί επίσημο κείμενο με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές από πλευράς υπουργείου Υγείας!

Πάγια θέση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ως επίσημου θεσμικού φορέα των ιατρών όλης της χώρας είναι η ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον ασθενή, ελεύθερη συμμετοχή όλων των ιατρών στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με αμοιβή κατά περίπτωση και πράξη, χωρίς κανένα υποχρεωτικό σύστημα παραπομπών (gatekeeping).

To gatekeeping σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με πληθώρα εξειδικευμένων ιατρών είναι αναχρονιστικό, θα υποβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και θα αυξήσει τη διαπλοκή στο σύστημα.

Τα ιδιωτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ διαχωρίζουν με απαράδεκτο τρόπο τους πολίτες σε πλούσιους και φτωχούς, δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και διαπλοκής μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και κατηγοριοποιούν τους ιατρούς με απαράδεκτο τρόπο σε εντός και εκτός συστήματος.

Αν το υπουργείο θέλει να δημιουργήσει ιδιωτικές πτέρυγες στο ΕΣΥ θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να καλύπτει ΟΛΑ τα έξοδα και να δοθεί το δικαίωμα σε όλους τους φορολογούμενους ιατρούς, είτε είναι στο ΕΣΥ είτε είναι εκτός ΕΣΥ, πρόσβασης στις υπηρεσίες αυτές προκειμένου να χειρουργούν τους ασθενείς τους.

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΤΟΣ Ε.Σ.Υ ΣΕ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΣΕ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ!

Τέλος, ζητά από το υπουργείο Υγείας  να κοινοποιήσει ΑΜΕΣΑ, με επίσημο κείμενο στον ΠΙΣ, τις προτάσεις του προκειμένου να ανοίξει επίσημος διάλογος με τους θεσμικούς φορείς των ιατρών αλλά και την κοινωνία.

Υπενθυμίζεται, πως σε  ριζικές αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προχωρά το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, βασικός πυλώνας των αλλαγών είναι η ολιστική προσέγγιση όλων των πολιτών μέσω της εφαρμογής του μοντέλου του προσωπικού θεράποντος ιατρού.

Επιπλέον, έλεγχος των δαπανών σε πραγματικό χρόνο και εξοικονόμηση πόρων στον ΕΟΠΥΥ, εισαγωγή ποιοτικών δεικτών στη σύναψη συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, επέκταση των ΣΔΙΤ, ιδιώτες γιατροί part time στο ΕΣΥ και απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία με συμμετοχή και ασφαλιστικών εταιρειών, περιλαμβάνονται στις αλλαγές, οι οποίες το επόμενο διάστημα θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.

Επιλογή γιατρού 

Ειδικότερα, ο θεράπων ιατρός θα καθοδηγεί τον ασθενή στον ειδικό γιατρό και στο νοσοκομείο. Οποιαδήποτε ιατρική πράξη θα περνά από τον προσωπικό γιατρό ο οποίος παράλληλα θα έχει και ρόλο υγειονομικό συμβούλου. Στον θεράποντα γιατρό θα δίνονται κίνητρα για την εγγραφή πολιτών στα μητρώα τους οποίους και θα παρακολουθεί. Εξετάζεται σε ειδικές κατηγορίες ασθενών να υπάρχει και ειδικός γιατρός.

Ο πολίτης θα έχει το δικαίωμα επιλογής γιατρού και αλλαγής του. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξουν τον θεράποντα ιατρό τους.

Στο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ που αναμένεται να κατατεθεί τον επόμενο μήνα, προβλέπεται η διοικητική και λειτουργική ενοποίηση των δομών (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ) και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Μέχρι τα τέλη του 2022, θα δημιουργηθούν άλλες 60 ΤΟΜΥ.

Απογευματινά χειρουργεία

Νέο μοντέλο σχεδιάζεται και για απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία με στόχο να αποσυμφορηθεί η λίστα αναμονής για τα πρωινά χειρουργεία. Ο πολίτης θα πληρώνει το 30% του συνόλου και την αμοιβή γιατρού η οποία θα είναι καθορισμένη. Το 70% της πληρωμής θα πηγαίνει στο νοσοκομείο και το 30% που θα πληρώνει ο ασθενής στο υγειονομικό προσωπικό.

Τα απογευματινά χειρουργεία θα λειτουργούν με γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ, οι οποίοι θα αμείβονται.

Διαβάστε επίσης 

Έρχεται ο προσωπικός γιατρός – Ριζικές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ

Νέα έξαρση της επιδημίας; Τι σηματοδοτεί η αύξηση των κρουσμάτων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.