Ν.Χαρδαλιάς: “Σύντομα θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια”

“Θα μπορέσουμε σύντομα να βγούμε από αυτή την περιπέτεια”, δηλώνει ο Νίκος Χαρδαλιάς. Σε δηλώσεις του στο αθηναϊκό πρακτορείο με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της επιδημίας Covid-19 στη χώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων αναφέρει οτι τον τελευταίο χρόνο μαζί με την πρωτοφανή απειλή η Πολιτική Προστασία “επιχειρεί μετά από δεκαετίες παραμέλησης, να αποδείξει ότι είναι αποτελεσματική και σύγχρονη”.

“Δημιουργήσαμε νέα ψηφιακά εργαλεία και αναπτύξαμε μια πρωτοποριακή διαδικασία ιχνηλάτησης των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους και συνεχίζουμε κάθε μέρα αυτή την εξαντλητική διαδικασία που μας επιτρέπει να κρατάμε την πανδημία υπό έλεγχο, ακόμα και στην τρέχουσα, πιο επιθετική της φάση. Κατορθώσαμε να φέρουμε εις πέρας με τρόπο υποδειγματικό, εφαρμόζοντας καλές πρακτικές που έκαναν την Ελλάδα πρότυπο παγκοσμίως, το άνοιγμα του τουρισμού και την ασφαλή επαναλειτουργία των διεθνών συνδέσεων της χώρας, δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό σύστημα καταγραφής και επιτήρησης του επιδημιολογικού προφίλ κάθε ταξιδιώτη. Συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στον εθνικό σκοπό, στην επιχείρηση Ελευθερία, ενισχύοντας την επιχειρησιακή προσπάθεια των Ενόπλων Δυνάμεων για την ασφάλεια της διαμετακομιστικής αλυσίδας των εμβολίων, αλλά και δημιουργώντας τέσσερα mega εμβολιαστικά κέντρα – με το κέντρο Προμηθέας στο Μαρούσι, καθώς και αυτό στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, να λειτουργούν ήδη, εμβολιάζοντας χιλιάδες συμπολίτες μας κάθε μέρα. Και συνεχίζουμε”, αναφέρει ο κ. Χαρδαλιάς.

Και προσθέτει πως “ένα χρόνο μετά το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας, βρισκόμαστε πια -χάρη στο εμβόλιο- στην τελική ευθεία πριν το τέλος αυτής της τεράστιας δοκιμασίας. Μέχρι τον Μάιο θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα. Θα είναι μια μεγάλη ανάσα για το σύστημα υγείας και ευελπιστούμε ότι θα μας επιτρέψει μια σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα”.

Healthstories - Κέντρο Ιχνηλάτησης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η καθημερινότητα της πανδημίας

Όπως εξηγεί στο αθηναϊκό πρακτορείο ο επικεφαλής του κέντρου ιχνηλάτησης, ανθυποπυραγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Κωνσταντίνος Παπάζογλου, “στην αρχή υπήρχε πολύ έντονα ο φόβος. Όσο περνούσε ο καιρός οι πολίτεςάρχισαν να το βλέπουν πιο οικείο, μπήκε μέσα στην καθημερινότητά τους και στη δική μας”.

Η διαδικασία της ιχνηλάτησης

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 54 παραρτήματα ιχνηλάτησης σε όλη τη χώρα, ενώ η δύναμη σε ανθρώπινο δυναμικό είναι περίπου 411 ιχνηλάτες. Οι 210 βρίσκονται εκτός Αττικής, σε 54 πόλεις της χώρας. Οι κλήσεις γίνονται από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Υπάρχει όμως τμήμα το οποίο κινητοποιείται άμεσα όταν εντοπιστεί κρούσμα σε κάποια πύλη εισόδου για να ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης ακόμα και μέσα στη νύχτα.

Απευθείας σύνδεση με ΕΟΔΥ

Το Κέντρο Ιχνηλάτησης βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Κάθε απόγευμα που ανακοινώνονται τα κρούσματα της ημέρας, άμεσα διοχευτεύονται στην Ιχνηλάτηση. Κάθε άτομο που επιβεβαιώνεται ως κρούσμα περιβάλλεται από στενές επαφές υψηλού κινδύνου (high risk) και από επαφές χαμηλού (low risk). Οι high risk στενές επαφές είναι αυτοί που έχουν υψηλό ποσοστό πιθανοτήτων να έχουν κολλήσει τον ιό από τον αρχικό ασθενή.

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.