Θ. Πλεύρης: Το προσωπικό του στοίχημα για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις – Έλεγχοι σε ΜΕΘ και ιδιωτικές κλινικές – Τι είπε για τον εμβολιασμό Πολάκη

Ο έλεγχος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και τις ιδιωτικές κλινικές, είναι κάτι για το οποίο φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι το τέλος ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Με αυτό τον τρόπο ίσως «κλείσει την πληγή», όταν πριν 5 χρόνια έδωσε τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του σε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

«Το έζησα και είναι το προσωπικό μου στοίχημα», είπε στην πρώτη ενημερωτική συνάντηση που είχε με τους υγειονομικούς συντάκτες.

«Θα ζητήσω στοιχεία για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, είμαι ήδη σε συζήτηση με τους φορείς. Θα ζητήσω να μάθω πόσοι ασθενείς σε ΜΕΘ έφυγαν από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη ή από την ασθένεια για την οποία εισήχθησαν στη ΜΕΘ. Ακόμα και για τους ασθενείς με COVID-19», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Θάνος Πλεύρης κατά τη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους στο αμφιθέατρο του ΕΚΑΒ μίλησε και για τους ελέγχους που πρόκειται να ξεκινήσουν σε real time σε ιδιωτικούς φορείς και ιδιωτικούς παρόχους υγείας που παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Στη συνάντηση παρών και ο διοικητής του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ κ. Παπαευσταθίου (φωτό).

Έως σήμερα, οι έλεγχοι ήταν δειγματοληπτικοί και διενεργούνταν μετά την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Το υπουργείο Υγείας μελετά σχέδιο για ελέγχους σε real time, καθώς κατά τη διάρκεια της καραντίνας διαπιστώθηκαν περίεργα φαινόμενα, π.χ. ορισμένα διαγνωστικά κέντρα στην περίοδο του πρώτου λοκντάουν που είχε μειωθεί δραματικά η ζήτηση υπηρεσιών υγείας, εμφάνισαν έως και 130% αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ άλλα εμφάνισαν μείωση κατά 40%.

Θα υπάρξει, είπε, νομοθετική ρύθμιση για τον ΕΟΠΥΥ για αλλαγές στον τρόπο αποζημίωσης και ελέγχου των ιδιωτών παρόχων με την εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων μαζί με τα ποσοτικά κριτήρια, ενώ σύντομα θα υπάρξει έκτακτη ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ και το θέμα θα συζητηθεί σε συνάντησή του με τη διοικήτρια του Οργανισμού Θεανώ Καρποδίνη.

Φάρμακο και clawback

Αναφερόμενος στο τομέα του φαρμάκου ο κ. Πλεύρης είπε ότι θα επιχειρηθεί μείωση του clawback που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ως επιστροφή στις υπερβάσεις του προϋπολογισμού, χωρίς όμως η Πολιτεία να πληρώσει τη διαφορά.

Σε ότι αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα υπάρξουν συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα για την κάλυψη αναγκών, αλλά και για την παροχή και δημιουργία νέων δομών.
Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται, επίσης, σχέδιο προληπτικών εξετάσεων για βασικές παθήσεις, όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

«Επί υπουργίας μου εμβολιάστηκε μέχρι και ο Πολάκης»

Τέλος, ο κ. Πλεύρης μιλώντας για τα θέματα του κορονοϊού και την ανάγκη για μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, είπε χαριτολογώντας ότι «επί υπουργίας του εμβολιάστηκε μέχρι και ο Πολάκης».

Διαβάστε επίσης

ΕΟΔΥ: Κάθε Τετάρτη η ενημέρωση για τα κρούσματα σε παιδιά 4-17 ετών

9 τρόποι για να χάσετε βάρος, όταν δεν μπορείτε να κάνετε γυμναστική

Θεοδωρίδου και Παπαευαγγέλου απαντούν σε ερωτήματα για τον εμβολιασμό των μαθητών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.