Κακοκαιρία: Αγώνας για να λειτουργήσουν σωστά τα νοσοκομεία, το σχέδιο της Πολιτείας

Εντείνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις από το δριμύ ψύχος στη χώρα. Η κακοκαιρία «Ελπίδα» έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε χιλιάδες ανθρώπους, που σκέφτονται πώς θα κυλήσουν τα επόμενα 24ωρα και τι θα συμβεί αν αρρωστήσουν και χρειαστούν νοσοκομείο. Η Πολιτεία κάνει προσπάθεια να λειτουργήσουν σωστά τα νοσοκομεία, ειδικά στην Αττική.

Η αγωνία είναι έκδηλη και εκφράζονται φόβοι για σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους και αδυναμία πρόσβασης σε αυτά των πολιτών, που θα βρεθούν σε ανάγκη.

Οι πολικές θερμοκρασίες δυσκολεύουν πάρα πολλούς ασθενείς, ειδικά όσους αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα – το κρύο επηρεάζει συχνά δυσμενώς την λειτουργία της καρδιάς. Γνωρίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα, που έχει ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο, π.χ. ένα έμφραγμα, αλλά και το πόσο μπορεί να επηρεάσει την επιβίωση του ασθενούς η ταχύτητα μεταφοράς του στο νοσοκομείο, γίνεται εύκολα αντιληπτή η σημασία της έγκαιρης και ασφαλούς πρόσβασης, που, εν προκειμένω, αποδεικνύεται πολύ δύσκολη…

Επιπλέον υπάρχει και η επιδημία της COVID-19, που μπορεί λόγω της έκτακτης συνθήκης να την αφήσαμε για λίγο στην άκρη, αλλά είναι ακόμη εδώ.

Οι χθεσινές εφημερίες, πάντως, κύλησαν δύσκολα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κατήγγειλε ότι νοσοκομεία αφέθηκαν στο έλεος του χιονιά και ότι «επικράτησε μπάχαλο, με νοσοκομεία στα βόρεια προάστια να έχουν αφεθεί στο έλεος του χιονιού, χωρίς σχέδιο».

Προσπάθεια να λειτουργήσουν σωστά τα νοσοκομεία

Ο χιονιάς φέρνει παγετό και η κυκλοφορία των ασθενοφόρων γίνεται με δυσκολία, ακόμη και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

«Οι καθυστερήσεις στις μεταφορές των ασθενών πρέπει να θεωρούνται δεδομένες και ο Θεός να βάλει το χέρι του», όπως μας είπαν χαρακτηριστικά εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Ερυθρός», η γενική εφημερία του οποίου ξεκίνησε χθες στις 14:30μμ το μεσημέρι.

Όπως μας έλεγαν, το τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής εκτόξευσε την αγωνία «στο κόκκινο» και τα πληρώματα των ασθενοφόρων είχαν τον δύσκολο ρόλο να φθάσουν στα σημεία, που χρειάστηκε, για να παραλάβουν τα επείγοντα περιστατικά με ασφάλεια και παράλληλα να εμψυχώνουν τους πάσχοντες και τους συνοδούς τους, που έβλεπαν τις ώρες να περνάνε κι εκείνοι να είναι ακόμη στον δρόμο…

Επιπλέον σήμερα αναμένονται ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, καθώς είναι αβέβαιο πόσοι θα καταφέρουν να φθάσουν με ασφάλεια στο πόστο τους. Αν σε αυτό προσθέσουμε και το προσωπικό που έκανε διπλοβάρδια χθες, μιας και… ξέμεινε στη δουλειά λόγω του χιονιά και αρκετοί συνάδελφοί του δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν τα νοσοκομεία, μιλάμε για υπερήρωες, που, όμως, για άλλη μια φορά, έφθασαν στο όριο της εξάντλησης. Ψυχικής και σωματικής.

Το σχέδιο για τα νοσοκομεία

Στη σύσκεψη, που έγινε υπό τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα προβλήματα και συζητήθηκε το σχέδιο για τη μεταφορά του προσωπικού στα νοσοκομεία και για την πρόσβαση των ασθενοφόρων.

Πιο συγκεκριμένα στην συγκεκριμένη, έκτακτη λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών σύσκεψη, αποφασίστηκε τα βανάκια των νοσοκομείων και της Πολιτικής Προστασίας να μεταφέρουν τους υγειονομικούς.

Σήμερα εφημερεύουν το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, το Κωνσταντοπούλειο Αγία Όλγα, το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς Άγιοι Ανάργυροι, το 417 ΝΙΜΤΣ, το Αλεξάνδρα, το Λαϊκό, το ΕΛΠΙΣ και το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ.

Το πρόβλημα με το ΚΑΤ είναι ότι βρίσκεται στο Μαρούσι, όπου πάρα πολλοί δρόμοι είναι κλειστοί εξαιτίας του χιονιού. Εκεί αναμένεται να γίνουν μεγάλες προσπάθειες για να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί και να μην υπάρχει δυσκολία ή αδυναμία πρόσβασης πολιτών και ασθενοφόρων. Ανάλογο σχέδιο υπάρχει και για το Ογκολογικό στην Κηφισιά, που “πνίγηκε” στο χιόνι.

Οι πολίτες, που θα χρειαστεί επειγόντως να μετακινηθούν προς τα νοσοκομεία ή για όποια άλλη επείγουσα μετακίνηση, καλούνται να απευθύνονται στην Πυροσβεστική και στην ΕΛΑΣ.

Το ΕΚΑΒ επισημαίνει πως οι κλήσεις στο “166” πρέπει να αφορούν αποκλειστικά και μόνον σε κατεπείγουσες περιπτώσεις.

Διαβάστε επίσης

Τι πρέπει να κάνεις αν αποκλειστείς με το αυτοκίνητο στα χιόνια

Πρήζονται τα δάχτυλα σας από το κρύο ; Δείτε τι πρέπει να κάνετε

 

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.