Σήμερα ή αύριο η απόφαση της Ελλάδας για το εμβόλιο της AstraZeneca

Σήμερα ή το αργότερο αύριο θα γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο της Astrazeneca η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Δεν αναμένουμε σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό μας πρόγραμμα και δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα για τη διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της ΑstraZeneca.

Αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί”, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ o Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Παρά την αναστάτωση που έχει προκληθεί το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς ξεπερνάει το 90% . Γίνονται 10.000 – 12.000 εμβολιασμοί με το εμβόλιο της ΑstraZeneca σε καθημερινή βάση», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι και χθες κατά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητήθηκε και η αναστάτωση που προκαλεί το γεγονός ότι παρά τη θετική γνωμοδότηση για τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) κάθε χώρα διαφοροποιεί τις ηλικίες και δίνει άλλη ερμηνεία.

Αθ. Σκουτέλης: Τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν κατά χιλιάδες φορές από τους κινδύνους

Σήμερα ή το πολύ αύριο θα ανακοινωθεί η γραμμή που θα ακολουθήσει η χώρα μας σχετικά με εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Θανάσης Σκουτέλης – Διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του “Υγεία” και αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μιλώντας στον Antenna.

Όπως είπε ο κ. Σκουτέλης, είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές αποφάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς είναι διαφορετικά τόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα, όσο και οι ανάγκες κάθε χώρας.

Ο λοιμωξιολόγος ξεκαθάρισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση, τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν κατά χιλιάδες φορές από τους κινδύνους των πιθανών παρενεργειών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έκανε λόγο για πιθανή συσχέτιση των περιστατικών που προκάλεσαν ανησυχία με το εμβόλιο της AstraZeneca και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ένα περίεργο σύνδρομο, που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες κάτω των 60 ετών.

Διαβάστε επίσης

Εμβόλιο AstraZeneca: Διαφορετικές προσεγγίσεις στην Ευρώπη για τους ηλικιακούς περιορισμούς

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.