Απροσδόκητη παρενέργεια της COVID-19 – Μειώνει το IQ

Μια νέα μελέτη στο New England Journal of Medicine αναφέρει ότι άτομα που νόσησαν ελαφριά από COVID-19, εμφάνισαν γνωστική έκπτωση ισοδύναμη με πτώση 3 βαθμών στη βαθμολογία IQ, σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν αρρωστήσει ποτέ από κορωνοϊό.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν αρρωστήσει με COVID-19 έχουν αναφέρει παρατεταμένα συμπτώματα εγκεφαλικής ομίχλης, όπως προβλήματα με τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την προσοχή.

«Σε αυτή τη μελέτη παρατήρησης, βρήκαμε αντικειμενικά μετρήσιμα γνωστικά ελλείμματα που μπορεί να επιμείνουν για ένα χρόνο ή περισσότερο μετά την COVID-19», έγραψε ο Adam Hampshire, PhD , νευροεπιστήμονας και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής στο Τμήμα Επιστημών του Εγκεφάλου στο Imperial College του Λονδίνου.

COVID-19 και IQ

Για όσους ταλαιπωρήθηκαν από long COVID – δηλαδή συμπτώματα που διαρκούν περισσότερες από 12 εβδομάδες μετά από ένα θετικό τεστ – η πτώση IQ ήταν κατά μέσο όρο ίση με 6 βαθμούς.

Οι άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω μόλυνσης από COVID-19 εμφάνισαν πτώση του δείκτη νοημοσύνης κατά 9 βαθμούς.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η επαναμόλυνση συνέβαλε σε επιπλέον απώλεια σχεδόν 2 βαθμών IQ, σε σύγκριση με καμία επαναμόλυνση.

Ένα μικρό γνωστικό πλεονέκτημα σημειώθηκε μεταξύ εκείνων που είχαν εμβολιαστεί δύο ή περισσότερες φορές.

Η μελέτη βασίστηκε σε απαντήσεις από σχεδόν 113.000 ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω που ολοκλήρωσαν μια διαδικτυακή γνωστική αξιολόγηση. Τα αποτελέσματα από το γνωστικό τεστ μεταφράστηκαν σε μια κλίμακα IQ.

Διαβάστε επίσης

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Πάτρα μετά τα κρούσματα μηνιγγίτιδας – Ξεκινά χημειοπροφύλαξη στους φοιτητές

7+1 συνήθειες για νεανικό και σφριγηλό δέρμα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.