Καρκίνος μαστού: Μόνο με ηλεκτρονικό παραπεμπτικό οι εξετάσεις Oncotype DX και Mammaprint

Η παραπομπή των εξετάσεων Oncotype DX και Mammaprint για τις ασθενείς με καρκίνου του μαστού θα γίνεται από σήμερα υποχρεωτικά με την έκδοση ηλεκτρονικού παραπεμπτικού μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (eprescription).

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ οι ασθενείς/δικαιούχοι προκειμένου να εκτελούν τις εξετάσεις θα πρέπει να έχουν παραπεμπτικό από το θεράποντα ιατρό τους το οποίο να έχει εκδοθεί μέσω του e-prescription.

Θεώρηση από ελεγκτή γιατρό

To παραπεμπτικό θα πρέπει να φέρει έγκριση από ελεγκτή ΕΟΠΥΥ με συνυποβολή της ιστολογικής έκθεσης. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι βάση της ΕΑΛΕ/Γ.Π. 22820 (ΦΕΚ Β’ 1673) υπουργικής απόφασης μέχρι 30-6-2021 δεν απαιτείται θεώρηση από ελεγκτή ιατρό.

Οι ιατρικές ειδικότητες που μπορούν να παραπέμπουν ηλεκτρονικά για τις εξετάσεις είναι οι ογκολόγοι παθολόγοι και οι γενικοί χειρουργοί ή οι γυναικολόγοι, με την προϋπόθεση να έχουν διενεργήσει το χειρουργείο στην ασθενή και να εργάζονται σε μονάδα ή κλινική μαστού.

Επισημαίνεται ότι οι γενικοί χειρουργοί και οι γυναικολόγοι, προκειμένου να συνταγογραφήσουν στο e-prescription, θα πρέπει κατά την είσοδό τους στο σύστημα να επιλέξουν ως μονάδα συνταγογράφησης «Μονάδα Μαστού» («Κρατικό Νοσοκομείο / Μονάδα Μαστού» ή «Ιδιωτική Κλινική / Μονάδα Μαστού»). Το παραπεμπτικό θα πρέπει να φέρει ημερομηνία, υπογραφή και σφραγίδα του ιατρού, καθώς και τη σφραγίδα του νοσοκομείου ή κλινικής στο οποίο βρίσκεται ο ιατρός.

Από τις 20-5-2021 οι συμβεβλημένοι πάροχοι των δύο αυτών εξετάσεων οφείλουν να εκτελούν μόνο ηλεκτρονικά παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί με την ανωτέρω διαδικασία και να τα υποβάλλουν μέσω του πληροφοριακού συστήματος του ΕΟΠΥΥ. Σε περίπτωση που λάβουν χειρόγραφο παραπεμπτικό ο ΕΟΠΥΥ παρακαλεί να ενημερώνουν τους γιατρούς των ασθενών προκειμένου να το εκδώσουν και ηλεκτρονικά.

Τι είναι το Oncotype DX®

Το Oncotype DX® είναι μια ανάλυση 21 γονιδίων που προβλέπει την πιθανότητα οφέλους από την χημειοθεραπεία και τον κίνδυνο εμφάνισης απόμακρης υποτροπής σε 10 έτη και βοηθά στην λήψη αποφάσεων για επικουρική χημειοθεραπεία σε συγκεκριμένες γυναίκες με καρκίνο μαστού πρώιμου σταδίου.

Η εξέταση MammaPrint

Η εξέταση MammaPrint (δοκιμασία 70 γονιδίων) αποζημιώνεται σε ασθενείς με:

  • πρώιμο καρκίνο του μαστού
  • με ιστολογικό τύπο ER+, HER2- και
  • έως ένα λεμφαδένα θετικό (του SLN συμπεριλαμβανομένου)

 

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.