Το δράμα των συγγενών ασθενών με covid-19 που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία

Χωρίς ουσιαστική και θεσμική λύση εξακολουθεί να είναι το πρόβλημα της ενημέρωσης των συγγενών ασθενών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας ή σε άλλου είδους Μονάδες των νοσοκομείων.
Η επικοινωνία των συγγενών με τον ασθενή τους που νοσηλεύεται διασωληνωμένος ή όχι σε κάποια ειδική Μονάδα όπου δεν υπάρχει δυνατότητα να έχει ο ασθενής το κινητό του τηλέφωνο, επαφίεται στην καλή διάθεση των νοσηλευτών και των γιατρών, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να αναλάβουν αυτό τον ρόλο λόγω του φόρτου εργασίας κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Οι συγγενείς ασθενών δεν μπορούν να έχουν την ενημέρωση που αρμόζει σε τέτοιες καταστάσεις και εκτός από το ψυχολογικό φορτίο που νιώθουν, πολλές φορές τσακώνονται με το προσωπικό των νοσοκομείων ή αναζητούν άλλους τρόπους για να μάθουν για τον δικό τους άνθρωπο.
Πολλοί συγγενείς καταφεύγουν στην παλιά τακτική να παρακαλούν για να ενημερωθούν για το δικό τους άνθρωπο τηλεφωνώντας σε γνωστούς και αγνώστους, σε βουλευτές, δημοσιογράφους, γνωστούς γνωστών, προσεγγίζουν άλλους εργαζόμενους του νοσοκομείου.
Το θέμα αυτό αναδεικνύουν 19 βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προτείνοντας τη δημιουργία γραφείου ενημέρωσης για συγγενείς ασθενών με κορονοιό.

Όπως αναφέρουν «υπάρχει ανάγκη δημιουργίας «Γραφείου Ενημέρωσης» για τους συγγενείς και τους οικείους των ασθενών από κορονοϊό στα ελληνικά νοσοκομεία – σε κάθε μονάδα covid – με τηλεφωνικές γραμμές που θα λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες, θα γίνουν γνωστές μέσω των ΜΜΕ και θα ενημερώνουν για την πορεία των ασθενών τους κατά περίπτωση οικείους ανθρώπους, με βάση τα ιατρικά δεδομένα κάθε ασθενούς, την κάθε ημέρα νοσηλείας του».

Το ΚΙΝΑΛ προτείνει «για να μην υπάρξει πρόβλημα σε σχέση με την παραβίαση του ιατρικού απορρήτου, θα πρέπει με τη συναίνεση κάθε ασθενούς, ο τελευταίος να υποδεικνύει ένα οικείο στον ίδιο πρόσωπο για ενημέρωση κι όταν προσέρχεται και εισάγεται για νοσηλεία στη μονάδα».

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ρωτούν τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια «αν προτίθεστε να προβείτε στη δημιουργία ενός τέτοιου θεσμού στα ελληνικά νοσοκομεία, που θα διευκολύνει τους ασθενείς όπως και τις οικογένειές τους, από τη στιγμή που κάτι τέτοιο είναι θέμα στοιχειώδους ανθρωπιάς, αλλά και καθαρής υποχρέωσης ενός δημοκρατικού και πολιτισμένου κράτους;».

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.