Δύο κρίσιμες συνεδριάσεις για εμβόλιο AstraZeneca και κόκκινες περιοχές

Με την πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας να έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια του και να επικαιροποιούνται εκ νέου οι σχεδιασμοί για μετατροπή και άλλων νοσοκομείων σε νοσοκομεία covid και την αγωνία των πολιτών τόσο για το εμβόλιο της AstraZeneca όσο και για το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου, συνεδριάζουν η Επιτροπή Εμβολιασμών και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.

Η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα εκτιμήσει τα νέα δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) πέταξε ουσιαστικά το μπαλάκι στις χώρες μέλη της ΕΕ για την χορήγηση του εμβολίου, μετά την ανακοίνωσή του ότι έχουν καταγραφεί σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.

Σημειώνεται ότι αρχικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca είχε αποφασιστεί στην Ελλάδα, από την ηλικία 18 ετών μέχρι και 64 ετών διότι οι μελέτες περιλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Στη συνέχεια επικαιροποιήθηκαν οι συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ύστερα από ευρήματα μελετών που έγιναν και σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, έτσι ώστε το εμβόλιο αυτό να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και άνω των 65 ετών.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα για τη διακοπή των εμβολιασμών με ΑstraZeneca, τονίζοντας ότι αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί.

Στο μέτωπο της πανδημίας η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει στη συνεδρίασή της την επιδημιολογική κατάσταση σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη και αν αυτή επιτρέπει την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου σε συνδυασμό άλλωστε και με το άνοιγμα των Λυκείων από τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Στην επιτροπή θα συζητηθεί και το πιθανό άνοιγμα των εμπορικών κέντρων.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.