Healthsecrets: Testing από Χαρδαλιά, Κοντοζαμάνη, Βαλτά … Κάποτε υπήρχε και ένας Φαρόπουλος;

Περισσότερο από ποτέ η διενέργεια τεστ για κορονοϊό έχει αναχθεί σε βασικό όπλο για τον περιορισμό της επιδημίας. Το θέμα είναι ότι ελάχιστοι γνωρίζουν ποιος διαχειρίζεται τη διαδικασία.

Σε μεγαλύτερο ζήτημα από ποτέ έχει «αναβαθμίσει» η κυβέρνηση τον έλεγχο των πολιτών για κορονοϊό, προκειμένου να εποπτεύσει την επιδημία. Όμως και σ’ αυτό το επίπεδο δεν λείπουν οι καραμπόλες.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά ή μάλλον ανάποδα. Το αποτέλεσμα των μοριακών τεστ – τα τεστ που χρειάζονται χρόνο για να βγει το αποτέλεσμα και ειδικό εξοπλισμό, αντιδραστήρια – όπως και τα rapid, που γίνονται γρήγορα απ’ τον ΕΟΔΥ αλλά και από ιδιωτικά διαγνωστικά, δηλώνονται στο μητρώο COVID-19, που λογικά το διαχειρίζεται το Υπουργείο Υγείας και είναι στην ευθύνη του Υπουργού αναπληρωτή Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Αν, όμως, ρωτήσει κανείς τον αναπληρωτή σχετικά με αυτό, θα δηλώσει άγνοια. Μελετώντας τις απομαγνητοφωνήσεις των ενημερώσεων, δεν ακούσαμε ποτέ τίποτα για αυτό το υπέροχο μητρώο και τα στοιχεία που έχει συλλέξει.

Να αναφέρουμε, ακόμη, ότι το πώς και το ποιος θα «πουλήσει» τα πολύτιμα αυτά στοιχεία, ουδείς, επίσης, το γνωρίζει και φυσικά δεν έχει θεσμικά διαφυλαχτεί.

Πολιτική προστασία

Τεστ, όμως, κάνουν και τα κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας, ειδικά στις πύλες εισόδου της χώρας και όπως ξέρουμε αυτά τα μαζεύει ο ΕΟΔΥ και το Μητρώο κι έτσι έχουμε μια συνολική εικόνα.

Η  Πολιτική Προστασία, βέβαια, δεν είναι υγειονομικός φορέας και δίνει «εργολαβία» σε ιδιωτικά εργαστήρια τη συγκεκριμένη δράση. Ε, εδώ, όπως και να το πει κανείς, υπάρχει μια σχετική «μπίζνα», που δεν σημαίνει ότι ζημιώνει το κράτος. Απλά το σημειώνουμε.

Την ίδια στιγμή η Πολιτική Προστασία και ο επικεφαλής Υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, είναι και αυτοί που κάνουν και τους διαγωνισμούς για την εξασφάλιση – αγορά των self test. Ήδη καμιά 30αριά εκατομμύρια έχουν δαπανηθεί γι’ αυτά. Φαίνεται, μάλιστα, αντικειμενικά ότι το μέσο κόστος ήταν και χαμηλό.

Και τι εννοούμε χαμηλό. Στο φαρμακείο, αν θέλουμε να πάρουμε ένα self test, το πληρώνουμε 6-7 ευρώ. Διατίμηση γι’ αυτό δεν υπάρχει. Η Πολιτική Προστασία συνολικά και μετά τον πρώτο ακριβό διαγωνισμό που έκανε, μείωσε τα μέσο κόστος κάπου μεταξύ 1-2 ευρώ και διανέμει σε όσους τα δικαιούνται δωρεάν. Για πόσο όμως;

Κάποιος μας ψιθύρισε, ότι ο κ. Χαρδαλιάς δεν θα ξαναεισηγηθεί διαγωνισμό για τεστ. Μάλλον δεν θα ξαναπαραγγείλει, καθώς τα είχε βρει με Κινέζο παραγωγό και μας τα πούλησε τύπου κοψοχρονιά. Τώρα δεν ξέρουμε σε τι επίπεδο είναι η σχέση αυτή και, κυρίως, αν θα πρέπει να κοπεί το τσάμπα, ώστε να οδηγήσει σε εμβολιασμούς.

Α, προλαβαίνουμε και απορία: γιατί αφού self test και rapid test είναι επί της ουσίας τα ίδια, δεν γίνεται μια παραγγελία από τον ίδιο παραγωγό; Και γιατί Πολιτική Προστασία, ΕΟΔΥ, νοσοκομεία, ιδιωτικά διαγνωστικά δε μαζεύονται να κάνουν μια γενναία παραγγελία μαζί, που θα συμφέρει όλους; Αναπάντητο.

Ίσως ένας σύμβουλος για τα τεστ, που κάποτε ήταν εκεί στο Υπουργείο, ονομαζόμενος Γιάννης Φαρόπουλος, να είχε απάντηση. Ίσως… Μπορεί να είναι ακόμη σύμβουλος…

Φαρμακοποιοί

Και μέσα σε όλο αυτό, να και η ανάμειξη των φαρμακοποιών. Με ένα στυλ “θέλουμε να διακινούμε τεστ αλλά και δεν θέλουμε”. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, έως και αιφνιδιάστηκε, όταν θεσμοθετήθηκε η διενέργεια rapid test από τους φαρμακοποιούς.

Κάποιες συζητήσεις με τον Υπουργό αναπληρωτή Βασίλη Κοντοζαμάνη έγιναν, αλλά ο αιφνιδιασμός υπήρξε. Πάντως για τους φαρμακοποιούς μια χαρά δουλίτσα προκύπτει από  τους ανεμβολίαστους. Διότι, αν πρέπει υποχρεωτικά να γίνονται τεστ σε ανεμβολίαστους και να δηλώνονται μόνο από επαγγελματίες υγείας, τότε η δουλίτσα ανοίγει.

Κύριε Βαλτά, όμως, τον φίλο φαρμακοποιό που θα δηλώσει αρνητικό τεστ σε πελάτη που δεν θα το έχει κάνει, επειδή είναι κολλητάρι, απλά και μόνο για να πάει δουλειά, ταξίδι ή όπου, πώς θα τον ελέγξετε;

Καλό Αύγουστο και με προσοχή!

Διαβάστε επίσης

Γ. Μαγιορκίνης: Αυξάνονται θάνατοι και εισαγωγές σε ΜΕΘ – Ένας 70άρης κερδίζει 20 χρόνια με το εμβόλιο

Healthsecrets – Ο Σκέρτσος μπροστά, ακόμη να μάθει ο Αρκουμανέας, άφαντη η Κοτανίδου

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.